Хонорарци пред Владa: Професијата лицемер има чудесни доблести


Денеска пред владата протестираа хонорарците и упатиле неколку пораки во однос на законот за хонорари. Во склоп на маршутата на хонорарците кои денеска го искажаа револтот од измените во Законот за плаќање придонеси, група актери одржаа јавен говор пред Владата на Република Македонија. „Власта сака цело време да мислиме исто, како музика дупса, дупса, дупса... и тоа го вика да се биде одговорен и да се биде патриот, мамето да му го е... на царот и сета царска свита“, изјави актерот Сашо Тасевски. „Професијата лицемер има чудесни доблести таа е измама чија уметност отсекогаш се почитува и сите други човечки пороци се осудени на осуда и секој може јавно и слободно да ги критикува, а лицемерството е привилигиран грев кој ја затнува устата на сиот свет и мирно си ужива на суверена неказнивост. Што мислите колку мина познавам јас од овие што со помош на оваа стратегија со блескава руба ги преслекле срамните постапки на својата младост и се кријат како штит под мантијата на верата и под истата таа почитувана руба ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Управата за јавни приходи го подготви системот за пресметка и плаќање на придонесите на хонорарите, согласно со измените на Законот. Даночната администрација го подготви системот за пресметка и плаќање на придонесите на хонорарите, согласно со измените на Законот за придонеси. Клиентскиот софтвер и насоките за изготвување на пресметките веќе од саботата можат да се најдат на веб-страницата на Управата за јавни приходи. Оваа институција таму ги наведува сите категории обврзници кои имаат обврска за плаќање на придонесите, на кои износи настанува обврската за плаќање, кои се основиците за пресметка на придонесите, како и кој треба да ги врши уплатите. Достапен е и калкулатор преку кој со внесување на износот на хонорарот се пресметуваат сите потребни ставки. Всушност, со измените, секој денар што е заработен врз основа на авторски договор или договор на дело ќе мора да се пријавува во Фондот за пензиско и инвалидско осигурување, кој потоа ќе утврдува дали лицето има или нема обврска да плати придонеси. Со ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Секој денар заработен врз основа на авторски договор или договор на дело ќе мора да се пријавува во Фондот за пензиско осигурување, кој потоа ќе утврдува дали лицето има или нема обврска да плати придонеси. За вработените и пензионерите оваа обврска ќе настане ако остварат приходи поголеми од просечната плата од 21.300 денари, додека за лицата кои немаат други приходи ако месечно заработат над 9.590 денари. Консултантите велат дека со новите измени работите се многу појасни, за разлика од претходно кога се соочиле со голем број нејаснотии и дилеми. Од СДСМ бараат целосно повлекување на обврската за плаќање придонеси на хонорарите. Последните законски измени не менуваат ништо за граѓаните кои земаат минимални хонорари, бидејќи нема да ги уживаат правата од Законот за работни односи, велат од опозициската партија. Од ВМРО ДПМНЕ со одговор дека СДСМ ја манипулира јавноста и се обидува да оцрни мерки кои се во корист на граѓаните. Најновите законски измени беа донесени во консултација со државните институции и ...
| | веќе видена | слични
8 копии

Бараме власта на Никола Груевски да не манипулира со законите што ги кратат хонорарите, со цел задоволување на дневно политички потреби и да го повлечат пакетот закони кои директно удираат по егзистенцијата на граѓаните. Колку e неискрена власта на Груевски со граѓаните говори фактот што направија измени на измените на пакетот закони за хонорарци уште пред да почнат да ги спроведуваат, а пред само неколку месеци истиот тој пакет на закони од петни жили го бранеа. Укажуваме дека новоизгласаните измени и дополнувања не менуваат ништо за граѓаните кои се невработени и оние кои и онака земаат минимални хонорари. Тие иако ќе плаќаат придонеси, со што ќе им се одзема од хонорарот, сепак нема да ги уживаат правата од Законот за работни односи (одмор, боледување, К-15….) Доколку пратениците на ВМРО ДПМНЕ навистина сакаа да ги заштитат невработените граѓани и оние кои со години работат, а не се социјално и здравствено осигурени тогаш ќе предложеа задолжителна трансформација на сите хонорарни договори во договори за ...
| | веќе видена | слични

По донесувањето на измени на закони во две сериозни области, првата која што ги тангира оние кои што се долги години вработени како волонтери или под договор на дело, со која што се помага на илјадници луѓе да им се обезбеди работен статус, пензиски стаж, здравствено осигурување и втората измена на законот за хонорарците, СДСМ очигледно е затекната и се наоѓа во конфузна состојба не знаејќи што да прави, соопштува ВМРО-ДПМНЕ. -Додека СДСМ се занимава со лаги, манипулации, црни сценарија и се обидува да го руши уставниот поредок, Владата на ВМРО-ДПМНЕ продолжува да носи мерки кои се во интерес на граѓаните. Како многу пати претходно, така и сега СДСМ се обидува на најразличен начин да ги оцрни овие мерки и да ја изманипулира јавноста. СДСМ нема кредибилитет да зборува за доброто на работниците. Токму СДСМ кога беше на власт остави без работа над 200 000 граѓани и затвори над 680 стопански капацитети. Најновите измени во делот на законот за хонорарци се донесени врз база на консултации со државни институции, ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Додека СДСМ се занимава со лаги, манипулации, црни сценарија и се обидува да го руши уставниот поредок, Владата на ВМРО-ДПМНЕ продолжува да носи мерки кои се во интерес на граѓаните. Како многу пати претходно, така и сега СДСМ се обидува на најразличен начин да ги оцрни овие мерки и да ја изманипулира јавноста. Со таква порака се обрати ВМРО-ДПМНЕ, реагирајќи на денешната прес-конференција на Мила Царовска, претседателка на Kомисијата за труд и социјална политика при СДСМ, која побара итно да се повлече пакетот закони за хонорарците. „По донесувањето на измени на закони во две сериозни области, првата која што ги тангира оние кои што се долги години вработени како волонтери или под договор на дело, со која што се помага на илјадници луѓе да им се обезбеди работен статус, пензиски стаж, здравствено осигурување и втората измена на законот за хонорарците, СДСМ очигледно е затекната и се наоѓа во конфузна состојба не знаејќи што да прави. СДСМ нема кредибилитет да зборува за доброто на работниците. Токму СДСМ ...
| | веќе видена | слични

Управата за јавни приходи го подготви системот за пресметка и плаќање на придонесите на хонорарите согласно измените на законот за придонеси. Клиентскиот софтер и насоките за изготвување на пресметките од денеска може да се најдат на веб страницата на управата. УЈП таму ги наведува сите категории на обврзници кои имаат обврска за плаќање на придонесите, на кои износи настанува обврската за плаќање, кои се основците за пресметка на придонесите, како и кој треба да ги врши уплатитите. Достапен е и калкулатор преку кој со внесување на износот на хонорарот се пресметуваат сите потребни ставки. Според финансиските консултанти, измените кои собранието ги изгласа во средата, мерката ќе ја направат поповлна бидејќи се намалуваат давачките и затоа што тие се плаќаат само откако ќе се исплати хонорарот. Со измените на законот придонеси за редовно вработени лица кои заработуваат и хонорар кај истиот или поврзан работодавач обрврзник за поднесување пресметка и плаќање на придонесите е работодавачот што го исплатил, на ...
| | веќе видена | слични

Опозицискиот СДСМ побара власта целосно да го повлече пакетот на закони за зголемување на давачките за хонорарите. – Доколку пратениците на ВМРО-ДПМНЕ навистина сака да ги заштитат невработените граѓани и оние кои со години работат, а не се социјално и здравствено осигурени, ќе предложеа задолжителна трансформација на сите хонорарни договори во договори за редовен работен однос, токму како што тоа наводно ќе го направат за 3.000 вработувања во јавната и државна администрација – рече Мила Царовска од СДСМ. Додека СДСМ се занимава со лаги, манипулации, црни сценарија и се обидува да го руши уставниот поредок, Владата продолжува да носи мерки во интерес на граѓаните, реагираат од ВМРО-ДПМНЕ . – Најновите измени во делот на законот за хонорарци се донесени врз база на консултации со државни институции, доставени забелешки на граѓани и организации кои беа прегледани и имплементирани. Покрај значајните придобивки што ги нудат измените, како обезбедување на пензиски стаж за пензија овозможувајќи мирна и сигурна ...
| | веќе видена | слични

Прес конференција на Мила Царовска, претседателка на Kомисијата за труд и социјална политика на СДСМ: Почитувани граѓани, Бараме власта на Никола Груевски да не манипулира со законите што ги кратат хонорарите, со цел задоволување на дневно политички потреби и да го повлечат пакетот закони кои директно удираат по егзистенцијата на граѓаните. Колку e неискрена власта на Груевски со граѓаните говори фактот што направија измени на измените на пакетот закони за хонорарци уште пред да почнат да ги спроведуваат, а пред само неколку месеци истиот тој пакет на закони од петни жили го бранеа. Укажуваме дека новоизгласаните измени и дополнувања не менуваат ништо за граѓаните кои се невработени и оние кои и онака земаат минимални хонорари. Тие иако ќе плаќаат придонеси, со што ќе им се одзема од хонорарот, сепак нема да ги уживаат правата од Законот за работни односи (одмор, боледување, К-15….) Доколку пратениците на ВМРО ДПМНЕ навистина сакаа да ги заштитат невработените граѓани и оние кои со години работат, а не се ...
| | веќе видена | слични

Покрај моќниот настап на глумецот Сашо Тасевски кој молскавично се прошири во јавноста, на вчерашниот протест против катастрофалниот закон за оданочување на хонорарците, инспиративни говори одржаа и преведувачката Марија Џонс, како и глумците Оливер Митковски и Славиша Кајевски. „Живееме во паралелен универзум. Нашиот е реален свет. Ова што го прави власта се Потемкинови села. Ние живееме во приказна на преживување во која сè повеќе нема. Едно е јасно, мора да платиш за да работиш. Во оваа држава сè повеќе има драконски казни и давачки. Овој закон е сомнителен правно и е тешко спроведлив. Власта се труди да го освоиме првото место во сиромаштија. Не бараме од вас да го повлечете законот, нема да го направите тоа, но нема да ви плаќаме. Доста ни е од глумење лудило. Нè учат да јадеме здраво, да правиме селфи пред овие свадбарски торти кои глумат архитектура, а сопствените деца ни се трујат од загаден воздух или умираат бидејќи нема пари за лекување. Затоа оттука им порачувам: Царот е гол и е многу грд“, ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Директорот на скопскиот затвор „Шутка“, Гоко Котевски реши да се повлече од функцијата откако премиерот побара негова одговорност поради инцидентот во кој беа ...
сите 475 | | | веќе видена

Кандидатката за претседател на ВМРО-ДПМНЕ, Гордана Силјановска ги повика подржувачите да излезат во канцелариите на ДИК и да си направат селфи како потврда ...
сите 212 | | | веќе видена

Времето во Македонија е облачно со повремени врнежи од снег, претежно со слаб, а во западните и јужните делови на места со умерен интензитет. Дува засилен, на ...
сите 216 | | | веќе видена

Министерот за здравство, Венко Филипче, најави дека ќе им се исплатата дополнителни финансиски средства на медицинските лица кои останале повеќе од редовното ...
сите 172 | | | веќе видена

“Кога ги започнавме преговорите со ДУИ за нова влада, на првиот состанок Али Ахмети ми кажа дека има две опции : Или да направи коалиција со ВМРО-ДПМНЕ, или ...
сите 153 | | | веќе видена

Наградата „Евалд Фон Клајст“ што се доделува за придонес кон светскиот мир и безбедноста, а им беше врачена на двајцата премиери, Зоран Заев и Алексис Ципрас, ...
сите 77 | | | веќе видена

Собраниската Комисија за деловнички и мандатно имунитетни прашања денеска напладне ќе ја продолжи расправата за одземање на имунитетот на пратеникот од ...
сите 204 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Хонорарци пред Владa: Професијата лицемер има чудесни доблести

Од:
До кого (е-маил):
Порака: