ДИК усвои заклучок дека е подготвена за избори, Чичаковски и членовите на СДСМ ја напуштија седницата


Државната изборна комисија со шест гласа „за“ го донесе заклучокот во кој се вели дека избирачкиот список е подготвен за фер и демократски избори. Претходно, претседателот на ДИК, Александар Чичаковски, и двајца членови на ДИК од СДСМ, Виолета Дума и Горан Милев, ја напуштиле седницата и не сакале воопшто да гласаат за оваа точка од дневниот ред. Вметнување точка на дневниот ред со заклучок за тоа дали се исполнети условите за фер и демократски избори, побарале амбасадорите на САД и на ЕУ, Џес Бејли и Аиво Орав, кои биле на средба со членовите на ДИК. „Државната изборна комисија донесе заклучок со кој што констатира дека врз основа на досегашната работа од неговиот избор до денес и врз основа на одредбите од Изборниот законик, е подготвена законито, совесно и транспарентно да ги спроведе сите изборни дејствија за Предвремените избори за пратеници во Собранието на Република Македонија, кои се распишаа на 15 април 2016 година, а ќе се одржат на 5 јуни 2016 година“, се вели во соопштението од ДИК. Инаку, ...
| | веќе видена | слични
13 копии

Предвремените парламентарни избори закажани за 5 јуни ќе чинат 456,664 милиони денари или околу 7,5 милиони евра, пишува во финансискиот план кој Државната изборна комисија го усвои вчера. Од оваа сума, само за печатење на избирачките ливчиња и друг печатен материјал се планирани 40 милиони денари. За печати, перничиња, УВ ламби и спреј, сигурносни ленти и паравани буџетот изнесува 9,2 милиони денари, за транспорт 9 милиони денари, за печатење на избирачки список изнесува 4 милиони денари, за транспорт на членови на избирачки одбори во ДКП за денот на гласањето изнесува 25 милиони денари, транспорт на доверлив и недоверлив материјал 7 милиони денари. ДИК не го прифати избирачкиот список од Министерството за внатрешни работи, потпишан само од дополнителниот заменик-министер Митко Чавков, затоа што не бил во потребниот формат за да може да се споредат податоците. МВР ќе треба дополнително да достави список во бараниот формат. Членовите на ДИК не го отворија прашањето за тоа што податоците од МВР не се ...
| | веќе видена | слични

Според финансискиот план што го усвои Државната изборна комисијата, предвремените парламентарни избори ќе чинат 7,5 милиони евра. За печатење, пак, на избирачкиот материјал ќе бидат потрошени дополнителни 650 илјади евра. Според Роковникот на ДИК за извршување на изборните дејствија за спроведување на предвремени избори за пратеници во Собранието на Република Македонија, Избирачкиот список ќе биде ставен на јавен увид во понеделник, на 25 април. Јавниот увид трае 15 дена, започнува на 25 април, а трае до 9 мај 2016 година, а најдоцна до 14 мај. ДИК го доставува Избирачкиот список до политичките партии кои, пак, до 19 мај треба да достават барање за запишување, за дополнување или за бришење податоци. Сепак, на вчерашната седница не се расправало за текот на проверките за ажурирање на Избирачкиот список. Во врска со предлагањето листи на кандидати, собирањето потписи пред овластените лица од ДИК за предлагање на листа на кандидати за пратеници во Собранието на Република Македонија од група избирачи започнува ...
| | веќе видена | слични

За изборите што се планираат на 5 јуни ќе се потрошат 465 милиони денари, или околу 7,5 милиони евра. Вчера на уште една попладневна седница Државната изборна комисија го усвои финансискиот план според кој 40 милиони денари се предвидени за печатење на избирачки ливчиња и обрасци, 25 милиони за избирачките одбори во дијаспората, 9 милиони за чување доверлив материјал, 9 милиони за транспорт. Ова планирање е во рамки на средствата обезбедени од буџетот. Иако роковите притискаат и Избирачкиот список треба да биде заклучен до 19 мај меѓу другото нејасно е и како ќе се постапува со 139.000 гласачи кои се македонски државјани кои поседуваат валидни патни исправи, но не поседуваат валидни лични карти, односно графата за адреса во земјава останала празна. Најголемиот број веројатно се иселеници, кои треба да гласаат во дипломатско-конзуларните претставништва, но треба да се водат на посебен список. Адреса немаат бидејќи не исполнуваат услови од законот за живеалиште. Можно решение е да им се даде право да гласаат ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Седум и пол милиони евра е буџетот со кој ДИК ќе ги реализира изборните активности. Членовите на Комисијата го усвоија финансискиот план за распределба на средства за предвремените парламентарни избори. Најголем дел од парите, односно 40 милиони денари, ќе бидат наменети за печатење ливчиња, обрасци, записници и упатства. Според Силвана Бонева, иако работата на комисијата е при крај, ДИК се соочува со опструкции. Членовите на ДИК предложени од СДСМ, не присуствуваа на седницата.
| | веќе видена | слични
2 копии

ДИК одлучи да побара уште една средба со Владата заради расчистување на сите проблематични прашања ДИК планира да потроши 40 милиони денари за печатење избирачки ливчиња и обрасци, 25 милиони за избирачките одбори во дијаспората, 9 милиони за чување доверлив материјал, 9 милиони за транспорт итн, вкупно 7 и пол милиони евра. Ова планирање е во рамки на средствата обезбедени од буџетот. Силвана Бонева уште еднаш побара службите на ДИК да ги внесат сите проверки и резултати добиени при административните и вкрстените проверки. Побара одговор за 282 исчезнати анкетни ливчиња, за 10 илјади гласачи кои не се пронајдени од анкетарите и за 41 гласач чија адреса е во некоја јавна установа. Бонева изјави дека членовите на ДИК се соочуваат со опструкции и дека не смеат да се претворат во инспектори кои ќе трагаат по секој анкетен лист.
| | веќе видена | слични

Предвремените парламентарни избори ќе чинат 7,5 милиони евра, соопшти Државната изборна комисија (ДИК) на вчерашната седница. Од нив, 650 илјади евра ќе се потрошат за печатење на избирачки ливчиња и обрасци, 406 илјади евра за избирачките одбори во дијаспората, 146 илјади евра за чување доверлив материјал, исто толку за транспорт итн. Ова планирање, велат од ДИК, е во рамки на средствата обезбедени од буџетот. ДИК не го прифати избирачкиот список од Министерството за внатрешни работи, потпишан само од дополнителниот заменик-министер Митко Чавков, затоа што не бил во потребниот формат за да може да се споредат податоците. МВР ќе треба дополнително да достави список во бараниот формат. На седницата не присуствуваа Виолета Дума и Игор Милев, членови на ДИК предложени од СДСМ.
| | веќе видена | слични

ДИК не го прифати избирачкиот список од Министерството за внатрешни работи, потпишан само од дополнителниот заменик-министер Митко Чавков, затоа што не бил во потребниот формат за да може да се споредат податоците. МВР ќе треба дополнително да достави список во бараниот формат. Членовите на ДИК не го отворија прашањето за тоа што податоците од МВР не се верификувани и од министерот Оливер Спасовски. Предвремените парламентарни избори закажани за 5 јуни ќе чинат 456,664 милиони денари или околу 7,5 милиони евра, пишува во финансискиот план кој Државната изборна комисија го усвои вчера. Од оваа сума, само за печатење на избирачките ливчиња и друг печатен материјал се планирани 40 милиони денари. За печати, перничиња, УВ ламби и спреј, сигурносни ленти и паравани буџетот изнесува 9,2 милиони денари, за транспорт 9 милиони денари, за печатење на избирачки список изнесува 4 милиони денари, за транспорт на членови на избирачки одбори во ДКП за денот на гласањето изнесува 25 милиони денари, транспорт на доверлив и ...
| | веќе видена | слични

Државната изборна комисија на денешната седница го усвои финансискиот план за распределба на средства за предвремени парламентарни избори, закажани на 5-ти јуни. Субхи Јакупи челн на ДИК соопшти дека за таа цел вкупниот буџет за изборите изнесува 456 милиони 664 илјади денари, додека за печатење на избирачките ливчиња и друг печатен материјал се планирани 40 милиони денари. По предлог на Силвана Бонева на седницата е прифатено да не се расправа за Извештајот за прогресот за проверки за ажурурање на избирачкиот список. Таа побра од ИТ експертите во Извештајот да ги внесат сите измени врз основа на добиените податоци од институциите и другите проверки и тогаш да се расправа за него.
| | веќе видена | слични
12 копии

На денешната седница Државната изборна комисија го усвои финансискиот план за распределба на средства за предвремените парламентарни избори закажани за 5 јуни. Врз основа на овој план, како што соопшти членот на ДИК Субхи Јакупи, вкупниот буџет за изборите изнесува 456 милиони и 664 илјади денари, додека само за печатење на избирачките ливчиња и друг печатен материјал се планирани 40 милиони денари. На предлог на Силвана Бонева беше прифатено на седницата да не се расправа за Извештајот за прогресот од проверките за ажурирње на Избирачкиот список. Таа побара ИТ експертите во Извештајот да ги внесат сите измени врз основа на добиените податоци од институциите и другите проверки, и тогаш да се расправа за него. Јакупи, пак, предложи ДИК да побара средба со Владата, која е задолжена за спроведување на овие избори и со претставници на сите институции кои се надлежни за прашања поврзани со изборите како МВР, статистика, МИОА и други за да се надминат одредени, како што рече, проблематични точки, бидејќи работата ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Вечерва се очекува силен дожд во Париз со невреме. Сводот на катедралата , кој делумно се урна и така е натопен со вода од гаснењето. Архитектите се плашат ...
сите 302 | | | веќе видена

Експлозијата што ја предизвика бомбашот на снимката е најсмортоносната , зашто тој со експлозивот во ранецот седна меѓу верниците во црквата, за по неколку ...
сите 398 | | | веќе видена

На Клиниката за инфективни болести една 16-годишна девојка која има морбили и бронхопневмонија е во животозагрозувачка состојба и е на механичка вентилација, а ...
сите 265 | | | веќе видена

На граѓанската трибина на кандидатот Стево Пендаровски вечерва се обрати и своја поддршка даде и министерот со потекло од Тетово, Едмонд Адеми, кој упати ...
сите 209 | | | веќе видена

Според податоците на државната изборна комисија победи  кандидатот на СДСМ Стево Пендаровски со околу 4 ипол илјади гласови, по што и дефинитивно Македонија ...
сите 187 | | | веќе видена

Не треба да сте експерт за избори за да заклучите дека во историјата на европските избори од каков било вид се нема случено ваков колапс на легитимитетот. Да ...
сите 161 | | | веќе видена

Како што почна така и заврши изборниот ден во четирите општини од крајниот исток на државата. Во Делчево до 18:30 часот во мирна и демократска атмосфера своето ...
сите 199 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

ДИК усвои заклучок дека е подготвена за избори, Чичаковски и членовите на СДСМ ја напуштија седницата

Од:
До кого (е-маил):
Порака: