Албанија го осуди палењето на македонското знаме

2 копии

Министерство за внатрешни работи на Република Албанија го осудува инцидентот со палењето на македонското знаме во албанскиот град Бурел. Тоа е изолиран инцидент предизвикан од поединци и не ја изразува соработката и добрите односи меѓу двете земји, изјави заменик министерот за внатрешни работи Авенир Пека по денешната средба со министерката за внатрешни работи Гордана Јанкулоска на маргините од Деветата годишна министерска конференција за соработка на полето на граничната безбедност во југоисточна Европа. Тој додаде оти преземаат мерки за расчистување на случајот со палењето на знамето и дека нема да се дозволи вакви акти да ги загрозуваат добрите односи меѓу Македонија и Албанија. - Убеден сум дека албанското МВР исто како во Македонија ги осудуваме ваквите акти кои би го нарушиле нашите добри односи. Инцидентот е направен од мала група на луѓе и резултат на некои настани што се случиле во Македонија. Ставот на албанската Влада е дека нема да дозволиме вакви работи да ги нарушат нашите добри односи, рече ...
| | веќе видена | слични

Македонските и црногорските граѓани наскоро ќе може да ги поминуваат границите на Црна Гора, односно Македонија, само со лична карта, со што значително ќе се олесни меѓусебната комуникација Министерката за внатрешни работи Гордана Јанкулоска и нејзиниот црногорски колега Иван Брајовиќ вчера потпишаа повеќе договори за заедничко работење на двете министерства, меѓу кои најзначаен е Договорот за полициска соработка. Законот за патување во двете држави со лична карта е во подготовка и најверојатно ќе почне да се практикува веќе од оваа туристичка сезона. Македонските граѓани може да патуваат само со лични карти во Србија и во Албанија. Покрај тоа, и граѓаните на Србија можат само со лична карта да ги преминуваат границите со Црна Гора, Косово, Босна и Херцеговина и со Македонија. Според домашните експерти, олеснувањето на граничните процедури меѓу балканските земји ќе доведе до полесно интегрирање во Европската Унија. Тие истакнуваат дека формирањето на т.н. минишенген-зона на Балканот претставува повисок ...
| | веќе видена | слични

Јанкулоска и Брајовиќ најавија дека во тек е подготовката на законот за патување во двете држави со лична карта и најверојатно веќе од оваа туристичка сезона македонските и црногорските граѓани ќе можат да ги поминуваат границите со лични карти Министрите за внатрешни работи на Република Македонија и на Црна Гора, Гордана Јанкулоска и Иван Брајовиќ, вчера потпишаа повеќе договори за заедничко работење на двете министерства меѓу кои најзначаен е Договорот за полициска соработка. Македонија и Црна Гора се две пријателски држави кои немаат отворени прашања, а имаат многу заеднички интереси, посебно кога станува збор за заедничката борба против корупцијата и криминалот, нагласи министерката Јанкулоска. Со Договорот за полициска соработка, подвлече Јанкулоска, ќе се овозможи поголема ефикасност при заедничките полициски операции и размената на информации кои се суштински, за да бидеме успешни во борбата против криминалот. Од големо значење, истакнаа Јанкулоска и Брајовиќ, се и потпишаните договори за соработка за ...
| | веќе видена | слични
8 копии

Министрите за внатрешни работи на Република Македонија и на Црна Гора, Гордана Јанкулоска и Иван Брајовиќ, денеска потпишаа повеќе договори за заедничко работење на двете министерства меѓу кои најзначаен е Договорот за полициска соработка. Македонија и Црна Гора се две пријателски држави кои немаат отворени прашања, а имаат многу заеднички интереси посебно кога станува збор за заедничката борба против корупцијата и криминалот, нагласи министерката Јанкулоска. Со Договорот за полициска соработка, подвлече Јанкулоска, ќе се овозможи поголема ефикасност при заедничките полициски операции и размената на информации кои се суштински за да бидеме успешни во борбата против криминалот. Од големо значење, истакнаа Јанкулоска и Брајовиќ, се и потпишаните договори за соработка за време на туристичката сезона, за враќање на лица со незаконит престој и Протоколот за реадмисија. Според црногорскиот министер Брајовиќ, со потпишување на договорите дополнително се потврдува досегашната исклучително добра соработка меѓу двете ...
| | веќе видена | слични

Со зборовите дека медиумите претеруваат, оти инцидентот со запаленото македонско знаме во албанскиот град Бурел се случил од мал број луѓе и во мал град, денеска заменик-министерот за внатрешни работи на Албанија се обиде да се извлече од одговор на новинарското прашање до каде е истрагата и дали се фатени потпалувачите, кои јасно се гледаат на снимката. Тој сепак го осуди чинот, јави Канал 5. - Палењето на знамето во албанското градче Бурел е инцидент предизвикан од поединци и не ја одразува соработката и добрите односи меѓу Македонија и Албанија - изјави албанскиот заменик министер за внатрешни работи Авенир Пека. Тој вели дека палењето на знамето најверојатно е предизвикано од инцидентната состојба во Македонија, и рече дека албанското МВР го истражува случајот и ги бара одговорните. Пека ова го изјави во Охрид по потпишувањето на договорот за продлабочување на македонско-албанската полициска соработка со отворање на контакт центар на граничниот премин Ќафасан. Министерката за внатрешни работи Гордана ...
| | веќе видена | слични

Земјите од регионот склучуваат договори за преминување на границите само со лична карта за да се олесни патувањето Македонските граѓани летово ќе можат да одат на одмор во Црна Гора само со лична карта. Ваков договор се подготвува меѓу двете земји и тој наскоро се очекува да биде потпишан. Ова го соопштија вчера министрите за внатрешни работи на Македонија и на Црна Гора, Гордана Јанкулоска и Иван Брајовиќ, кои во Скопје потпишаа повеќе договори за заедничко работење на двете министерства меѓу кои најзначаен е Договорот за полициска соработка. На дводневната министерска Конференција за соработка на полето на граничната безбедност во Југоисточна Европа, двајцата министри најавија дека во тек е подготовка на законот и најверојатно веќе од оваа туристичка сезона македонските и црногорските граѓани ќе можат да ги поминуваат границите со лични карти. Ваков договор веќе е потпишан со Србија, а се најавуваат и нови договори меѓу земјите од регионот, со кои ќе се олесни патувањето за граѓаните. Министерот за ...
| | веќе видена | слични

Со потпишувањето на министерската Декларација за соработка на полето на граничната безбедност од страна на министерката за внатрешни работи Гордана Јанкулоска заедно со нејзините колеги од Република Србија, Република Босна и Херцеговина и Република Црна Гора, како и заменик министерот на Република Албанија, Ивица Дачиќ, Садик Ахметовиќ, Иван Брајовиќ и Авенир Пека, заврши Деветата годинешна министерска конференција за соработка на полето на граничната безбедност во југоисточна Европа чиишто домаќин беше македонското МВР, а под покровителство на данското претседателство со Европската унија. Како што истакна министерката Јанкулоска во своето обраќање пред потпишувањето на Декларацијата, во рамките на четвртата последна работна сесија на Конференцијата, во изминатите години на реализација на Програмата за гранична безбедност на ДЦАФ остварен е огромен напредок во оваа област. Тогашниот, таканаречен милитаристички пристап кон граничното обезбедување беше заменет со нов, современ концепт кој гарантира ...
| | веќе видена | слични

Наташа Гркова Петрушевска Јакнење на административните и оперативни капацитети на граничните служби и јакнење на оперативната соработка во насока на превенција и мерки за борба против организираниот криминал, преку размена на податоци и информации во создавање сигурни и безбедни граници со стандардизирано гранично управување. Воспоставување заеднички центри импулс за поефикасна соработка. Ова се заклучокот на 9-тата министерска Конференција за гранична безбедност. Изминатите 10 години направен голем напредок во борбата со нелегалната миграција. Полициската соработка на земјите од Југоисточна Европа од година на година се поинтензивна. Заеднички во борбата против сите видови криминал, а пред се во интензивирањето на граничната соработка, потенцираа учесниците на конференцијата. Министрите за внатрешни работи заедно со Фронтекс и Еуропол договорија и координација на активностите за едукација и обука на полициските служби и јакнење на меѓународните тренинг-курсеви за гранична безбедност. ...
| | веќе видена | слични
2 копии

"Веќе од оваа туристичка сезона македонските и црногорските граѓани ќе може да ги минуваат границите само со лични карти.Ова денес го најавија македонскиот и црногорскиот министер за внатрешни работи, Гордана Јанкулоска и Иван Брајовиќ, кои потпишаа повеќе договори за заедничко работење на двете министерства меѓу кои најзначаен е Договорот за полициска соработка.Јанкулоска нагласи дека како две земји кои немаат отворени прашања, а имаат многу заеднички интереси, ваквите договори се важни посебно кога станува збор за заедничката борба против корупцијата и криминалот. Со Договорот за полициска соработка ќе се овозможи поголема ефикасност при заедничките полициски операции и размената на информации кои се суштински за да бидеме успешни во борбата против криминалот.Од големо значење, истакнаа Јанкулоска и Брајовиќ, се и потпишаните договори за соработка за време на туристичката сезона, за враќање на лица со незаконит престој и Протоколот за реадмисија.Според црногорскиот министер Брајовиќ, Договорот за полициска ...
| | веќе видена | слични
3 копии

"Јакнење на административните и оперативни капацитети на граничните служби, на оперативната соработка и капацитетите на земјите за спроведување сеопфатни дејствија нaсочени кон превенција на криминалот и заеднички координирани мерки за борба против организираниот криминал преку јакнење на различните форми и мерки на прекугрнична соработка, како дел од надлежностите на граничната полиција, за поддршка на ефективната борба против илегалната миграција и прекуграничниот криминал, се заклучоците од деветата годишна министерска конференција за соработка во полето на граничната безбедност во југоисточна Европа што се одржа во Скопје. Договорена е и координација на активностите за едукација, обука, програми и наставни планови, заедно со Фронтекс и Еуропол, но и натамошна поддршка на развивање на мрежата на полициски академии и јакнење на меѓународните тренинг курсеви за командири на станици и регионални командири и негување на оперативната соработка со агенциите на ЕУ одговорни за стратешки развој во полето на ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

 Тамара ја сподели фото-приказната за создавањето на фантастичниот, смарагдно зелен фустан кој го носеше на евровизиската сцена. Дело на Александар Ношпал, за ...
сите 417 | | | веќе видена

Американскиот претседател Доналд Трамп му се заканил на Иран со уништување ако ги нападне американските интереси. Ако Иран сака да се бори, тоа и официјално ќе ...
сите 187 | | | веќе видена

Сите политички субјекти, и од власта, и од опозицијата, да го насочат своето делување во интерес на остварувањето на стратешките цели на Република Северна ...
сите 245 | | | веќе видена

По оваа смена на Кикл , сите министри од коалициската партија си поднесоа оставки. ,,Во договор со претседателот на државата , му предложив на претседателот да ...
сите 156 | | | веќе видена

Нешнл интерест Реализмот значи разбирање за различните интереси и црвени линии на државите. Неможноста ова да се оствари може да доведе до повторување на ...
сите 69 | | | веќе видена

Ќе беше многу „без везе“ да се откажевме од одење на Евровизија и со тие пари да купевме амбулантни возила, „пошто“ никој немаше да знае за нас, изјави ...
сите 60 | | | веќе видена

Германската канцеларка Ангела Меркел ги повика гласачите да ја избегнуваат крајната десница на изборите за Европскиот парламент, откако заменик-канцеларот на ...
сите 99 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Албанија го осуди палењето на македонското знаме

Од:
До кого (е-маил):
Порака: