„Made in Macedonia“ симфониски концерт на Македонската филхармонија


5 копии

„Made in Macedonia“ е насловот на претстојниот концерт на Македонската филхармонија, кој ќе се одржи овој четврток (15 март) во 20 часот. Како солист ќе се претстави еден од најдобрите македонски кларинетисти, Здравко Ангелов, прв кларинетист во Македонската филхармонија, кој ќе го изведе Концертот за кларинет и оркестар бр. 1 од Лудвиг Шпор. Диригент на концертот е нашиот маестро Борјан Цанев, а на програмата оваа вечер се и делото „Лет“ од австралискиот композитор со македонско потекло, Мајкл Бакрнчев, како и познатата Симфонија бр. 41 „Јупитер“ од музичкиот гениј Моцарт. __________________________________ Здравко Ангелов (1978, Струмица) е еден од најистакнатите македонски кларинетисти. Своето музичко образование го започнал на седумгодишна возраст, а средното образование го завршил во ДМБУЦ „Илија Николовски–Луј“ во Скопје, во класата на проф. Стојан Димов. Дипломирал во 2000 година во класата на проф. Иван Кочаров и магистрирал во 2012 година во класата на проф. Стојан Димов на Факултетот за музичка ...
| | веќе видена | слични
4 копии

„Made in Macedonia“е насловот на концертот што ќе се одржи во Македонската филхармонија на 15 март во 20 часот. Концертот ќе биде под диригентство на маестро Борјан Цанев, а на подиумот како солист ќе застане првиот кларинетист на Македонската филхармонија, Здравко Ангелов, во чии раце ќе прозвучи виртуозниот Концерт за кларинет и оркестар бр. 1 од Луис Шпор, а на програмата е и инспиративното дело „Лет“ од Мајкл Бакрнчев, како и познатата симфонија „Јупитер“ од музичкиот гениј Моцарт.Билетите се веќе достапни и може да се набават на билетарницата во Македонската филхармонија, да се резервираат на телефонот 02/3238 182 или да се купат преку веб-страниците www.mktickets.mk и www.karti.com.mk.
| | веќе видена | слични
8 копии

Од 22 март до 5 април ќе се одржуваат 41. Денови на македонска музика (ДММ) во организација на Сојузот на композиторите на Македонија (СОКОМ) . Фестивалот, кој го промовира македонското музичко творештво, ќе биде отворен на 22 март со доделување на годишните награди на СОКОМ и концерт на Македонската филхармонија со солистите Александар Иванов (виолина) и Игор Иванов (кларинет), на кој ќе настапи и камерниот хор „Херувими“. На програмата на годинашните ДММ се мултимедијалниот концерт на Иван Пенов, Дарија Андовска и Влатко Георгиев, концертот „Private Music“ на Кокан Димушевски, концертите на млади „Монохроматика“ и на ансамблот „Контемпора“, праизведба на операта „Помеѓу соништа и летови“ на Горан Начевски. Гости оваа година ќе бидат Камерно трио од Албанија, клавирското дуо „Артворк“ од Германија и ансамблот „Меитар“ од Израел. Од Уметничкиот одбор на фестивалот наведуваат дека се работи за врвни музичари кои ќе го претстават својот избор од македонското и од актуелното музичко творештво од земјите од ...
| | веќе видена | слични

Фестивалот, кој го промовира македонското музичко творештво, ќе биде отворен на 22 март со доделување на годишните награди на СОКОМ и концерт на Македонската филхармонија со солистите Александар Иванов (виолина) и Игор Иванов (кларинет), на кој ќе настапи и камерниот хор „Херувими“. На програмата на годинашните ДММ се мултимедијалниот концерт на Иван Пенов, Дарија Андовска и Влатко Георгиев, концертот „Private Music“ на Кокан Димушевски, концертите на млади „Монохроматика“ и на ансамблот „Контемпора“, праизведба на операта „Помеѓу соништа и летови“ на Горан Начевски. Гости оваа година ќе бидат Камерно трио од Албанија, клавирското дуо „Артворк“ од Германија и ансамблот „Меитар“ од Израел. Од Уметничкиот одбор на фестивалот наведуваат дека се работи за врвни музичари кои ќе го претстават својот избор од македонското и од актуелното музичко творештво од земјите од кои доаѓаат. Пијано дуото од германскиот ансамбл „Артворк“ ќе настапи и во Струмица и Гевгелија затоа што, велат од Уметничкиот одбор на ДММ, една ...
| | веќе видена | слични
5 копии

„Made in Macedonia“ е насловот на претстојниот концерт на Македонската филхармонија в четврток, на кој солист ќе биде Здравко Ангелов, прв кларинетист во Филхармонијата. Тој ќе го изведе Концертот за кларинет и оркестар бр. 1 од Лудвиг Шпор. Диригент ќе биде Борјан Цанев, а на програмата се и „Лет“ од австралискиот композитор со македонско потекло Мајкл Бакрнчев, како и познатата Симфонија бр. 41 „Јупитер“ од Моцарт. Здравко Ангелов (1978) е 11 години вработен како прв кларинетист во оркестарот на Филхармонија. Дипломирал и магистрирал на Факултетот за музичка уметност. Во неговото работно искуство се вбројува и педагошката работа во ДМБУЦ „Илија Николовски-Луј’ и двегодишното искуство како надворешен соработник во Македонската опера и балет. Настапувал како солист со симфониски оркестри во Македонија и надвор од земјата, но и како камерен музичар, а воедно е постојан член и на Камерниот ансамбл „Консонанс“.
| | веќе видена | слични

Диригент ќе биде Борјан Цанев, а на програмата се и „Лет“ од австралискиот композитор со македонско потекло Мајкл Бакрнчев, како и познатата Симфонија бр. 41 „Јупитер“ од Моцарт. Здравко Ангелов (1978) е 11 години вработен како прв кларинетист во оркестарот на Филхармонија. Дипломирал и магистрирал на Факултетот за музичка уметност. Во неговото работно искуство се вбројува и педагошката работа во ДМБУЦ „Илија Николовски-Луј’ и двегодишното искуство како надворешен соработник во Македонската опера и балет. Настапувал како солист со симфониски оркестри во Македонија и надвор од земјата, но и како камерен музичар, а воедно е постојан член и на Камерниот ансамбл „Консонанс“. 
| | веќе видена | слични

На 15 март на сцената на единствениот симфониски оркестар кај нас, ќе можат да се слушнат дела од Луи Шор, Мајкл Бакрнчев и од Моцарт Кларинетистот Здравко Ангелов веќе 18 години е член на ансамблот на Македонската филхармонија. Made in Macedonia е насловот на концертот што како солист ќе го одржи на 15 март, токму на матичната сцена. Ангелов ќе ја изведе композицијата „Лет“ од композиторот од Австралија со македонско потекло, Мајкл Бакрнчев. Ќе следува концертот за кларинет и оркестар бр.1 оп.26 од Луи Шпор и, за крај, Моцартовата симфонија бр.41, „Јупитер“. Ангелов завршил на Факултетот за музичка уметност во класата на проф.Иван Кочаров, а магистрирал во 2012 година во класата на проф.Стојан Димов. Бројни признанија и награди се впишани во неговата биографија. Настапува и како камерен музичар. - Чест и задоволство е да се настапува со симфониски оркестар, а воедно голема одговорност е тоа што јас ќе настапам со Македонската Филхармонија, која е моја матична куќа веќе 18 години. Овој пат се одлучив да го ...
| | веќе видена | слични

„Made in Macedonia“ е насловен претстојниот симфониски концерт што во својот редовен термин, в четврток на 15 март во 20 часот, ќе го одржи Македонска филхармонија. Солист ќе биде првиот кларинетист Здравко Ангелов, а оркестарот со кој ќе раководи маестро Борјан Цанев, освен Концертот за кларинет и оркестар бр. 1 од Лудвиг Шпор, ќе ги изведе и „Лет“ од австралискиот композитор со македонско потекло, Мајкл Бакрнчев, како и познатата моцартова Симфонија бр. 41. По две години од од солистичкиот концерт со Македонската филхармонија, Здравко Ангелов , еден од најдобрите домашни кларинетисти, исправен е пред нов предизвик. И овојпат со својот матичен оркестар во рамките на симфонискиот концерт „Made in Macedonia“ каде тој ја има челната позиција како инструменталист и тоа во изведбата на Концертот за кларинет и оркестар бр. 1 од Лудвиг Шпор . „Последен пат солист со Македонската филхармонија бев пред две години. Свирев исто така атрактивна програма . Концертот за кларинет и оркестар бр. 1 од Лудвиг Шпор е ...
| | веќе видена | слични

Концертната сала на музичката школа „Ленце“ беше преполна за матине-концертот на клавирското дуо Хајди Елзесер и Ненад Лечиќ. Притоа сигурно никој не си ја замислуваше најавената програма како „лесен багаж“: современа музика од Унгарија и Македонија, како и од познатите композитори од класичната модерна Игор Стравински и Клод Дебиси, пишува рецензентот Филип Тента во критиката објавена во „Ноје Вестфалише“.- Двајцата унгарски композитори Ѓорги Куртаг и Петер Отвош веќе имаат свои места во интернационалниот репертоар. „Јатекок“ на Куртаг им дозволува на интерпретаторите музичките елементи спонтано и слободно да ги комбинираат едни со други. Кај дел од посетителите самата најава на делото предизвикуваше страв од дисонантни слободи, но многу брзо истата таа публика беше наелектризирана од изненадувачките бои на звуците и ритмите. Отвошовиот „Космос“ ги носеше слушателите од настанувањето на универзумот до далечните галаксии и ѕвездени облаци. Дури и некои луѓе во публиката за кои ни е познато дека имаат фобија ...
| | веќе видена | слични
8 копии

По повод Денот на жената, 8 Март, Македонската филхармонија вечерва, во 20 часот, ќе одржи симфониски концерт под наслов „Женски приказни“. На подиумот ќе застанат две млади но искусни и извонредни уметнички - нашата диригентка Елена Митревска, која кариерата ја гради на европските сцени, и истакнатата пијанистка од Германија, Олга Шепс.„Она што Шепс го прави не е фино или слатко, тоа што таа го прави го одзема здивот“, гласи една од критиките за пијанистката што пред македонската публика ќе го изведе познатиот Концерт за пијано и оркестар бр. 3 од Лудвиг ван Бетовен.На програмата оваа вечер се и увертирата „Леонора“ бр. 3, повторно од музичкиот гигант Бетовен, како и избор од експресивните две свити „Арлезијанка“ од францускиот композитор Жорж Бизе.Младата но веќе искусна и талентирана диригентка Елена Митревска дипломира на Одделот за музичка теорија и педагогија на Факултетот за музичка уметност во Скопје во 2008 година. Образованието го продолжи во Виена, на Универзитетот за музика и изведувачки ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Кандидатката за претседателка од ВМРО-ДПМНЕ, Гордана Силјановска Давкова на својот новоотворен Твитер профил започна хаштаг #СтевоИзвини. Во првиот таков твит ...
сите 217 | | | веќе видена

Гостин во последниот блок на Студио 1 беше Дејан Саздовски пилот и експерт за цивилна авијација, кој со домаќинот Сашо Ордановски зборуваше на тема: Зошто ...
сите 160 | | | веќе видена

Британската Влада не може да предложи трето гласање за договорот за Брегзит, без да има промени во него, изјави денеска претседателот на Долниот дом на ...
сите 192 | | | веќе видена

Податоците од црните кутии на Боинг 737 Макс 8 на Етиопиан ерјалнс, што се урна во Етиопија пред една недела покажуваат „јасна сличност” со падот на ...
сите 81 | | | веќе видена

Премиерката на Нов Зеланд Џасинда Ардерн изјави дека никогаш нема да го изговори името на напаѓачот од Крајстчрч, кој во две џамии уби 50 лица. – Тој е ...
сите 235 | | | веќе видена

Заев и Пендаровски наместо правда промовираат монтирани процеси, политички реваншизам и нарачани пресуди. На тој начин се обидуваат да рашират страв и да го ...
сите 290 | | | веќе видена

Денеска работните групи зборуваа за иднината на СЈО. На оваа тема во отвотеното Студио 1 телефонски се вклучи новинарот Антонио Крстевски кој е во ...
сите 155 | | | веќе видена

Охрид, 19. март 2019 (ИНПРЕС) – Времето денес ќе биде сончево и топло време во утринските часови со слаб до умерен ветер од југоисточен правец. Во ...
сите 162 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

„Made in Macedonia“ симфониски концерт на Македонската филхармонија

Од:
До кого (е-маил):
Порака: