Агатангел за законот за јазиците: Беше донесен на вандалски и нецивилизиран начин


Православниот народ од Повардарската епархија е згрозен од насилството врз демократијата, приредена од Талат Џафери и неговите истомисленици при донесувањето на разбојничкиот Закон за двојазичност во Собранието, реагира Митрополитот Повардарски Агатангел, по вчерашното изгласување на Законот. „Целосно го поддржуваме претседателот на Република Македонија, Ѓорги Иванов во намерата да не го потпишува Указот за антидржавниот и неуставен Закон за јазиците што беше донесен на вандалски и нецивилизиран начин. Пратениците кои го изгласаа овој Закон не можат да бидат сметани за ополномоштени народни избраници, поради рушењето на уставниот поредок. Законот ќе не води кон поделби, недоверба и продлабочување на разликите – се наведува во реакцијата Агатангел. fokus.mk
| | веќе видена | слични

Полицијата ќе носи двојазични униформи, специјалците, посебните единици, мобилната Алфа, сообраќајната и редовниот полициски состав, на амблемите од униформите ќе им пишува на македонски и албански јазик. Ова го предвидува чл.8 ст.3 од законот за јазици, вели новинарката Гетева во емисијата „Несомнено“ на телевизија Алфа. Ова е спротивно на тврдењата на премиерот Зоран Заев од март лани, кога тој велеше дека двојазичните униформи се косат со Уставот. Имено тогаш Заев од партиски прес кажа дека парите и униформите, се користат на целата територија на Република Македонија и тие не можат да бидат двојазични, бидејќи тоа е спротивно со Уставот. Спротивно на ветувањата на Заев во постојното законско решение стои дека униформите на полицијата, здравствените работници и пожарникарите во општините каде најмалку 20% од граѓаните зборуваат службен јазик различен од македонскиот јазик, како и во градот Скопје, се напишани на македонски јазик и на јазикот кој го зборуваат најмалку 20% од граѓаните на Република ...
| | веќе видена | слични

Според 14-то поглавје од Законот за локална самоуправа, односно членот 89, во општините во Македонија, службен јазик е македонскиот јазик и неговото кирилско писмо. Но понатаму, со членот 90 се одредува кои се службени јазици во општините, па во ставот 1 е наведено: „Во општините службен јазик покрај македонскиот и неговото кирилско писмо е и јазикот и писмото, кои го користат најмалку 20 отсто од жителите на општината“. И потоа, во вториот став од истиот член се вели: „За употребата на јазиците и писмата на кои зборуваат помалку од 20 отсто од жителите на општината одлучува советот на општината“. Случувањата околу .. Законот за употреба на јазиците повторно го актуализираа прашањето за досегашната примена на двојазичноста, односно на повеќејазичноста на локално ниво. Во согласност со Уставот и Законот за локална самоуправа (ЗЛС), донесен на 29 јануари 2002 година, во работата на општините и нивните акти може да се употребуваат македонскиот јазик и јазикот на заедниците што се застапени со 20 отсто од ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Професорката Симона Грујовска Маџовска од Институтот за македонски јазик во своето гостување на емисијата Само вистина на Канал 5 го кажа својот став за законот за јазици донесен минатата недела во Собранието на Република Македонија од пратениците на СДСМ. Според неа овој закон ќе доведе до нови поделби, нетрпение, конфликти и тензична атмосфера помеѓу Македонците и Албанците. Таа упати критики и за процедурата и начинот на кој јазикот откако е изгласан ќе се испраќа во Венецијнската комисија, објаснувајќи дека тој требало да се испрати прво во комисијата, а потоа да се гласа во Собранието. -Неколку месеци се кажуваше дека се испратени некои делови од прелог Законот за јазиците во Венецијанската комисија, но до ден денес такво нешто не е направено. Тоа не беше направено, ништо не е пратено во Венецијанската комисија, каде што се испраќаат законите, кога се уште се подготвуваат, а не откако ќе се донесат. Односно тоа што го слушаме сега откако беше изгласан законот во собранието дека допрва ќе се испраќа во ...
| | веќе видена | слични

Кога се говори за употреба на албанскиот како службен јазик покрај Македонскиот, се мисли на две нивоа – на локално, и на државно ниво. За првото, и во законот од 2008 и во новиот, нема разлики – во  локалната самоуправа, јазикот и писмото што го користат најмалку 20% од граѓаните е службен јазик, покрај Македонскиот. Главната разлика е во употребата во органите на државната власт.. Тука има две нивоа  - на функционерите Албанци, и на граѓаните од албанска етничка припадност во комуникацијата со институциите.. Од функционерите досега албанскиот во службена комуникација можеа да го употребуваат само пратениците во Собранието. Сега ќе може и Претседателот на Собранието, министрите во Владата, како и сите други избрани или именувани фукнционери во органите на државната власт, во судството, обвинителството, Народниот правобранител, Уставниот суд, па и Претседателот на државата, доколку биде Албанец. Дополнително, и сите други функционери во институциите кои имаат седиште во Скопје или во општините со над 20 ...
| | веќе видена | слични
6 копии

Законот за двојазичност, ваков каков што е, не смее да стапи во сила. Покрај тоа што е неуставен и неприменлив, тој ќе направи огромна штета, и политичка и економска. Последиците ќе ги плаќаат сите граѓани на Република Македонија. Ова вчера од прес-конференција го порача членот на извршниот комитет на ВМРО-ДПМНЕ, Орце Ѓорѓиевски.- Неуставниот закон за двојазичност што парламентарното мнозинство, спротивно на забелешките на претседателот на државата, експертите и ставот на граѓаните, насила го истурка во Собранието, ќе има огромни финансиски импликации врз буџетот на нашата држава. Сумата од 1,7 милион евра, која власта ја предвиде за имплементација на двојазичноста со буџетот за 2018 година е само параван. Реалните трошоци ќе бидат многу повисоки, како за централните институции така и за институциите на локално ниво - рече Ѓорѓиевски.Социјалдемократскиот сојуз, како што обвини тој, крие од граѓаните колку од народните пари би се трошеле за вработување преведувачи на албански јазик во Штип, Гевгелија, ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Социјалдемократскиот сојуз парите од буџетот, наместо за нови болници, училишта, градинки, патишта и објекти од полза за граѓаните, ќе ги троши за покривање на трошоците од двојазичноста. Ова го изјави Орце Ѓорѓиевски, член на Извршниот комитет на ВМРО-ДПМНЕ, на прес-конференција осврнувајќи се на економските последици кои, како што вели, би ги предизвикал штетниот закон. „Неуставниот закон за двојазичност, кој парламентарното мнозинство, спротивно на забелешките на претседателот на државата, експертите и ставот на граѓаните, на сила го истурка во Собранието, ќе има огромни финансиски импликации врз буџетот на нашата државата. Сумата од 1,7 милион евра, што власта ја предвиде за имплементација на двојазичноста со буџетот за 2018 година, е само параван. Реалните трошоци ќе бидат далеку повисоки како за централните институции така и за институциите на локално ниво“, рече Ѓорѓиевски. Според него, социјалдемократскиот сојуз крие од граѓаните колку пари би се трошеле за вработување преведувачи на албански јазик ...
| | веќе видена | слични

И политичка и економска. Последиците ќе ги плаќаат сите граѓани на Република Македонија. Неуставниот закон за двојазичност кој парламентарното мнозинство, спротивно на забелешките на претседателот на државата, експертите и ставот на граѓаните на сила го истурка во Собранието ќе има огромни финансиски импликации врз Буџетот на нашата државата. Сумата од 1.7 милиони евра, која власта ја предвиде за имплементација на двојазичноста со Буџетот за 2018 година е само параван. Реалните трошоци ќе бидат далеку повисоки, како за централните институции, така и за институциите на локално ниво. Социјалдемократскиот сојуз крие од граѓаните колку од народните пари би се трошеле за вработување на преведувачи на албански јазик во Штип, Гевгелија, Струмица, Радовиш, Делчево и другите градови од источниот и јужниот дел од државата, но и на сите гранични премини во државата. Социјалдемократскиот сојуз не кажува колку ќе чинат преведувачите и судските преводи во сите Основни и Апелациони судови во Република Македонија? Власта ...
| | веќе видена | слични

Ѓорѓиевски јавно ја повикува власта да одговори и колку пари ќе ги чини граѓаните изготвувањето на нови униформи на полицијата, пожарникарите и здравствените работници? Колку ќе чини изготвувањето на двојазичните пари во Република Македонија? Законот за двојазичност, ваков каков што е, не смее да стапи на сила. Покрај тоа што е неуставен и неприменлив, истиот ќе направи огромна штета. И политичка и економска. Последиците ќе ги плаќаат сите граѓани на Република Македонија, обвинува Орце Ѓорѓиевски, член на ИК на ВМРО-ДПМНЕ. -Неуставниот закон за двојазичност кој парламентарното мнозинство, спротивно на забелешките на претседателот на државата, експертите и ставот на граѓаните на сила го истурка во Собранието ќе има огромни финансиски импликации врз Буџетот на нашата државата. Сумата од 1.7 милиони евра, која власта ја предвиде за имплементација на двојазичноста со Буџетот за 2018 година е само параван. Реалните трошоци ќе бидат далеку повисоки, како за централните институции, така и за институциите на ...
| | веќе видена | слични

Пратениците Тунтев и Лазаревска и градоначалникот Стојаноски веднаш да си поднесат оставки поради Законот за двојазичност, побараа денес преку писмено соопштени од ОК на ВМРО ДПМНЕ. -„Сведоци сме на историско велепредавство на Македонија. Господата пратеници од СДСМ, Жаклина Лазаревска и Томислав Тунтев кои гласааа за Законот за двојазичност свесно ја урнисуваат унитарна Македонија за да создадат федерализирана Македонија. Дали имаат барем малку морал совест и човечност кон граѓаните на Охрид, но и дали имаат почит кон оние што ги дадоа животите за Македонија? Ги повикуваме пратениците да излезат и да објаснат каква корист ќе има Охрид од Законот за употреба на јазиците и што значи истиот за охриѓани? Како градоначалникот Јован Стојаноски ќе го објасни Законот пред охриѓани? Тунтев, Лазаревска и Стојаноски ветија. Тунтев, Лазаревска и Стојаноски излажаа. Ги лажеа сопствените граѓани, но и сопствените поддржувачи. Дрско лицемерие. Веднаш да излезете пред охриѓани и гледајќи ги в очи доколку имате малку ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Во соопштението од Кабинетот на Пендаровски се наведува дека претседателот на Алијансата за Албанците, Села, упати честитки до претседателот Пендаровски по ...
сите 218 | | | веќе видена

Данкан Лоренс и ја донесе победата на Холандија на Евросонг и тоа по цели 44 години. Интересно е дека пред финалето кладилниците на 24 – годишниот Холанѓанец ...
сите 239 | | | веќе видена

Седница на која единствена точка на дневен ред е предлогот од претседателот на Собранието, Талат Џафери, за одземање на мандатот на Никола Груевски. Седницата ...
сите 78 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Агатангел за законот за јазиците: Беше донесен на вандалски и нецивилизиран начин

Од:
До кого (е-маил):
Порака: