Пребројување на населението од 1 до 15 октомври

Пописот на населението, домаќинствата и становите наместо од 1 до 15 април се предлага да се одржи од 1 до 15 октомври годинава. Собранието денес ќе расправа за измени и дополнувања на Законот за попис по скратена постапка, со кои оваа статистичка операција треба да се одложи за шест месеци. Завчера доцна попладне координаторите на пратеничките групи на ВМРО-ДПМНЕ Силвана Бонева и на ДУИ Тахир Хани до Собранието доставија Предлог-закон за измени и дополнувања на Законот за попис, кој е веќе ставен како дополнување на дневниот ред на 143. собраниската седница закажана за денеска. Со измените се предлага одлагање на пописот за почетокот на октомври и менување на роковите во кои се преземаат и придружни активности кои го следат пописот. Исто така, се предвидува да престанат со работа избраните и именуваните реонски попишувачи. - Имајќи ги предвид утврдените законски рокови за спроведување на пописот во Република Македонија, како и фактот дека целта на законот е да обезбеди квалитетно спроведување на ...
| | веќе видена | слични

Надица Николоска од ВМРО-ДПМНЕ доаѓа на местото на починатиот пратеник Владо Стефановски Собранието во четвртокот во рамките на 144 седница со 63 гласа „за“ (од сите присутни пратеници во салата) го верификува мандатот на пратеничката Надица Николоска која доаѓа од редовите на владејачката партија. Пратеникот Владо Стефановски од Охрид почина минатата недела, по кусо боледување. По завршувањето на оваа седница, пратениците ќе ја продолжат работата по 143 седница, на чиј дневен ред се донесувањето на Амандманот 32 на Уставот на Република Македонија, прогласување на Амандманот 32 на Уставот на Република Македонија, како и Предлог на одлука за избор на претседател на Државната изборна комисија. Пратениците денеска ќе ги разгледаат измените и дополнувањата на Законот за животната средина, на Законот за заштита на природата, на Законот за заштита од бучава во животната средина, на Законот за управување со пакување и отпадот од пакување, на Законот за управување со отпадот, на Законот за водите, на ...
| | веќе видена | слични

Собранието на Република Македонија денеска во рамките на 144 седница едноглсно со 63 гласа „за“ го верификува мандатот на претеникот Надица Николоска од редовите на ВМРО-ДПМНЕ. Таа доаѓа на местото на на починатиот пратеник Владо Стефаноски од ВМРО-ДПМНЕ. По завршувањето на оваа седница, пратениците ќе ја продолжат работата по 143 седница, на чиј дневен ред се донесувањето на Амандманот XXXII на Уставот на Република Македонија, прогласување на Амандманот XXXII на Уставот на Република Македонија, како и Предлог на одлука за избор на претседател на Државната изборна комисија. Пратениците денеска ќе ги разгледаат измените и дополнувањата на Законот за животната средина, на Законот за заштита на природата, на Законот за заштита од бучава во животната средина, на Законот за управување со пакување и отпадот од пакување, на Законот за управување со отпадот, на Законот за водите, на Законот за квалитет на амбиентниот воздух, на Законот за управување со батерии и акумулатори и отпадни батерии и акумулатори, на ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Собранието на Република Македонија за утре го одложи продолжението на 143. седница, соопшти собраниската прес-служба.На дневен ред на оваа седница се донесувањето на Амандманот XXXII на Уставот на Република Македонија, прогласување на Амандманот XXXII на Уставот на Република Македонија, како и Предлог на одлука за избор на претседател на Државната изборна комисија. На седницата се и измените и дополнувањата на Законот за животната средина, на Законот за заштита на природата, на Законот за заштита од бучава во животната средина, на Законот за управување со пакување и отпадот од пакување, на Законот за управување со отпадот, на Законот за водите, на Законот за квалитет на амбиентниот воздух, на Законот за управување со батерии и акумулатори и отпадни батерии и акумулатори, на Законот за рибарство и аквакултура, на Законот, на Законот за стечај, на Законот за градежните производи, на Законот за туристичка дејност и на Законот за просветната инспекциј, сите во прво читање. На дневен ред на оваа седница меѓу ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Собранието на Република Македонија денеска ќе ја одржи 144-тата седница на која треба да биде верификуван мандатот на нов пратеник во Парламентот од редовите на ВМРО-ДПМНЕ. Новиот пратеник од оваа партија доаѓа на местото од Владо Стефаноски кој почина на 11 март годинава. По завршувањето на оваа седница, пратениците ќе ја продолжат работата по 143-тата седница, на чиј дневен ред се донесувањето на Амандманот XXXII на Уставот на Република Македонија, прогласување на Амандманот XXXII на Уставот на Република Македонија, како и Предлог на одлука за избор на претседател на Државната изборна комисија. Пратениците денеска ќе ги разгледаат измените и дополнувањата на Законот за животната средина, на Законот за заштита на природата, на Законот за заштита од бучава во животната средина, на Законот за управување со пакување и отпадот од пакување, на Законот за управување со отпадот, на Законот за водите, на Законот за квалитет на амбиентниот воздух, на Законот за управување со батерии и акумулатори и отпадни батерии ...
| | веќе видена | слични

По завршувањето на оваа седница, пратениците ќе ја продолжат работата по 143. седница, на чиј дневен ред се донесувањето на Амандманот XXXII на Уставот на Република Македонија, прогласување на Амандманот XXXII на Уставот на Република Македонија, како и Предлог на одлука за избор на претседател на Државната изборна комисија. Пратениците денеска ќе ги разгледаат измените и дополнувањата на Законот за животната средина, на Законот за заштита на природата, на Законот за заштита од бучава во животната средина, на Законот за управување со пакување и отпадот од пакување, на Законот за управување со отпадот, на Законот за водите, на Законот за квалитет на амбиентниот воздух, на Законот за управување со батерии и акумулатори и отпадни батерии и акумулатори, на Законот за рибарство и аквакултура, на Законот, на Законот за стечај, на Законот за градежните производи, на Законот за туристичка дејност и на Законот за просветната инспекциј, сите во прво читање. На дневен ред на оваа седница меѓу другите точки се и ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Денес во собранието на Република Македонија ќе се одржат седници на комисиите за труд и социјална политика, транспорт, врски и екологија, земјоделство, шумарство и водостопанство, здравство, деловнички и мандатно - имунитетни прашања и Законодавно-правната комисија. На дневен ред на Комисијата за труд и социјална политика е Предлог на законот за изменување и дополнување на Законот за социјалната заштита, по скратена постапка во второ читање. Комисијата за транспорт, врски и екологија ќе расправа за измените и дополнувањата на Законот за домување и на Законот за градење, по скратена постапка. Членовите на Комисијата за земјоделство, шумарство и водостопанство треба да го разгледа Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за тутун и тутунски производи, по скратена постапка. Собраниската Комисија за здравство ќе расправа за Предлог на закон за дополнување на Законот за лековите и медицинските помагала, по скратена постапка, поднесен од пратеничката Марија Андонова. На деневен ред на Комисијата за ...
| | веќе видена | слични

Скопје - Во Советот на Општина Центар денес ќе се одржи 48-та седница. На дневен ред на седницата е Предлог-програмата за дополнување на програмата за урбано планирање „Ф“ на Општина Центар за 2011 година.
| | веќе видена | слични

Собранието на Република Македонија на денешната седница констатира дека Предлог законот за изменување и дополнување на Изборниот законик е прифатлив и може да се даде на натамошно, второ читање. - Со измените на Изборниот законик Република Македонија гради изборни правила кои ги задоволуваат највисоките стандарди за спроведување фер и демократски избори, рече министерот за правда Михајло Маневски, образложувајќи го предложениот текст. Измените и дополнувањата, напомена Маневски, се изготвени во исклучително транспарентна постапка. - Работниот текст беше предмет на јавна расправа во која учествуваа претставници на политички организации, пратеници, експерти и меѓународни организации. Нивните забелешки и сугестии беа вградени, по што Предлогот беше доставен до сите политички партии и до државните органи. Тие исто така го разгледаа и доставија свои мислења пред законот да влезе во процедура, истакна министерот. Измените на Изборниот законик јасно дефинираат што е изборна кампања, кога почнува и кога завршува, го ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Денес ќе се одржи 143. седница на која на треба да се утврди Предлогот на амандманот 32 на Уставот на Република Македонија, и истиот да се донесе. Пратениците треба да се изјаснат и по Предлог одлуката за основање и состав на Повремена комисија за утврдување на состојбата на Избирачкиот список, поднесена од Рафис Аљити, Светлана Јакимовска, Тахир Хани и Силвана Бонева, како и по измените и дополнувањата на Изборниот законик во прво читање. Меѓу 90-те точки се и Предлог законот за изменување и дополнување на Законот за попис на населението, домаќинствата и становите во Република Македонија 2011 година, по скратена постапка, поднесен од Тахир Хани и Силвана Бонева и Предлогот за именување гувернер на Народната банка на Република Македонија. На дневен ред на седницата се и Предлог законот за изменување на Законот за служба во Армијата на Република Македонија во прво читање, како и Дополнетиот предлог на закон за изменување и дополнување на Законот за одбрана и Предлог законот за изменување и дополнување на ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Во соопштението од Кабинетот на Пендаровски се наведува дека претседателот на Алијансата за Албанците, Села, упати честитки до претседателот Пендаровски по ...
сите 218 | | | веќе видена

Данкан Лоренс и ја донесе победата на Холандија на Евросонг и тоа по цели 44 години. Интересно е дека пред финалето кладилниците на 24 – годишниот Холанѓанец ...
сите 239 | | | веќе видена

Седница на која единствена точка на дневен ред е предлогот од претседателот на Собранието, Талат Џафери, за одземање на мандатот на Никола Груевски. Седницата ...
сите 78 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Пребројување на населението од 1 до 15 октомври

Од:
До кого (е-маил):
Порака: