Владата ќе земе кредит од 120 милиони евра за да се раздолжат општините


Кредит од 120 милиони евра ќе земе Владата и овие пари ќе им ги даде на општините, за тие да ги исплатат своите заостанати долгови, потврди денес премиерот Зоран Заев. Владата веќе донела таква одлука и сега ги чека понудите од банките со цел да обезбеди заем со најповолни услови, кој потоа ќе им биде префрлен на локалните самоуправи и тие ќе ги враќаат средствата, но на подолг рок, од околу 15 до 20 години. Се преговара главно со меѓународни финансиски институции, но и со домашни банки, кои може да влезат во игра доколку формираат конзорциум кој би дал конкурентна понуда. „Очекуваме 2, 2 и пол, 3 отсто каматни стапки ќе ги сменат денешните 13 отсто затезни камати кои ги плаќаат општините за своите долгови. Ние веруваме дека на тој начин ќе ги растовариме општините, ќе им дадеме ветер во грб, но битно е што овие пари ќе мстигнат и до домашните компании на кои им должат општините, па истовремено сме свесни дека парите ќе се искористат за нови инвестиции во земјава“, рече премиерот Зоран Заев. Долгот на ...
| | веќе видена | слични

Државата ќе подигне кредит со кој ќе се сервисираат долговите на општините, кои ќе бидат обврзани понатаму долгорочно да ги вратат дадените средства на банките, но со поволна, значително помала од сегашната. Со тие пари општините треба целосно да се раздолжат, најави премиерот Зоран Заев, на примопредавањето на софтверскиот систем е-Градежно земјиште, кое Министерството за транспорт и врски и го пренесе на Заедницата на единиците на локалните самоуправи (ЗЕЛС), која понатаму ќе го проследи до општините во Република Македонија. Заев истакна дека владата во моментов работи на прибирање понуди од банките за кредитот за општините. На огласот може да конкурираат странски и домашни банки, самостојно или како конзорциум. - Ги чекаме понудите на банките. За нас е многу важно да добиеме што е можно пониски каматни стапки и да добиеме можност по пат на преговарање за исплата на сите тие долгови кои општините ги имаат спрема добавувачите, да добиеме подобри услови. Јас, се надевам дека во многу брзо време ќе можеме да ...
| | веќе видена | слични

Премиерот Зоран Заев денеска изјави дека Владата сака во целост да го спроведе Законот за рамномерен регионален развој, кој значи сто милиони евра дополнителни пари на општините од она што досега државата го спроведувала и од она што треба дополнително да го обезбедат како обем. „Тоа значи дека во иднина, штом ќе бидат подготвени капацитетите на општините, а се надевам до крајот на 2018 година дека ќе бидат подготвени, ќе се пренесат капиталните инвестиции за изградба на основни и средни училишта од Министерството за образование и наука на општините. Изградбата на градинките, дел од здравствените домови како примарна и превентивна здравствена заштита, веројатно и најголем дел од домовите на култура, освен оние што се од национален интерес кои ќе бидат задржани. Огромен процент на домови на култура се уште се под Министерството за култура и тие треба да бидат симнати на локално ниво“, рече Заев по потпишувањето Договор меѓу Министерството за транспорт и врски и ЗЕЛС за пренесување на правото на трајно ...
| | веќе видена | слични

Со нови кредити ќе се враќаат старите долгови на општините. Владата ќе се задолжи за 120 милиони евра - пари со кои ќе треба да се „покријат” општинските долгови кон добавувачите. Ова денеска го потврди премиерот Зоран Заев, кој вети кредит со ниска каматна стапка, а општините ќе треба да го враќаат во наредните 20 години. „ Ние веруваме дека на тој начин ќе ги рестеретиме општини, ќе им дадеме ветер во грб за нивното унапредување во иднина, но иста така овие пари стигнуваат и до домашните компании на кои им должат општините.“ - изјави Заев. И покрај најавите дека кредитот ќе изнесува скоро двојно повеќе, односно 250 милиони евра, со одлуката на Владата тој е преполовен. Според последната статистика на Министерството за економија пак, вкупниот долг на општините е многу поголем, а само по основ на неплатени обврски, општините должат 346 милиони евра. Меѓу најзадолжените се Тетово, Струга, Велес, Гази Баба, Карпош, а има и општини чии сметки се блокирани со години како Охрид и Куманово. Статистиката на ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Заедницата на единиците на локалната самоуправа на Република Македонија (ЗЕЛС) денеска потпиша договор со Министерството за транспорт и врски со кој доби право на трајно користење, управување, одржување и можност за надградба на информацискиот систем поставен на интернет страницата www.gradezno-zemiste.mk Договорот го потпишаа премиерот Зоран Заев, министерот за транспорт и врски Горан Сугарески, скопскиот градоначалник и претседател на ЗЕЛС Петре Шилегов и потпретседателите на ЗЕЛС, градоначалниците на Чаир и на Кавадарци Висар Ганиу и Митко Јанчев. Премиерот Заев по потпишувањето истакна дека децентрализацијата на власта дефинитивно треба да продолжи во Република Македонија. - Убедени сме дека преку еден ваков механизам, со пренесување на хардверот и софтверот за управување со градежно земјиште, општините ќе бидат многу помоќни, пофлексибилни, попосветени да излезет во пресрет на почетоците на постапките за било која градба која се случува во Република Македонија, рече Заев. Доаде дека ова треба да ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Претседателот на Владата на Република Македонија Зоран Заев денеска присуствуваше на примопредавањето на софтверскиот систем е-Градежно земјиште, кое Министерството за транспорт и врски му го предаде на Заедницата на единиците на локалните самоуправи (ЗЕЛС), која понатаму ќе го проследи до општините во Република Македонија. Оваа софтверска програма има за цел да им овозможи на граѓаните да ја спроведат целата постапка по поднесени барања за отуѓување, за давање на долготраен и краткотраен закуп, за давање на право на трајно користење, за пренесување на право на сопственост и засновање на право на стварна службеност на градежно земјиште во сопственост на Република Македонија. Со програмата е-Градежно земјиште, во период од неколку месеци се очекува да има забрзување на сите постапки и да се воспостави висок степен на прецизност и дисциплина во однос на роковите за постапување по овие прашања. Премиереот Заев во своето обраќање по повод овој настан во ЗЕЛС истакна дека овој сервис во рацете на општините е уште ...
| | веќе видена | слични

Министерот за транспорт и врски Горан Сугарески и претседателот на ЗЕЛС Петре Шилегов потпишаа договор за за пренесување на правото на трајно користење, управување и одржување на информацискиот систем. ЗЕЛС денескa ги доби и авторските права врз изворниот код на трајно користење без надомест, но со обврска да го одржува и надградува овој информациски систем.
| | веќе видена | слични

Општините ќе добијат 120 милиони евра преку целосно спроведување на Законот за рамномерен регионален развој. Владата ќе се задолжува во име на локалните самоуправи. Се чекаат понуди од меѓународни институции, а се разговара и со домашните банки за средствата. Според надлежните, долгот на општините во најголем процент е кон домашните компании. Договорено е сите постапки за отуѓување или давање под закуп на земјиште да се вршат преку Заедницата на единиците на локалната самоуправа, откако општините го добија правото да управуваат со информацискиот систем. „ЗЕЛС ги доби авторските права врз изворниот код, на трајно користење, но со обврска да го одржува и надоградува овој информациски систем. Приоритетот на ЗЕЛС е сите општини да ги исполнат условите за управување со градежното земјиште и самите да ги спроведуваат постапките во овој систем“, изјави Петре Шилегов, претседател на ЗЕЛС и градоначалник на Скопје. „Успеавме да воспоставиме систем со кој менаџирањето на градежното земјиште во сопственост на Република ...
| | веќе видена | слични

Софтверскиот систем е-Градежно земјиште што Министерството за транспорт и врски го предаде на Заедницата на едниците на локалните самоуправи, а со тоа и ги пренесе надлежностите од централна кон локалните власти, ќе создаде услови за уште поодговорно работење на општините во интерес на граѓаните. Посакувам успешно менаџирање, да знаат и граѓаните и градоначалниците, но и советниците, Владата продолжува со јакнење на капацитетите на општините за нови чекори за децентрализација на власта. Ги разгледуваме и новите институционални можности за децентрализирање, да пренесеме нови надлежности и да ги зајакнеме финансиските капацитети на општините. Соопштение: http://vlada.mk/node/14254 Видео: https://youtu.be/DMafWcBuQTg
| | веќе видена | слични

Старите долгови на општините од околу 120 милиони евра ќе се раздолжат со нов кредит што Владата ќе го земе во име на локалните самоуправи. Владата веќе почнала преговори со меѓународните и домашните кредитори. Пресудно за тоа каде ќе се задолжи државата е каматната стапка. „Државата да добие кредит, да го пренесе на општините, да ги исплатат своите обврски кон добавувачите и тоа е околу 120 милиони евра, а самиот кредит ќе го враќаат општините на 15-20 години. Очекуваме 2 до 3 отсто каматна стапка кои во споредба со денешните 13% кои ги плаќаат општините како затезни камати кои се доспеани за долговите. Веруваме дека така ќе ги растовариме и ќе може да имаат унапредување во иднина“, изјави премиерот Заев. Според првичните анализи, дури 95 отсто од долгот на општините е кон домашни претпријатија. Тоа значи дека околу 100 милиони евра ќе легнат на сметките на фирмите. За општините да не влегуваат во нови долгови откако ќе се раздолжат Владата планира и заштитен механизам. Заев за Алсат М вели дека приходите ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Кандидатката за претседателка од ВМРО-ДПМНЕ, Гордана Силјановска Давкова на својот новоотворен Твитер профил започна хаштаг #СтевоИзвини. Во првиот таков твит ...
сите 217 | | | веќе видена

Британската Влада не може да предложи трето гласање за договорот за Брегзит, без да има промени во него, изјави денеска претседателот на Долниот дом на ...
сите 240 | | | веќе видена

Гостин во последниот блок на Студио 1 беше Дејан Саздовски пилот и експерт за цивилна авијација, кој со домаќинот Сашо Ордановски зборуваше на тема: Зошто ...
сите 160 | | | веќе видена

Податоците од црните кутии на Боинг 737 Макс 8 на Етиопиан ерјалнс, што се урна во Етиопија пред една недела покажуваат „јасна сличност” со падот на ...
сите 81 | | | веќе видена

Американскиот претседател Доналд Трамп тврди дека е неправедно обвинет за масакрот во двете џамии на Нов Зеланд.Медиумите работат прекувремено за да ме обвинат ...
сите 139 | | | веќе видена

Денеска работните групи зборуваа за иднината на СЈО. На оваа тема во отвотеното Студио 1 телефонски се вклучи новинарот Антонио Крстевски кој е во ...
сите 155 | | | веќе видена

Охрид, 19. март 2019 (ИНПРЕС) – Времето денес ќе биде сончево и топло време во утринските часови со слаб до умерен ветер од југоисточен правец. Во ...
сите 162 | | | веќе видена

Апсењето на лидер на опозициска партија на еден месец пред гласањето на претседателските избори не е ништо друго освен чин на брутален политички притисок и ...
сите 155 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Владата ќе земе кредит од 120 милиони евра за да се раздолжат општините

Од:
До кого (е-маил):
Порака: