Стојанче Рибарев е избран за в.д. претседател на Кривичниот суд


Судијата Стојанче Рибарев е избран за в.д. претседател на Кривичниот суд – Основен суд Скопје 1, откако во понеделникот судскиот совет ја констатираше оставката на досегашната в.д. претседателка Татјана Михајлова, пренесува Телевизија 24. Рибарев доаѓа од Врховниот суд каде што беше избран за судија во септември минатата година. Тој бил најискусен и затоа е поставен да раководи со Кривичен, се додека не се избере нов претседател. Инаку, судскиот совет го избра и Јово Вангеловски за старо нов претседател на Врховниот суд. Вангеловски беше претседател пред четири години и по првиот мандат не се кандидираше за продолжување на мандатот. Во последната трка покрај Вангеловски беа и поранешната претседателка Лидија Неделкова, в.д. претседателката Снежана Бајлозова и судијката Беса Адеми.
| | веќе видена | слични
2 копии

В.д. претседателот на Кривичниот суд, Стојанче Рибарев, денеска оствари средба со специјалната јавна обвинителка Катица Јанева. Средбата, како што информираа од Основниот суд - Скопје 1, се одржала во просториите на судот и на неа се разговарало за актуелните прашања во врска со соработката на двете институции. Ниту од СЈО денеска не открија детали од средбата, која ја окарактеризираат како „вообичаена и протоколарна“. „Се работи за средба во функција на запознавање и унапредување на институционалната соработка“, кусо ни беше кажано од СЈО, од каде што и во последниот трет по ред шестмесечен извештај нотираа дека се соочуваат со тешкотии во соработката со повеќе институции, а во прв ред со Кривичниот суд. Од Кабинетот на в.д. претседателот на судот вчера соопштија дека се реализирала и планираната посета од страна на судиите од Апелациски суд Скопје. Оттаму, нагласуваат дека се одржала и седница на судии на која се разгледувале резултатите од досегашното работење на овој суд. „Констатирано е дека и покрај ...
| | веќе видена | слични

Како што информираат на својата веб страница, констатирано е дека и покрај зголемениот прилив на предмети во работа во последните три години, судиите при Основен суд Скопје 1  - Скопје со зголемен ангажман успеале да го намалат бројот на нерешени предмети за 10.566 предмети во однос на истиот период до 2014 година. На седницата на судии при овој суд судиите дадле и свои предлози во врска со изготвувањето на Годишниот распоред за работа на судот. Денеска, како што наведуваат во соопштението, исто така претседателот на судот, Стојанче Рибарев во просториите  на овој суд остварил средба со обвинителката Катица Јанева од Јавното обвинителство за гонење кривични дела поврзани и кои произлегуваат од незаконското следење на комуникациите, на која средба се разговарало за актуелните прашања во врска со соработката на двете институции.
| | веќе видена | слични

Во Основен суд Скопје 1 денеска е остварена планираната посета од страна на судиите од Апелацискиот суд Скопје и е одржана седница на судии на која се разгледувани резултатите од досегашното работење на овој суд. Како што информираат на својата веб страница, констатирано е дека и покрај зголемениот прилив на предмети во работа во последните три години, судиите при Основен суд Скопје 1 – Скопје со зголемен ангажман успеале да го намалат бројот на нерешени предмети за 10.566 предмети во однос на истиот период до 2014 година. На седницата на судии при овој суд судиите дадле и свои предлози во врска со изготвувањето на Годишниот распоред за работа на судот. Денеска, како што наведуваат во соопштението, исто така претседателот на судот, Стојанче Рибарев во просториите на овој суд остварил средба со обвинителката Катица Јанева од Јавното обвинителство за гонење кривични дела поврзани и кои произлегуваат од незаконското следење на комуникациите, на која средба се разговарало за актуелните прашања во врска со ...
| | веќе видена | слични
6 копии

Новиот в.д. претседател на Основниот суд Скопје 1, Стојанче Рибарев, денеска имал средба со специјалната јавна обвинителка, Катица Јанева. – Денеска Стојанче Рибарев во просториите на овој суд оствари средба со обвинителката Катица Јанева од Јавното обвинителство за гонење кривични дела поврзани и кои произлегуваат од незаконското следење на комуникациите. На средбата се разговараше за актуелните прашања во врска со соработката на двете институции – стои во соопштението. Инаку, во изминатиов период Специјалното јавно обвинителство често реагираше поради опструкциите од страна на Кривичниот суд и начинот на кој одредени судии ги процесуираа, односно ги блокираа предметите на СЈО. Од судот, информираат дека денеска била реализирана и планираната посета од страна на судиите од Апелацискиот суд Скопје, а се одржала и седница на судии на која се разгледувале резултатите од досегашното работење на овој суд. На седницата, судии на Основниот суд Скопје 1 дале и свои предлози во врска со подготовката на годишниот ...
| | веќе видена | слични

Кривичниот суд информираше дека денеска, по планираното, судиите од Апелациски суд биле во посета на Основен суд Скопје 1 - Скопје, а се одржала и седница на судии за да ги разгледаат резултатите од досегашното работење.- Констатирано е дека и покрај зголемениот прилив на предмети во работа во последните три години, судиите при Основен суд Скопје 1- Скопје со зголемен ангажман успеале да го намалат бројот на нерешени предмети и тоа за 10.566 предмети во однос на истиот период до 2014 година. На седницата на судии при овој суд судиите дадоа свои предлози во врска со изготвувањето на Годишниот распоред за работа на судот - информираа од Кривичен суд.Во соопштението се додава дека в.д. претседателот на судот, Стојанче Рибарев во просториите на овој суд оствари средба со специјалната јавна обвинителка Катица Јанева на која се разговарало за актуелните прашања во врска со соработката на двете институции.
| | веќе видена | слични

135 граѓани и правни лица во 2016 година се пожалиле од работата на судии во Основниот суд Скопје 2 што го става овој суд на првото место во извештајот на Советот за утврдување факти и покренување одговорност на судии. Втор суд за чии судии има жалби е Кривичниот во Скопје со 62 инцијативи. Никој, пак, не се пожалил од судот во Кратово. Поплаките се однесувале на работата на судиите и нивните одлуки, па така во текот на 2016 година Советот вкупно одлучувал за 841 предмети, од кои 811 ги отфрлил како неосновани, недозовлени, нецелосни или застарени. За 19 судии се утврдувала одгворност, стои во извештајот на советот. „По предмети со ознака “ДОВ“ Советот едногласно ја одбил иницијативата за 6 предмети, бидејќи утврдил дека е неоснована заради непостоење докази дека судијата ја сторил повредата согласно закон, а 10 (десет) предмети со ознака “ДОВ“ останале активни за решавање во 2017 година,“ стои во извештајот на Советот. Пред Советот за утврдување факти се наоѓаат и две инцијативи за нестручно и несовесно ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Вчера и денеска судиите во Основниот суд Скопје 1 одржале состаноци со новиот в.д. претседател на судот, Стојанче Рибарев, и ги дале своите своите мислења и предлози околу подготвувањето на годишниот распоред за работа на судиите. Како што соопштуваат од судот, состаноците биле на иницијатива на Рибарев. Утре, додаваат оттаму, во Основниот суд Скопје 1 ќе се одржи закажаната редовна посета на судиите од Апелацискиот суд Скопје, на која ќе се разгледуваат „актуелните прашања во врска со примената на законите, ажурноста во работењето и проблемите со кои се соочуваат судовите во секојдневното работење“. Кон крајот на минатиот месец, претходната в.д. претседателка на судот, Татјана Михајлова, донесе нов годишен распоред за работа на судиите, кој наиде на жестоки реакции кај експертската јавност, но и кај дел од судиите во Основниот суд Скопје 1, кои беа прераспоредени од кривичниот во прекршочниот и во други оддели во судот. Распоредот на Михајлова беше толкуван и како обид за чистка во судот поради предметите ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Новиот претседател на Врховниот суд, Јово Вангеловски, даде заклетва пред Судскиот совет и изјави дека функцијата шеф на највисокиот суд ќе ја врши непристрасно, без притисоци, според законот. Како што рече, ќе се работи на подобрување на судството, а се обврза во наредниот извештај за подобри оценки. Вангеловски најави дека во својот мандат ќе се фокусира на подобрување на состојбата во судството, особено на забелешките на Европската комисија изразени во извештајот за напредокот на земјата како и препораките од извештајот на Прибе. Вангеловски нагласува дека извештајот на Прибе претставува водилка со која треба да се соочиме и дека на тоа треба итно да се работи. „Апсолутно се согласувам дека извештајот содржи сериозни критики за работата на судството, се согласувам со тоа дека треба да се работи на подобрување на состојбите и се обврзувам во наредниот извештај да добиеме малку поинакви оценки“, изјави Вангеловски. Според претседателот на Врховниот суд, не може да се очекува драстично подобрување за ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Претседателот на Врховниот суд, Јово Вангеловски со давањето на свечена изјава од денеска и официјално седнува на челното место во највисокиот суд во земјава. Во изјава за медиумите по свеченоста во судскиот совет Вангеловски истакна дека во својот мандат ќе се фокусира на подобрување на состојбите во судтсвото согласно забелешките во извештајот на европската комисија како и препораките на Прибе. Вангеловски најави и средби со јавниот обвинител, Марко Зврлевски, специјалната јавна обвинителка, Катица Јанева, претседателот на адвокатската комора и за сите нив како и за граѓаните рече дека ќе имаат еднаков третман пред Врховниот суд.
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

„Одлуката останува на вас, граѓаните на ПЈРМ, морам да кажам вака иако воопшто не ми се допаѓа кратенката ПЈРМ. Ако барав нешто од вас, тоа е во иднина да ...
сите 170 | | | веќе видена

Стручните служби на Град Скопје ќе ја разгледаат иницијативата поднесена од Општина Аеродром за ново сообраќајно решение на булеварот „Србија“ и во соработка ...
сите 83 | | | веќе видена

Албанскиот аналитичар Арсим Зеколи, кој најави дека ќе го бојкотира референдумот за промена на името, сега предвидува црно сценарио на 30-ти септември. Тој ...
сите 23 | | | веќе видена

Во отвореното Студио 1 ги анализираме последните апели на партиите пред референдумот – маршот на коалицијата „За европска Македонија“ во Скопје и маршот на ...
сите 58 | | | веќе видена

Зошто Европа? – поради пристојна, средена, правна, држава која функционира, напредување во кариерата врз основа на заслуги, а не врз принципот на лојалност, ...
сите 139 | | | веќе видена

Припадниците на Министерството за внатрешни работи во Белград заплениле 34,3 килограми марихуана и уапсиле црногорски државјанин З.М. поради постоење на ...
сите 125 | | | веќе видена

Останува уште помалку од една седмица до конференцијата на која што Apple ќе ги претстави трите нови модели на Ајфон и новата генерација на паметниот часовник. ...
сите 66 | | | веќе видена

Вечерва, со почеток во 20 часот, во Музејот на современата уметност во Скопје ќе се отвори самостојна изложба на хрватскиот уметник Владимир Фрелих, насловена ...
сите 43 | | | веќе видена

Актерската екипа од општински народен театар „Невена Коканова“ од Дупница, Бугарија, со претставата „Хотел меѓу овој и оној свет“, беше изведена пред ...
сите 50 | | | веќе видена

Министрите за надворешни работи на Бенелукс денеска во Сараево потврдија дека нивните земји како членки на Европската унија, силно ја поддржуваат европската ...
сите 44 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Стојанче Рибарев е избран за в.д. претседател на Кривичниот суд

Од:
До кого (е-маил):
Порака: