Празен политички памфлет наместо отчет: Јанева избегнува одговори пред јавноста


Специјалната јавна обвинителка, Катица Јанева избегна да даде вистински отчет како одговор што и го должи на јавноста. Наместо отчет таа достави обичен политички памфлет, пишува Курир. Каде исчезнаа 500.000 разговори кои Заев изјави дека ги предал во СЈО? Лидерот на СДСМ рече дека до СЈО предал над еден милион незаконски прибавени разговори, а во извештајот на Јанева се наведени само 540.646 аудио фајлови и околу 120.000 транскрипти од разговори и аудио фајлови за кои Јанева не кажува дали се практично транскрипти од фајловите на дискот. Јанева не даде одговор каде исчезнаа останатите 500.000 разговори кои недостасуваат за да се дојде до бројката за која Заев изјави дека ја предал. Во извештајот Јанева информира и за прислушуваниот материјал доставен од СДСМ хард диск и шест кутии со транскрипти во печатена форма. -На екстерниот хард диск се содржани вкупно 546. 948 фајлови од кои 540.646 се аудио фајлови и 6.302 фајлови се со различен формат. Во печатена форма доставени се вкупо 23 спирално укоричени книги ...
| | веќе видена | слични

Катица Јанева не се појави при поднесувањето на задолжителниот извештај за сработеното и активностите во изминатите шест месеци што предизвика незадоволство кај Советот на јавни обвинители. Исто така и пратениците од Собранието на Република Македонија очекуваат таа лично да се појави за да ја докаже транспарентноста на институцијата која е формирана по нивна иницијатива. Јанева соопшти дека нема законска обврска лично да присуствува иако контра аргументите на пратениците се дека вообичаена пракса е секој носител на јавна функција кој подлежи на контрола на Собранието да се појави за што има доволно време наредната недела.
| | веќе видена | слични

Советот на јавни обвинители уште еднаш ја повика специјалната обвинителка Катица Јанева да се појави на седница и да одговори на нивните прашања поврзани со извештајот за нејзината работа. Доколку не се појави, Советот може да донесе заклучок што нема да и' се допадне. „Сите членови на Советот заклучивме дека е нужно присуството на Катица Јанева, бидејќи има многу нејаснотии и ги интересираат одредени проблеми кои се наведени во тој извештај. Од тие причини извештајот ќе биде разгледуван в среда во 11 часот“, информираше претседателот на Советот на јавни обвинители, Петар Аневски, по завршувањето на седницата. Тој повторно ја повикува Јанева да се појави и ја обвини дека покажала непочитување пред Советот, исто како и порано, кога ги запирала обвинителите да дадат свечена изјава. Советот за јавни обвинители вчера требаше да го разгледува шестмесечниот извештај на Специјалното јавно обвинителство, кое истовремено беше доставено и до Собранието. Аневски се надева дека Јанева ќе биде присутна в среда и ќе може ...
| | веќе видена | слични
6 копии

Претседателот на Советот на јавни обвинители (СЈО) Петар Аневски изјави дека специјалната обвинителка Катица Јанева денеска не присуствувала на седницата на која на дневен ред беше Извештајот за работата на Специјалното обвинителство и оти затоа не бил разгледуван. Јавно ја покани Јанева да дојде на седницата на СЈО закажана за 23 март. - И овојпат Јанева покажа непочитување спрема СЈО, како и претходно кога ги запираше јавните обвинители да дадат свечена изјава. Ова неколку пати и се повторува и се надевам дека во среда ќе биде присутна и ќе може да ни одговори на прашањата. Тоа е нејзина должност, рече Аневски. Според него, став на СЈО е на презентацијата на годишните извештаи да бидат присустните првите луѓе на обвинителствата. - Уште од лани е ова, не е сега ново да бидат присутни. Не можеме да ги донесеме насила, меѓутоа да не испадне да донесеме заклучоци дека не се точни или слично, рече претседателот на СЈО. Аневски рече дека во Извештајот што Јанева го доставила до СЈО има доста нејаснотии и оти ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Извештајот на Катица Јанева бил нејасен за обвинителите во Советот. Денешната седница на која требаше да се разгледува што сработиле специјалните обвинители во изминатите шест месеци е одложена, бидејќи Јанева не дошла иако била поканета. Дали во среда Јанева ќе присуствува во Советот на Јавни обвинители, од Специјалното обвинителство ќе кажат кога Аневски ќе и прати писмена покана, велат од СЈО. Неизвесно е и дали Катица Јанева ќе го образложи извештајот пред пратениците кон крајот на месецов. Од СЈО велат дека таа дека нема обврска јавно да го образложува, туку само да го предаде и до Советот и до Собранието.
| | веќе видена | слични

-И овој пат Јанева покажа непочитување спрема СЈО, како и претходно кога ги запираше јавните обвинители да дадат свечена изјава. Ова неколку пати и се повторува и се надевам дека во среда ќе биде присутна и ќе може да ни одговори на прашањата. Тоа е нејзина должност, рече Аневски. Според него, став на СЈО е на презентацијата на годишните извештаи да бидат присутните првите луѓе на обвинителствата. – Уште од лани е ова, не е сега ново да бидат присутни. Не можеме да ги донесеме насила, меѓутоа да не испадне да донесеме заклучоци дека не се точни или слично, рече претседателот на СЈО. Аневски рече дека во Извештајот што Јанева го доставила до СЈО има доста нејасностии и оти членовите исто така се интересирале за одредени проблеми кои не се наведени.
| | веќе видена | слични

Специјалната обвинителка Kатица Јанева вчера не дојде на седница на Советот на јавните обвинители на која требаше да се разгледува шестмесечниот извештај за нејзината работа. Тоа е причината Советот да го одложи разгледувањето на извештајот за в среда. Претседателот на ова тело Петар Аневски ваквата постапка на Јанева ја оцени како непочитување на институцијата, што не ~ е првпат. Тој појасни дека Јанева има законска обврска да одговара за своето стручно и законско постапување токму пред Советот на обвинители. Присуството на Јанева, како што рече тој е неопходно и затоа што во нејзиниот шестмесечен извештај има многу нејаснотии, а речиси сите членови на Советот имале прашања за нејзината работа. Kако што дознаваме на членовите, особено им била нејасна процедурата според која Јанева одлучила да прави попис на снимките од незаконското прислушување што ~ ги предаде лидерот на СДСМ, Зоран Заев откако ги примила во Обвинителството без да направи записник. Едно од спорните прашања било и начинот на кој е објаснето ...
| | веќе видена | слични

Тоа е нејзина должност, Советот е орган пред кој таа одговара за нејзиното стручно и законито постапување, рече Петар Аневски претседател на Советот на јавни обвинители. Специјалната обвинителка Катица Јанева не го почитува Советот на обвинители, орган кој ја цени нејзината надлежност и стручност, смета претседателот на Советот Петар Аневски. Денеска Јанева не се појави на седницата на советот кој требаше да го разгледува извештајот за нејзиното 6 месечно работење. Според Аневски, Јанева пред Советот треба да одговори на многу нејаснотии кои според обвинителите биле напишани во нејзиниот извештај. - Од тие причини Извештајот ќе биде разгледуван во среда во 11 часот и повторно ја повикуваме обвинителката која и овој пат покажа непочитување на Советот како и претходниот пат кога ги запираше Јавните обвинители да дадат свечена изјава. Ова неколку пати и се повторува и се надевам дека в среда ќе биде присутна и ќе може да ни одговори на прашањата. Тоа е нејзина ...
| | веќе видена | слични

По завршувањето на седницата претседателот на Советот Аневски нагласи дека поради недоаѓањето на Јанева и непочитувањето на Советот, не се разгледал извештајот на СЈО, упатувајќи јавна покана до неа да присуствува на следната седница, закажана за 23 март. „Членовите на Советот, сите заклучивме дека е нужно нејзиното присуство, бидејќи има доста нејаснотии и ги интересираат одредени проблеми кои се наведени во тој извештај. Повторно ја покануваме обвинителката, која и овојпат покажа непочитување спрема Советот на јавните обвинители како и претходно кога ги запираше јавните обвинители да дадат свечена изјава. Ова неколку пати и се повторува. Се надевам дека во среда ќе биде присутна и ќе може да ни одговори на прашањата. Тоа е нејзина должност“, рече Аневски. Од Специјалното јавно обвинителство велат дека Јанева немала законска обврска за присуство на оваа седница, но претседателот на Советот рече дека Јанева била должна да присуствува поради бројните нејаснотии и проблематични делови во извештајот околу кои ...
| | веќе видена | слични

Специјалната обвинителка Катица Јанева не дојде на седницата на јавни обвинители. Членовите на Советот сакале објаснување за делови од шестмесечниот извештај за нејзината работа за кои констатирале нејаснотии. „Јанева повторно покажа дека не го почитува Советот со тоа што не се појави на седницата“, вели претседателот на Советот на јавни обвинители, Петар Аневски. Аневски вели дека има одлука според која јавните обвинители треба да присуствуваат на седниците на Советот кога се разгледуваат извештаите за нивната работа. Дали Јанева ќе присуствува на наредната седница- од Специјалното јавно обвинителство одговор: „СЈО нема добиено писмен допис за да може и официјално да се произнесе и да ви одговори на поставените прашања. Би сакале да укажеме дека нашето постапување е исклучиво согласно со законските одредби, па според тоа не станува збор за непочитување на советот за јавни обвинители.“ Извештајот за работата на Јанева ќе се разгледува во собранието на 28-ми март. Наташа Гркова- Петрушевска
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Оттука, ВМРО-ДПМНЕ нема никаков кредибилитет да зборува за Охридскиот регион после 11 години свесно уништување и загрозување на природното и културно ...
сите 77 | | | веќе видена

 На вчерашната седница на Владата беше усвоена измената на начинот за остварување на правото за користење на мерката 115 „Поддршка за активен женски член во ...
сите 52 | | | веќе видена

Лидерите на СДСМ и ДУИ, Зоран Заев и Али Ахмети за реконструкција на Владата прво ќе разговараат со сопартијците па потоа на лидерско ниво, ова вчера беше ...
сите 73 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Празен политички памфлет наместо отчет: Јанева избегнува одговори пред јавноста

Од:
До кого (е-маил):
Порака: