Автономната зона се шири и се судира со нови премрежја


Ако студентите не бидат единствени претставници, не треба да се вклучат во преговорите за новиот закон за високо образование заедно со Ректоратот од една и Владата од друга страна. Преговорите во кои тие не би биле единствени претставници на студентите не смее да ги признаат и треба да продолжат со блокадата на факултетот, сметаат поголем дел од членовите на Студентскиот пленум. Најголемиот дел од студентите се јасни дека не се откажуваат од окупацијата само заради отпочнување преговори, како и дека не смее да се дозволат преговори со партиципација на претставници на партизираниот, квинслиншки СПУКМ. Студентите се сомневаат дека процесот на пишување закон може да не биде до крај предвиден поради тоа што динамиката на работната група не е јасна, а не постојат ниту гаранции дека изготвениот нов закон нема да се торпедира со амандмани на пратениците на владеачката партија со што повторно ќе се упадне во автономијата на универзитетот. Тоа не е невозможно особено земајќи ја предвид денешната изјава на министерот ...
| | веќе видена | слични

По точно една седмица од започнувањето на окупацијата на факултетите, Студентскиот пленум соопшти дека автономната зона е проширена низ цел Универзитет „Св.Кирил и Методиј“ во Скопје. Вечерва на интерен пленум студентите одлучиле од утре да спроведат окупација и на Архитектонскиот факултет, додека студентите од Градежен факултет се уште се во преговори. Во текот на денот, бојкот на настава се случи на Педагошка академија, Ликовна академија, Шумарски факултет, Факултет за дизајн и технологии на мебел и ентериер, Природно математички факултет и Земјоделски факултет. На Факултетот за драмски уметности, по иницијатива на студентите, уште од почетокот на окупацијата пред една недела, во знак на поддршка не се реализира настава. Засега автономни зони прогласени се на Филолошкиот и на Машинскиот факултет, каде студентите вечерва ќе ја поминат седмата ноќ, меѓутоа наставата секојдневно се бојкотира и на Правен, Економски, Финки и ТМФ. Покрај факултетите во Скопје, денеска на пладне Студентскиот пленум при ...
| | веќе видена | слични

Студентскиот пленум објави известување во кое соопштува дека бојкотот на наставата е успешно спроведен низ целиот Универзитет. Ви го пренесуваме интегрално. Во текот на денот, бојкот на настава се случи на Педагошка академија, Ликовна академија, Шумарски факултет, Факултет за дизајн и технологии на мебел и ентериер, Природно математички факултет, Земјоделски факултет, Архитектонски факултет. На Факултетот за драмски уметности, по иницијатива на студентите, уште од почетокот на прогласување на Автономната зона на ФЗФ/ФЛФ, во знак на поддршка не се реализира настава. На Правен факултет веќе два дена, се случуваат предавања како дел од алтернативниот курикулум кој го организираат студентите од Правен факултет. Во тек е сè уште и автономната зона на ФЕИТ/МФ, како и бојкотот на наставата на ФИНКИ и ТМФ!
| | веќе видена | слични

Веќе седми ден како студентите ја окупираа зградата на Филозофски/Филолошкиот факултет, а шести ден по ред откако ја освоија и зградата на Машински и ФЕИТ. Тие се уште се одлучни дека нема да се откажат додека изгласаните измени во законот за високо образование, во кои е и државниот испит за универзитетите, не бидат целосно повлечени. Исто така, тие сакаат изготвување на нов закон каде ќе бидат вклучени и тие заедно со Професорскиот пленум. Студентскиот фронт денеска се прошири и во Битола каде студентите денеска ја окупираа зградата на техничкиот факултет. Тие меѓудругото се револтирани што се донесени одредени измени во законот без нивно учество. Тие велат дека засега ги имаат сите потребни намирници. Денеска и студентите на Педагошкиот факултет искажаа незадоволство за измените во законот преку бојкот на наставата. Како најзасегнати од измените на овој закон, велат дека ќе продолжат со бојкот, а можна е и окупација. Студентски пленум соопшти дека во текот на денот, бојкот на настава се случи и на ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Студентите ја поминаа и шестата вечер во автономната зона откако на состанокот на студентскиот пленум беше решено да продолжи нивната „окупација“ на факултетите се додека не добијат цврста гаранција дека Владата сериозно пристапува кон нивните барања. Автономната студентска зона од денеска се проширува и на битолскиот универзитет Свети Климент Охридски. Окупација беше прогласена на техничкиот факултет на пладне. Вчера, во последен момент беше одложена средбата меѓу претставниците на студентите, универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ и Министерството за образование со која официјално требаше да почнат разговорите за нов Закон за високо образование. На средбата требаше да се формира работна група што ќе учествува во изработката на новиот Закон за високо образование.
| | веќе видена | слични

За вчера беше закажана првата средба на Работната група која треба да работи на нов Закон за високо образование. Сепак, истата беше неофицијално одложена од страна на Министерството за образование Според соопштението на Студентскиот пленум, средбата треба да се случи на академско тло, затоа што како што велат од Студентскиот пленум – „ дебатата за Универзитетот мора да се одвива на Универзитетот“. И покрај тоа што не е извесно кога ќе се случи средбата, постојат голем број на прашања околку работната група. Во врска со работните групи, исто така, не беше јасен ниту составот во кој треба да се сретнат студентите со дел од Професорскиот пленум, сентатори од УКИМ, но и надлежни претставници за кои не се знае во колкав број ќе бидат и кои ресори ќе ги претставуваат. Она што е интересно, како што беше споменато на дискусијата во саботата на која се обратија членови на Vox Academica е дека студентите биле известени дека на таа средба нема да се појави ресорниот министер Абдулаќим Адеми, туку вице-премиерот Зоран ...
| | веќе видена | слични

Приврзаници на групата студентски пленум денеска го окупираа и Педагошкиот факултет во Скопје, како и неколку факултети при Универзитетот во Битола, каде што е прекинат наставниот процес. Сè додека не бидат исполнети нивните барања, студентите велат дека нема да се откажат од окупирањето на факултетите и од прогласувањето автономни зони. „Нашите барања се да се подготви и спроведе нов закон којшто ќе ги вклучува интересите на студентите и на професорите. Нашиот бојкот започнува денеска и ќе трае сè до моментот кога ќе се исполнат нашите барања. Сакаме да се слушне гласот на иднината“, рече Еркан Халили, Студентски пленум. Во меѓувреме, денеска од студентскиот пленум одржаа средба со студенти на Природно-математичкиот факултет по што се очекува одлука за окупација и на овој факултет. Веќе шест дена студенти окупираат простории во пет факултети коишто ги прогласија за автономни зони. Тие бараат да се повлече актуелниот Закон за високо образование и да се донесе нов кој нема да го вклучува државниот испит. ...
| | веќе видена | слични

Неизвесно беше дали претставници на Студентскиот пленум ќе се појават на денешната средба меѓу Министерството за образование и наука и универзитетот „Св. Кирил и Методиј“, закажана за доцна попладне во Клубот на пратеници, а на која требаше да биде формирана работна група што ќе учествува во изработката на новиот закон за високо образование. Студентите, кои и денеска ги продолжија активностите во „слободната“ академска зона, немаа информација каде и кога ќе се одржи средбата. До нив, како и до новинарите, допираа само неофицијални информации. Според одредени информации ректорот на УКИМ, Велимир Стојковски, повикал неколку студенти - претставници од повеќе факултети, да разговараат пред најавената средба. „Бидејќи ректорот на УКИМ ја свикува средбата на која претставници од Владата и Министерството за образование прифатиле присуство, логично е тие првпат да не' посетат. Универзитетските врати се отворени“, велат студентите, кои остануваат на ставот дека е потребен целосно нов закон. „Ние бараме одложување ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Студентскиот пленум одржа дневен состанок на кој Пленумци одлучиле да продолжи окупацијата на факултетите. На состанокот учествувале студенти и професори од ФИНКИ,ТМФ,ФЕИТ, МФС, Градежен и Архитектонски факултети. Во моментов, студентите со вонредни активности ја поминуваат шестата вечер во автономната зона. Тие велат дека ќе ги окупираат факултетите се додека не добијат цврста гаранција дека Владата сериозо пристапува кон нивните барања. Студентскиот пленум бара да се потпише спогодба помеѓу Интеруниверзитетската конференција и Министерството за образование и наука која ќе опфаќа: загарантирано учество на Студентскиот пленум во изработката на целиот закон со цел тој да ги рефлектира студентските ставови и перспективи. Формирање на работни групи во кои членовите од Студентскиот и Професорскиот пленум ќе бидат рамномерно застапени, рокови за изработка на прв и втор Нацрт на законот.
| | веќе видена | слични

Во последен момент се одложи средбата на студентите, УКИМ и МОН која требаше да се одржи денеска во 17 часот во Клубот на пратеници. На средбата требаше да се формира работна група што ќе учествува во изработката на новиот закон за високо образование. Од Министерството за образование велат дека средбата се одложува поради обврските на министерот Адеми. Од Студентскиот пленум велат дека не добиле официјална покана и до последен момент немаа коментар за средбата. Тие вчера побараа дебатата да се одржи на академско тло. Студентскиот остануваат на ставот дека апсолутно е потребен целосно нов закон, и дека со целиот свој капацитет ќе учествуваат во работните групи кои ќе го изготвуваат. Во моментов, студентите со вонредни активности ја поминуваат шестата вечер во автономната зона. Тие велат дека ќе ги окупираат факултетите се додека не добијат цврста гаранција дека Владата сериозо пристапува кон нивните барања. Студентскиот пленум бара да се потпише спогодба помеѓу Интеруниверзитетската конференција и ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Директорот на скопскиот затвор „Шутка“, Гоко Котевски реши да се повлече од функцијата откако премиерот побара негова одговорност поради инцидентот во кој беа ...
сите 476 | | | веќе видена

Официјално изборната кампања не е почната, но на социјалните мрежи кандидатот за претседател од ВМРО ДПМНЕ Гордана Силјановска и тоа како бара поддршка. ...
сите 216 | | | веќе видена

Роберт Омаљев, првиот син на Шабан Шаулиќ, од раѓање е исправен пред тешки животни искушенија. Роберт е роден парализиран, а неговата мајка не се грижела за ...
сите 222 | | | веќе видена

Министерот за здравство, Венко Филипче, најави дека ќе им се исплатата дополнителни финансиски средства на медицинските лица кои останале повеќе од редовното ...
сите 174 | | | веќе видена

“Кога ги започнавме преговорите со ДУИ за нова влада, на првиот состанок Али Ахмети ми кажа дека има две опции : Или да направи коалиција со ВМРО-ДПМНЕ, или ...
сите 153 | | | веќе видена

Собраниската Комисија за деловнички и мандатно имунитетни прашања денеска напладне ќе ја продолжи расправата за одземање на имунитетот на пратеникот од ...
сите 204 | | | веќе видена

Американскиот претседател Доналд Трамп синоќа најави дека ќе стави вето на резолуцијата, што евентуално би ја усвоил Конгресот на САД на предлог на ...
сите 83 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Автономната зона се шири и се судира со нови премрежја

Од:
До кого (е-маил):
Порака: