Ќе се прегласува во општина Центар

За да има прегласување, бројот на гласачите во оспорените избирачки места треба да биде поголем од вкупната разлика меѓу кандидатите. По вториот круг, Андреј Жерновски имаше предност од нешто помалку од 1000 гласа пред Владимир Тодоровиќ Во општина Центар ќе има прегласување за градоначалник. Управниот суд на вчерашната седница, до затворањето на весникот прифати 11 тужби за гласањето во скопски Центар. Покрај овие, прифатени беа уште 2 тужби за гласањето во Струга. За да има прегласување, бројот на гласачите во оспорените избирачки места треба да биде поголем од вкупната разлика меѓу кандидатите. По жалбите на партиите, судиите одлучуваа до доцна попладнето. По вториот круг, Андреј Жерновски имаше предност од нешто помалку од 1000 гласа пред Владимир Тодоровиќ. Иако се уште нема информации за кои избирачки места се однесуваат прифатените тужби, извесно е дека во нив има над 1000 регистрирани гласачи, ако се има предвид дека 400 гласачи има избирачко место со најмал број запишани граѓани со право на глас. По ...
| | веќе видена | слични

На 29 избирачки места во Центар,на 8 во Струга и на едно во Ѓорче Петров во Недела повторно ќе се гласа за градоначалник. Изборот на Жерновски или Тодоровиќ во Центар, Села или Кочоски во Струга и Митровски или Наумовски во Ѓорче Петров зависи од вољата на гласачите во избирачките места за кои Управниот суд одлучи да ги прифати тужбите на политичките партии за нерегуларности во вториот круг од локалните избори На 29 избирачки места во Центар,на 8 во Струга и на едно во Ѓорче Петров во Недела повторно ќе се гласа за градоначалник. Изборот на Жерновски или Тодоровиќ во Центар, Села или Кочоски во Струга и Митровски или Наумовски во Ѓорче Петров зависи од вољата на гласачите во избирачките места за кои Управниот суд одлучи да ги прифати тужбите на политичките партии за нерегуларности во вториот круг од локалните избори. Во Центар кандидатот на опозицијата Андреј Жерновски имаше водство пред кандидатот на ВМРО-ДПМНЕ Владимир Тодоровиќ од 981 глас, но бројот на гласачи во спорните избирачки места, 22 931, многу ...
| | веќе видена | слични

Втор круг од локалните избори ќе има во општина Долнени на 39 избирачки места. Во општина Центар ќе се прегласува на избирачките места 2796, 2797 и 2799 во ОУ „Кочо Рацин“, 2802 во ДСУ „Д-Р Панче Караѓозов”, 2805 во Детскиот дом „11 Октомври“, избирачки места 2806, 2808, 2810 и 2811 во ДСУ за рехабилитација и образование „Св. Наум Охридски“, 2815 во Дом на АРМ, 2817 во ОУ „Димитар Миладинов“ поранешно „Браќа Рибар“, 2822 во ОУ „Кирил и Методиј“, 2832 и 2833 ОУ „11-ти Октомври“, 2839 во Работнички универзитет, 2842 во Погонот на ЖТП на ул. Христо Смирненски бр. 28, 2843, 2845 и 2847 во ОУ „Јохан Хајнрих Песталоци, 2848 и 2849 во ОУ „Гоце Делчев“, 2854 во Фудбалски сојуз на Македонија, 2855 и 2856 во Дом на градежните, 2861, 2862,2863,2866 и 2867 во ОУ „Коле Неделковски“. Вкупниот број гласачи на овие избирачки места изнесува 22.939. Граѓаните ќе бираат меѓу Андреј Жерновски, кандидат на коалицијата „Сојуз за иднината“ и кандидатот на коалицијата „За подобра Македонија“ предводена од ВМРО-ДПМНЕ Владимир ...
| | веќе видена | слични

Центар, Струга , Ѓорче Петров и Долнени пак гласаат за градоначалник Државната изборна комисија соопшти денеска дека в недела, на 21 април, вториот круг од локалните избори ќе се прегласува во три општини – Центар, Ѓорче Петров, Долнени и Струга. Во скопската општина Центарпрегласувањето ќе се врши на 29 избирачки места, на девет во Струга и во едно во скопската општина Ѓорче Петров. Втор круг од локалните избори ќе има во општина Долнени на 39 избирачки места. Државната изборна комисија констатираше дека Управниот суд прифатил тужби на СДСМ за четири гласачки места од различни скопски општини, но таму нема да се прегласува со оглед дека тоа не влијае врз изборниот резултат за градоначалник на Скопје. Во општина Центар на 29-те избирачки места, во избирачкиот список се запишани 22.939 гласачи, во Струга на деветте 7.885 и во Ѓорче Петров на избирачкото место 2.588 во Волково се запишани 1.320 гласачи.
| | веќе видена | слични
15 копии

Во недела на 21 април вториот круг од локалните избори ќе се повтори на 29 избирачки места во скопската општина Центар, на девет во Струга и во едно во скопската општина Ѓорче Петров. Втор круг од локалните избори ќе има во општина Долнени на 39 избирачки места. Во општина Центар ќе се прегласува на избирачките места 2796, 2797 и 2799 во ОУ „Кочо Рацин“, 2802 во ДСУ „Д-Р Панче Караѓозов”, 2805 во Детскиот дом „11 Октомври“, избирачки места 2806, 2808, 2810 и 2811 во ДСУ за рехабилитација и образование „Св. Наум Охридски“, 2815 во Дом на АРМ, 2817 во ОУ „Димитар Миладинов“ поранешно „Браќа Рибар“, 2822 во ОУ „Кирил и Методиј“, 2832 и 2833 ОУ „11-ти Октомври“, 2839 во Работнички универзитет, 2842 во Погонот на ЖТП на ул. Христо Смирненски бр. 28, 2843, 2845 и 2847 во ОУ „Јохан Хајнрих Песталоци, 2848 и 2849 во ОУ „Гоце Делчев“, 2854 во Фудбалски сојуз на Македонија, 2855 и 2856 во Дом на градежните, 2861, 2862,2863,2866 и 2867 во ОУ „Коле Неделковски“. Вкупниот број гласачи на овие избирачки места изнесува ...
| | веќе видена | слични

Државната изборна комисија (ДИК) на синоќешната седница констатираше дека Управниот суд прифатил тужби на СДСМ за четири гласачки места од различни скопски општини, но таму нема да се прегласува бидејќи тоа нема да влијае на изборниот резултат за градоначалник на Скопје. Во општина Центар на 29-те избирачки места, во избирачкиот список се запишани 22.939 гласачи, во Струга на деветте 7.885 и во Ѓорче Петров на избирачкото место 2.588 во Волково се запишани 1.320 гласачи. Во општина Центар, Андреј Жерновски, кандидат на коалицијата „Сојуз за иднината“ имаше 981 глас повеќе од кандидатот на коалицијата „За подобра Македонија“ предводена од ВМРО-ДПМНЕ Владимир Тодоровиќ. Во Струга, пак, Зијадин Села од ДПА, поддржан и од ДУИ, доби 20.770 гласови, додека кандидатот на коалицијата на СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ Владимир Кочоски 15.276. Во скопската општина Ѓорче Петров Сокол Митровски од коалицијата „За подобра Македонија“ предводена од ВМРО-ДПМНЕ 11.934, а Александар Наумовски од коалицијата „Сојуз за иднината“ 10.995 ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Во општината Центар на 29-те избирачки места, во избирачкиот список се запишани 22.939 гласачи, во Струга на деветте 7.885 и во Ѓорче Петров на избирачкото место 2.588 во Волково се запишани 1.320 гласачи. На 29 избирачки места во скопската општина Центар, на девет во Струга и на едно во скопската општина Ѓорче Петров ќе има прегласување на вториот круг в недела на 21 април. Во Долнени ќе има втор круг на 39 избирачки места, јави мкд.мк. Во општината Центар на 29-те избирачки места, во избирачкиот список се запишани 22.939 гласачи, во Струга на деветте 7.885 и во Ѓорче Петров на избирачкото место 2.588 во Волково се запишани 1.320 гласачи. Во општината Центар, Андреј Жерновски, кандидат на коалицијата „Сојуз за иднината“ имаше 981 глас повеќе од кандидатот на коалицијата „За подобра Македонија“ предводена од ВМРО-ДПМНЕ Владимир Тодоровиќ. Во Струга, пак, Зијадин Села од ДПА, поддржан и од ДУИ, доби 20.770 гласа, додека кандидатот на коалицијата на СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ Владимир Кочоски 15.276. Сокол Митровски во ...
| | веќе видена | слични

Управниот Суд,од 60 тужби на социјал - демократите прифати само една, и го поништи гласањето само на едно избирачко место во општина Ѓорче Петров. Поништените гласови најверојатно нема да влијаат на изборниот резултат од вториот круг. Тужбите на опозицијата се однесуваa на гласањето за град Скопје, општините Бутел, Ѓорче Петров, Берово, Велес и Карбинци. Управниот суд пред два дена ги прифати тужби на ВМРО - ДПМНЕ за општина Центар и Струга каде в недела на неколку избирачки места ќе се гласа по трет пат. Одлуката на Управниот суд резултираше со оставка на претсдеталот на судот Лимани.
| | веќе видена | слични

Според кандидатот за градоначалник на општината Струга од ДПА, Зијадин Села, ниту првиот ниту вториот круг на овие локални избори не биле демократски Локалните избори никако да завршат Одлуките што управните судии ги донесоа изминатите два дена, за прегласување на 29 локации во општината Центар во главниот град и за седум во општината Струга, како и поднесената оставка од Исамедин Лимани, досегашниот претседател на Управниот суд, предизвикаа лавина од реакции. Кандидатот за градоначалник на општината Струга од ДПА, Зијадин Села, најави и тужби против управните судии. Тој ги повика граѓаните и на прегласувањето да покажат демократска свест и да излезат на мирни избори. Според него, ниту првиот ниту вториот круг на овие локални избори не биле демократски. - Повикувам на мирно гласање и ве уверувам дека без разлика дали е дозволено со закон, јас како градоначалник и како граѓанин ќе ги тужам сите тие судии за злоупотреба на функцијата, но и сите министри и пратеници што ја злоупотребија својата функција. ...
| | веќе видена | слични

На избирачките места каде што е поништено гласањето во Центар се запишани 25.980 избирачи. Во Струга пак, Зијадин Села во вториот изборен круг освои 5.494 гласа повеќе од заедничкиот кандидат за градоначалник на ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ Владимир Кочоски По Центар, Управниот суд одлучи прегласување да има и во Струга. Таму ќе се прегласува на девет избирачки места, од кои на три во градот, три во Октиси, на две во Подгорци, и едно избирачко место во Боровец. Во овие избирачки места се запишани околу 7.500 гласачи. Коалицијата "Заедно за Струга" очекува гласањето во недела, на 21 април да има влијание врз конечниот резултат. Управниот суд пресуди во полза на вистината и се надеваме на трет изборен круг на кој ќе се одржат регуларни избори и во кој ќе победи подобриот на регуларен начин, изјави на прес-конференција, претседателот на струшкиот комитет на ВМРО-ДПМНЕ, Перо Петкоски. "Она што сакавме да и го предочиме на јавноста за нерегуларностите на изборниот процес во Струга, конечно излезе на виделина. Задоволни сме ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Вечерва се очекува силен дожд во Париз со невреме. Сводот на катедралата , кој делумно се урна и така е натопен со вода од гаснењето. Архитектите се плашат ...
сите 302 | | | веќе видена

Експлозијата што ја предизвика бомбашот на снимката е најсмортоносната , зашто тој со експлозивот во ранецот седна меѓу верниците во црквата, за по неколку ...
сите 398 | | | веќе видена

На Клиниката за инфективни болести една 16-годишна девојка која има морбили и бронхопневмонија е во животозагрозувачка состојба и е на механичка вентилација, а ...
сите 265 | | | веќе видена

На граѓанската трибина на кандидатот Стево Пендаровски вечерва се обрати и своја поддршка даде и министерот со потекло од Тетово, Едмонд Адеми, кој упати ...
сите 210 | | | веќе видена

Според податоците на државната изборна комисија победи  кандидатот на СДСМ Стево Пендаровски со околу 4 ипол илјади гласови, по што и дефинитивно Македонија ...
сите 187 | | | веќе видена

Не треба да сте експерт за избори за да заклучите дека во историјата на европските избори од каков било вид се нема случено ваков колапс на легитимитетот. Да ...
сите 151 | | | веќе видена

Како што почна така и заврши изборниот ден во четирите општини од крајниот исток на државата. Во Делчево до 18:30 часот во мирна и демократска атмосфера своето ...
сите 199 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Ќе се прегласува во општина Центар

Од:
До кого (е-маил):
Порака: