Eкономија, државна помош за фирмите дури на лето


Парите од програмата за економски раст на Владата ќе стигнат до бизнисментите дури на почетокот на летото. Вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев вели дека малите и компаниите кои почнуваат со работа ќе може да аплицираат кон крајот на месецот, додека големите фирми своите барања ќе ги доставуваат во април. Анѓушев ги повика пратениците да го изгласаат Законот за економски раст и инвестиции, но ако предложениот закон не добие поддршка поради Законот за јазици, владата има план Б. „Ако се искомплицира, овој Закон може за годинава да помине како Програма на Влада, без да има проблем бидејќи парите во Буџетот се детектирани и јас со гаранција ви кажувам дека ќе се имплементира“, изјави Кочо Анѓушев – вицепремиер за економски прашања Кој ќе добие парите ќе одлучува посебна комисија, по што сите кои ќе бидат одбрани ќе бидат јавно објавени. По жалбите ќе одлучуваат членови на кабинетите на премиерот Зоран Заев, како и на министрите без ресор и министрите за економија и вицепремиерот за економски прашања. ...
| | веќе видена | слични

Овој закон ја воспоставува правната рамка за реализација на мерките на Владата на Република Македонија од програмата за економски раст. - Согласно овој закон, за почетни инвестициски вложувања на деловни субјекти основани од државјани на Република Македонија, коишто имаат живеалиште или привремен престој надвор од Република Македонија и доколку инвестицијата се однесува на: инвестициски проекти од значаен економски интерес за Македонија, пораст на капитални инвестиции, откуп на материјални средства од деловни субјекти со потешкотии, или во делот на зголемување на конкуретноста на пазарот, финансиската поддршка се зголемува за дополнителни 10 отсто, информираат од Кабинетот на министерот за дијаспора. Ова, нагласуваат, е односот кој дијаспората го заслужува од матичната земја. - Ова се конкретни решенија и мерки кои се од бенефит и за Република Македонија, и за дијаспората. Владата на РМ ја разбираат неопходноста од интензивирање на економската соработка помеѓу државата и дијаспората, па токму усвојувањето на ...
| | веќе видена | слични
5 копии

Владата попладнево, на својата 58 седница го усвои предлог-законот за финансиска поддршка на инвестициите, каде покрај странските и домашните инвеститори, свое место во законот добија и инвестициите од дијаспората, како инвестиции од значаен интерес за Република Македонија. Овој закон ја воспоставува правната рамка за реализација на мерките на Владата на Република Македонија од програмата за економски раст. - Согласно овој закон, за почетни инвестициски вложувања на деловни субјекти основани од државјани на Република Македонија, коишто имаат живеалиште или привремен престој надвор од Република Македонија и доколку инвестицијата се однесува на: инвестициски проекти од значаен економски интерес за Македонија, пораст на капитални инвестиции, откуп на материјални средства од деловни субјекти со потешкотии, или во делот на зголемување на конкуретноста на пазарот, финансиската поддршка се зголемува за дополнителни 10 отсто, информираат од Кабинетот на министерот за дијаспора. Ова, нагласуваат, е односот кој ...
| | веќе видена | слични
5 копии

Законот за финансиска поддршка на инвестициите денеска треба да помине на седница на Влада, а потоа ќе биде ставен во собраниска процедура. Врз основа на правилник, малите и средните претпријатија парите ќе ги добиваат преку Фондот за иновации и технолошки развој, но Фондот нема сам да решава кому ќе исплати, туку заедно со претставници од повеќе институции. Другите компании, средствата ќе ги добиваат преку Владата и Агенцијата за вработување, а ќе ги одредува мешовита комисија од професионалци која ќе ја прави првата евалуација по јасен правилник. Доколку има забелешки на евалуацијата ќе постои второстепена комисија во Владата, составена од седум до осум члена. Конечната одлука за исплата ќе ја носи владата.
| | веќе видена | слични

Малите и средните претпријатија парите ќе ги добиваат врз основа на правилник преку Фондот за иновации и технолошки развој, но Фондот нема сам да одлучува кому да исплати, туку заедно со претставници од повеќе институции. Останатите компании ќе ги добиваат преку Владата и Агенцијата за вработување, а ќе ги одредува мешовита комисија од професионалци која ќе ја прави првата евалуација по јасен правилник. Доколку има забелешки на евалиуацијата ќе постои второстепена комисија во Владата составена од седум до осум члена. Конечната одлука за исплата ќе ја носи Владата. За државна помош, како што најави вчера вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев, компаниите што покажале резултати во 2017 година наскоро ќеможе да аплицираат согласно Програмата за економски раст, а во текот на летото да ги добијат средствата. Првиот оглас за третиот столб за мали и средни претпријатија според најавите ќе биде објавен во текот на месецов и на него ќе мора да се конкурира, а останатите компании за субвенциите од првите два ...
| | веќе видена | слични

И да не се изгласа законот за финансиска подршка, вицепремиерот Анѓушев уверува дека има начин средтсвата од планот за економски раст годинава да се искористат. Првите пари компаниите очекува да ги добијат летоска. Во текот на овој месец ќе биде објавен огласот за државна помош за малите и средни фирми, а во април за мерките ќе можат да аплицираат и останатите компании. Анѓупшев смета дека со планот за економски раст има надеж економијата годинава да ја зварши со раст од 3,2 проценти какви штои се проекциите. Иако дел од бизнисмените предложија да се формита и тело за да нема злоупотреби при распределба на средствата, Анѓушев уверува дека целиот процес ќе биде транпарентен. Фирмите веќе ги исполнија обвсрките за да можат да аплицираат за мерките- ги доствија финаисските извештаи. Се очекува над 8000 фирми да пројават интерес за државната помош. Планот за еконмски раст беше презентиран пред компаниите од сојузот на стопански комори.
| | веќе видена | слични

Мерките од законот за финансиска подршка на компаниите од приватниот сектро денеска вицепремиерот Анѓушев ги претстави пред бизнисмените членки на Сојузот на стопанските комори. Компаниите кои покажале позитивни резултати во 2017 година ќе може да аплицираат за државна помош согласно Програмата за еконоски раст и во текот на летово да ги добијат средствата. Првиот оглас за третиот столб за мали и средни претпријатија, според Анѓушев , ќе биде објавен во текот на месецов и на него ќе мора да се конкурира, а останатите компании за субвенциите од првите два столба ќе можат да аплицираат во текот на април, а документите ќе треба да ги поднесат во Агенцијата за ТИРЗ или во Агенцијата за странски инвестиции. „Не можам да кажам дека било која програма која се работи за поттик и од таму подршка за компаниите односно за стопанството не е добра. Во секој случај сите оние компании кои имаат намера да ги започнат инвестициските процеси за идно користење на овие стредства конкретно во делот за иновации и секако оние ...
| | веќе видена | слични

Без воведување на мерките за помош на фирмите и изградба на автопатите не може да се очекува да се оствари очекуваниот раст на економијата од 3.2% годинава. Без воведување на мерките за помош на фирмите и изградба на автопатите не може да се очекува да се оствари очекуваниот раст на економијата од 3.2% годинава. Вицепремиерот Анѓушев признава дека економијата не може да потпре само на зголемување на трошењата на домаќинствата. Сепак, мерките за помош на фирмите ќе почекаат. Планот за економски раст утре треба да помине на Влада, а допрва ќе се гласа во собранието. Фирмите веќе ги поднесоа финансиските извештаи, ќе аплицираат во април, но првите пари најверојатно ќе ги добијат дури на лето. За растот од нула отсто, односно економската стагнација лани, Владата се правда со промената на власта и политичката криза. Анѓушев потенцираше дека лоши резултати биле остварени во првата половина од годината, но постепено стопанството закрепнувало. Бројките покажуваат пад на двигателот на економијата – градежништвото за ...
| | веќе видена | слични

Владата ќе им дава државна помош на компаниите и доколку пратениците не го усвојат законот за финансиска поддршка во Собранието. Вицепремиерот Анѓушев вели дека ако законот не помине, Владата ќе им дава помош на компаниите врз основа на програмата за економски раст, врз чија основа е напишан законот. Нема никаков проблем за микро и малите и среди претпријатија, бидејќи тие ќе конкурираат во Фондот за иновации. За нив првиот оглас се очекува веќе овој месец. Но, Анѓушев тврди дека и големите компании ќе добијат пари оваа лето. „Овој закон да беше донесен во декември 2017, немаше нипто да смени, пак че требаше да чекаме. Затоа и така се ставени датумите да аплицирате до јуни и парите да ги добиете Не добивате пари за идни инвестиции, туку поврат на веќе реализирани инвестиции.“ - изјави Анѓушев. Вицепремиерот уверува дека за државната помош нема да се одлучува во неговиот кабинет, туку за тоа ќе решаваат стручни лица. Компаниите ќе имаат можност да се жалат и до второстепена комисија, доколку бидат одбиени. ...
| | веќе видена | слични

Со или без закон, државната помош ќе им биде исплатена на компаниите- тврди вицепремиерот за економски прашања. Анѓушев вели- огласот за малите и средни фирми ќе биде објавен овој месец, за субвенционирање на инвестициите, големите фирми ќе може да аплицираат во април. Оние шо ќе го минат филтерот, договорите ќе ги склучат во текот на летните месеци. Законот за финансиска поддршка треба да го мине владиниот филтер, неделава да се најде во Собрание. Анѓушев ги повика пратениците да гласаат. „Оваа година ќе бидат исплатени, ако се искомплицира, овој Закон може за годинава да помине како Програма на Влада, без да има проблем, бидејќи парите во Буџетот се детектирани и јас со гаранција ви кажувам дека ќе се имплементирани“, вели вицепремиерот за економски прашања, Кочо Анѓушев. Документите треба да се адресираат до Агенцијата за технолошки зони или за странски инвестиции. Кој и колку средства ќе добие, апликациите ќе ги филтрира мешовита комисија. Списокот јавно ќе биде обелоденет, а по жалбите ќе решава ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Гостин во последниот блок на Студио 1 беше Дејан Саздовски пилот и експерт за цивилна авијација, кој со домаќинот Сашо Ордановски зборуваше на тема: Зошто ...
сите 215 | | | веќе видена

Кандидатката за претседателка од ВМРО-ДПМНЕ, Гордана Силјановска Давкова на својот новоотворен Твитер профил започна хаштаг #СтевоИзвини. Во првиот таков твит ...
сите 213 | | | веќе видена

Британската Влада не може да предложи трето гласање за договорот за Брегзит, без да има промени во него, изјави денеска претседателот на Долниот дом на ...
сите 246 | | | веќе видена

Американскиот претседател Доналд Трамп тврди дека е неправедно обвинет за масакрот во двете џамии на Нов Зеланд.Медиумите работат прекувремено за да ме обвинат ...
сите 233 | | | веќе видена

На тој начин се обидуваат да рашират страв и да го свртат вниманието од криминалот во кој што заглавија. СДСМ уништи се што значи право и правда. Две години ...
сите 289 | | | веќе видена

Денеска работните групи зборуваа за иднината на СЈО. На оваа тема во отвотеното Студио 1 телефонски се вклучи новинарот Антонио Крстевски кој е во ...
сите 155 | | | веќе видена

Охрид, 19. март 2019 (ИНПРЕС) – Времето денес ќе биде сончево и топло време во утринските часови со слаб до умерен ветер од југоисточен правец. Во ...
сите 162 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Eкономија, државна помош за фирмите дури на лето

Од:
До кого (е-маил):
Порака: