Средбата заврши- договор нема!

СДСМ останува на бојкотот. Лидерот на партијата Бранко Црвенковски по средбата со Груевски изјави дека е добро што конечно разговарале но ВМРО-ДПМНЕ ги прифатило единствено техничките барања на опозицијата а не и суштинските. Двете клучни барања- партиски членови во Избирачките Одбори и загарантирани места за етничките заедници Груевски ги одбил. Не бил прифатен ни предлогот за регулација на владиното рекламирање во медиумите а Груевски не сакал ни да разговара за одмрзнување на сметките на А1 и другите медиуми. Црвенковски вели дека останува отворен за дијалог но се до исполнување на барањата опозицијата ќе го бојкотира Собранието а и евентуалните предвремени избори. Премиерот и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски пак тврди дека владејачката партија прифатила огромен број барања од опозицијата. Останува на намерата за предвремени избори. Вели дека нивно е да ги прифатат логичните барања на опозицијата, а некогаш и нелогичните, а одлука е на СДСМ дали ќе оди на избори. Најверојатно уште утре Собранието ќе ...
| | веќе видена | слични

ВМРО – СДСМ да се врати во Собрание, да завршиме работа и да одиме на избори Би сакал во името на ВМРО-ДПМНЕ повторно да упатам апел до СДСМ да се врати во Собранието на РМ и на тој начин да се вклучат во исполнувањето и релизирањето на барањата и условите кои сами ги поставија. ВМРО-ДПМНЕ ги прифаќа и е спремна да ги имплементира сите легитимни барања кои се во надлежност на законодавната и извршната власт. Изразуваме жалење што на нашиот конструктивен приод опозицијата одговара со нови трикови, багање и манипулации. Тие до нас испорачаа околу 40-тина барања. Скоро сите барања Ние ги прифативме. Со исклучок на едно или две кои се или во спротивност со препораките на ОБСЕ и ОДИХР или не зависат од нашата волја. Да потсетам, прво ни доставија 20-тина барања кои им ги прифативме. Потоа ни доставија уште 10-тина барања кои повторно им ги прифативме. За да на крај ни достават нови 5 барања, кои повторно им ги прифативме. Наместо да се согласат Република Македонија да оди на предвремени избори, тие сега ...
| | веќе видена | слични
2 копии

СДСМ: Не се безброј, туку четири разумни барања Груевски и ВМРО ДПМНЕ и денес продолжуваат со веселата математика за наводна нивна конструктивност за барања кои сами си ги измислуваат. Бадијала се мачат да докажуваат, бидејќи јавноста многу добро знае дека СДСМ е доследен во своите барања. Тие не се како што тврди Груевски, 40,50,60 или 100, туку четири,сосема легитимни и разумни барања кои треба да овозможат одржување на слободни, фер и демократски предвремени избори. Конечно, гласноговорниците на ВМРО ДПМНЕ нека си проверат во својата партиска архива, што бараше и со што се закануваше Груевски во предизборието во 2006 година, кога беше во опозиција и кога му беа прифатени сите негови барања. Наместо да го трошат времето во репризирање на своите прес конференции, треба да се симнат на земја и да покажат волја за вистински политички дијалог. Нека ги прифатат нашите легитимни барања и конечно да одиме на фер и демократски предвремени избори. Само така Груевски и ВМРО ДПМНЕ ќе покажат дека самите не прават ...
| | веќе видена | слични

Скопје – Опозициската СДСМ реагираше на денешната прес конференција на Илија Димовски од ВМРО-ДПННЕ. – Груевски и ВМРО ДПМНЕ и денес продолжуваат со веселата математика за наводна нивна конструктивност за барања кои сами си ги измислуваат. Бадијала се мачат да докажуваат, бидејќи јавноста многу добро знае дека СДСМ е доследен во своите барања. Тие не се како што тврди Груевски, 40,50,60 или 100, туку четири,сосема легитимни и разумни барања кои треба да овозможат одржување на слободни, фер и демократски предвремени избори, се вели во соопштението на СДСМ. Од опозициската партија ги повикаа, како што велат гласноговорниците на ВМРО ДПМНЕ да проверат во својата партиска архива,за тоа што барал и со што се заканувал Груевски во предизборието во 2006 година, кога беше во опозиција и кога му биле прифатени сите негови барања. – Наместо да го трошат времето во репризирање на своите прес конференции, треба да се симнат на земја и да покажат волја за вистински политички дијалог. Нека ги прифатат нашите легитимни ...
| | веќе видена | слични

Би сакал во името на ВМРО-ДПМНЕ повторно да упатам апел до СДСМ да се врати во Собранието на РМ и на тој начин да се вклучат во исполнувањето и релизирањето на барањата и условите кои сами ги поставија. ВМРО-ДПМНЕ ги прифаќа и е спремна да ги имплементира сите легитимни барања кои се во надлежност на законодавната и извршната власт. Изразуваме жалење што на нашиот конструктивен приод опозицијата одговара со нови трикови, багање и манипулации. Тие до нас испорачаа околу 40-тина барања. Скоро сите барања Ние ги прифативме. Со исклучок на едно или две кои се или во спротивност со препораките на ОБСЕ и ОДИХР или не зависат од нашата волја. Да потсетам, прво ни доставија 20-тина барања кои им ги прифативме. Потоа ни доставија уште 10-тина барања кои повторно им ги прифативме. За да на крај ни достават нови 5 барања, кои повторно им ги прифативме. Наместо да се согласат Република Македонија да оди на предвремени избори, тие сега измислуваат дека барањата кои што сме им ги прифатиле биле технички и незначајни. Ние ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Владејачката ВМРО-ДПМНЕ денеска повторно упати апел до СДСМ да се врати во Собранието и да се вклучи во исполнувањето и реализирањето на барањата и условите што ги постави Директор на Центарот за комуникации на ВМРО-ДПМНЕ, Илија Димовски , на прес-конференција изјави дека партијата е подготвена да ги имплементира сите легитимни барања кои се во надлежност на законодавната и извршната власт. Тој потсети дека на средбата Груевски - Црвенковски , СДСМ постојано доставувале барања од кои поголемиот дел им биле прифатени. „Наместо да се согласат да се оди на предвремени избори, тие сега измислуваат дека барањата што сме им ги прифатиле биле технички и незначајни.Ако ова биле технички и незначајни барања, тогаш зошто воопшто ги поставувале и дали тоа значи дека поставувањето на тие барања било начин како да се одолговлечи, саботира и оневозможи процесот на распишување предвремени избори“, рече Димовски. Според него очигледен е стравот на СДСМ од соочување со сопствените граѓани, потсетувајќи дека опозицијата ...
| | веќе видена | слични

ВМРО-ДПМНЕ: Со бегањето од предвремени избори СДСМ се подигрува со граѓаните Скопје - ВМРО-ДПМНЕ денес повторно ја повика СДСМ да се врати во Собранието и како што велат, да се вклучат во исполнувањето и релизирањето на барањата и условите кои сами ги поставија. - ВМРО-ДПМНЕ ги прифаќа и е спремна да ги имплементира сите легитимни барања кои се во надлежност на законодавната и извршната власт. Изразуваме жалење што на нашиот конструктивен приод опозицијата одговара со нови трикови, багање и манипулации, изјави Илија Димовски, директор на Центарот за комуникации на ВМРО-ДПМНЕ. Според Димовски СДСМ испорачале околу 40-тина барања, кои скоро сите биле прифатени, со исклучок на едно или две кои се или во спротивност со препораките на ОБСЕ и ОДИХР или не зависат од волјата на ВМРО-ДПМЕ. - Прво ни доставија 20-тина барања кои им ги прифативме. Потоа ни доставија уште 10-тина барања кои повторно им ги прифативме. За да на крај ни достават нови 5 барања, кои повторно им ги прифативме. Наместо да се согласат ...
| | веќе видена | слични

СДСМ бара ВМРО - ДПМНЕ да покаже воља за вистински политички дијалог, да ги прифати нивните, како што велат, легитимни барања и да одат на фер и демократски предвремени избори. Во реакцијата од СДСМ се посочува дека се работи за четири легитимни и разумни барања кои треба да овозможат одржување слободни демократски предвремени избори. - Само така ќе покажат дека самите не прават се за избегнат соочување со сопствениот народ, стои во писмената реакција на СДСМ на денешната прес-конференција на директорот на Центарот за комуникации на ВМРО - ДПМНЕ Илија Димовски.
| | веќе видена | слични

Скопје, 17 март - СДСМ реагира на честите изјави од страна на ВМРО - ДПМНЕ дека биле конструктивни и дека прифатиле нови дополнителни барања како услов за одржување на предвремени избори, тие велат дека имаат само четири легитимни барања и доколку Груевски ги прифати веднаш ќе се одржат предвремени и фер демократски избори. „Бадијала се мачат да докажуваат, бидејќи јавноста многу добро знае дека СДСМ е доследен во своите барања. Тие не се како што тврди Груевски, 40,50,60 или 100, туку четири,сосема легитимни и разумни барања кои треба да овозможат одржување на слободни, фер и демократски предвремени избори. Наместо да го трошат времето во репризирање на своите прес конференции, треба да се симнат на земја и да покажат волја за вистински политички дијалог. Нека ги прифатат нашите легитимни барања и конечно да одиме на фер и демократски предвремени избори. Само така Груевски и ВМРО ДПМНЕ ќе покажат дека самите не прават се’ за да избегнат соочување со сопствениот народ“, стои во писмената реакција на СДСМ. ...
| | веќе видена | слични

„Бадијала се мачат да докажуваат, бидејќи јавноста многу добро знае дека СДСМ е доследен во своите барања. Тие не се како што тврди Груевски, 40,50,60 или 100, туку четири,сосема легитимни и разумни барања кои треба да овозможат одржување на слободни, фер и демократски предвремени избори“, стои во писмената реакција на СДСМ на прес-конференцијата на ВМРО-ДПМНЕ. Од опозициската партија поквикуваат ВМРО-ДПМНЕ да покаже воља за вистински политички дијалог и да ги прифати барањата за фер и демократски избори.
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Во соопштението од Кабинетот на Пендаровски се наведува дека претседателот на Алијансата за Албанците, Села, упати честитки до претседателот Пендаровски по ...
сите 218 | | | веќе видена

Данкан Лоренс и ја донесе победата на Холандија на Евросонг и тоа по цели 44 години. Интересно е дека пред финалето кладилниците на 24 – годишниот Холанѓанец ...
сите 239 | | | веќе видена

Седница на која единствена точка на дневен ред е предлогот од претседателот на Собранието, Талат Џафери, за одземање на мандатот на Никола Груевски. Седницата ...
сите 78 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Средбата заврши- договор нема!

Од:
До кого (е-маил):
Порака: