СПЦ ќе си додаде на името „Пеќка патријаршија“

По урнек на Македонска православна црква-Охридска архиепископија (МПЦ-ОА), најголемата верска организација во Србија ќе се преименува во Српска православна црква-Пеќка патријаршија, пишува српскиот весник „Вечерње новости“. Промената на официјалното име на СПЦ се објаснува со желбата да се засили врската со нејзиното историско средиште во Пеќката патријаршија, но и со Косово и Метохија, како најважен дел на нејзината јурисдикција, објаснува весникот. Покрај оваа новина во Уставот на СПЦ, на заседанието на Светиот архиерејски собор во средината на мај ќе биде поедноставена и процедурата за избор на патријархот, за кој ќе се одлучува со тајно гласање, со обврзувачко двотретинско мнозинство. Избраниот кандидат ќе носи и нова титула: архиепископ пеќки, митрополит белградско-карловачки и патријарх српски и на поморските земји.
| | веќе видена | слични
7 копии

Светиот архиерејски синод на Македонската православна црква - Охридска архиеископија (МПЦ-ОА) во соопштение оценува дека Предлог-текстот за промена на Уставот на Српската православна црква (СПЦ) содржи хегемонистички аспирации и националистички претензии врз суверенитетот и независноста на Република Македонија, како и грубо мешање во јурисдикцијата на МПЦ-ОА.„Со ова, СПЦ покажува своевиден анахронизам, контрадиктторност и непринципиелност кон своите сопствени одлуки: САС на СПЦ бр. 1744/ зап. 343 од 26 јуни 1959 година, чл. 165 точка 6 каде се вели: ‘Со оваа Одлука, престануваат да важат прописите од Уставот на СПЦ, за епархиите и архиереите на територија на НРМ’. Истата Одлука на Синодот е потврдена на Светиот архиерејски собор на СПЦ - АСбр. 47/958 од 17 јуни 1959 година, донесена во Белград. Кој има очи, ќе види и кој има уши, ќе слушне!“, се наведува во соопштението од Канцеларијата на Светиот синод на МПЦ-ОА, објавено по денешната синодска седница.
| | веќе видена | слични
2 копии

Секретарот на Комисијата за ревизија на новиот Устав на Српската православна црква, протојерот Велимир Џомиќ за Радио Белград вели дека Комисијата ја завршила својата работа, по што следи дискусија после која ќе расправаат епископите и свештенството, по што финалната верзија со сите предлози и сугестии ќе биде доставена до Мајскиот Собор на СПЦ.Џомиќ посочил дека новиот Устав на СПЦ не предвидува територијална реорганизација, ниту слични медиумски шпекулации, особено за посебните синоди. Според него, тоа е измислица.- Постои само еден Свет Синод на СПЦ и Свет синод на Охридската автономна архиепископија, како и досега - вели Џомиќ и додава дека цркавата не смее да зависи од државните граници.Светиот архиерејски синод на Македонската православна црква – Охридска архиеископија (МПЦ-ОА) денеска во соопштение по одржаната седница оцени дека Предлог-текстот за промена на Уставот на Српската православна црква (СПЦ) содржи хегемонистички аспирации и националистички претензии врз суверенитетот и независноста на ...
| | веќе видена | слични

Ова 2018 лето Господово е јубилејно и нашата Црква ќе ја одбележи илјадагодишнината на Охридската архиепископија, во катедралниот храм на Охридските Архиепископи – “Света Софија” во Охрид на 28 мај. Исто така, во првата седмица од месец октомври 2018 година, ќе се одржи и Архиепископски црковно-народен собор и ќе се одбележат 60-те години од возобновувањето на Охридската архиепископија во лицето на МПЦ. Светиот Синод, обрна посебно внимание на Предлог-текстот за промена на Уставот на Српската православна црква (СПЦ), и со жалење констатира, дека    истиот содржи хегемонистички аспирации и националистички претензии врз суверенитетот и независноста на Република Македонија, како и грубо мешање во јурисдикцијата на Македонската православна црква – Охридска архиепископија.            Со ова, СПЦ покажува своевиден анахронизам, контрадиктторност и непринципиелност кон своите сопствени одлуки: – САС на СПЦ бр. 1744/ зап. 343 од 26 јуни 1959 година,  чл. 165 точка 6  кадешто се вели: “Со оваа Одлука, престануваат да ...
| | веќе видена | слични

- Со ова, СПЦ покажува своевиден анахронизам, контрадиктторност и непринципиелност кон своите сопствени одлуки: САС на СПЦ бр. 1744/ зап. 343 од 26 јуни 1959 година, чл. 165 точка 6 каде се вели: “Со оваа Одлука, престануваат да важат прописите од Уставот на СПЦ, за епархиите и архиереите на територија на НРМ. Истата Одлука на Синодот е потврдена на Светиот архиерејски собор на СПЦ - АСбр. 47/958 од 17 јуни 1959 година, донесена во Белград. Кој има очи - ќе види и кој има уши - ќе слушне!, се наведува во соопштението од Канцеларијата на Светиот синод на МПЦ-ОА објавено по денешната синодска седница. САС на МПЦ на седницата  разгледал повеќе прашања од црковниот живот, при што посветил посебно внимание на дејноста на воспитно-образовните институции, како и за престојните прослави на црковните јубилеи. - Ова 2018 лето Господово е јубилејно и нашата Црква ќе ја одбележи илјадагодишнината на Охридската архиепископија, во катедралниот храм на Охридските Архиепископи - “Света Софија” во Охрид на 28 мај. Исто така, ...
| | веќе видена | слични

Доколку свештениците на СПЦ бараат награда за венчавка, погреб, крштевка или осветување на вода, може да добијат опомена, укор, преместување во друга парохија или да ја изгубат службата.Свештениците кои од верниците ќе изнудуваат награди за службите ќе бидат казнувани.Тие не смее да бараат дополнителни пари за погреби, крштевки, венчавки. Доколку се утврди дека направиле прекршок, може да бидат сменети, па дури и доживотно лишени од свештеничкиот чин, се наведува во нацрт-предлогот на Српската православна црква.За овој предлог ќе се разговара во мај на Светиот архирејски собор.Верскиот аналитичар Драшко Ѓеновиќ смета дека е тешко да се докаже што е изнудување.– Ви може да го тужите попот, но со тоа ништо не решавате бидејќи истиот тој поп утре треба да ви дојде дома. Не верува дека тој ќе ја изгуби работата бидејќи земал пари од сиромавите. Мислам дека од тие казни нема да биде ништо, но секако дека треба да се казнуваат тие кои изнудуваат пари. Постојат свештеници кои наплаќаат високи цени за некои обреди, ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Српскиот патријарх Иринеј порача дека ја поддржува идејата на официјалното име на Српската православна црква да и се додаде одредницата Пеќка патријаршија, но тој нема да се пресели на Косово. - Патријархот не може да се пресели во Пеќ, Белград сепак е административен центар. Пеќ останува како историја за нашето минато каде биле патријарсите, архиепископите и без оглед на тоа што било, Пеќ останува историски центар на нашата црква. Сето она што придонесува да се зачува историјата, поврзаноста на нашата црква со Пеќ и Косово, ние го прифаќаме, рече патријархот. Иринеј нагласи дека промената на името е многу добар предлог и оти би сакал тоа да се прифати. Покрај промената на официјалниот назив, новиот предлог за уставот на СПЦ носи многу новини. Предвидено е првиот човек на СПЦ да се вика ариепископ пеќки, митрополит белградско-карловачки и патријарх на српските и поморски земји. Во изработката на новиот устав на СПЦ била вклучена специјално формирана комисија, со која претседавал митрополитот Амфилохије, а ...
| | веќе видена | слични
13 копии

Официјалниот назив на Српската црква ќе биде Српска православна црква – Пеќка патријаршија, објавија српските медиуми. Измени ќе има и кај процедурата за избор на патријарх, која ќе биде поедноставена и тој ќе се бира со тајно гласање со обврзно двотретинско мнозинство владици, а досегашната пракса на „апостолска жрепка“, случаен избор на еден од три коверти со имиња на кандидатите, се укинува. Ново ќе биде и тоа што избраниот кандидат за поглавар ќе се нарекува архиепископ пеќки, митрополит белградско-карловачки и патријарх на српските и поморски држави, наведува весникот кој имал увид во текстот на уставот. Според новиот устав на СПЦ, 13 епархии ќе станат митрополии, а новиот устав, најверојатно, ќе биде усвоен на седница на Светиот архиерејски собор во средината на мај. Со промените се објаснуваат желбите да се зајакне врската со нејзиното историско средиште во Пеќката патријаршија, но и со Косово каде има дел на нејзина јурисдикција, наведува весникот.
| | веќе видена | слични

Официјалниот назив на Српската црква ќе биде Српска православна црква – Пеќка патријаршија, објавија српските медиуми. Измени ќе има и кај процедурата за избор на патријарх, која ќе биде поедноставена и тој ќе се бира со тајно гласање со обврзно двотретинско мнозинство владици, а досегашната пракса на „апостолска жрепка“, случаен избор на еден од три коверти со имиња на кандидатите, се укинува. Ново ќе биде и тоа што избраниот кандидат за поглавар ќе се нарекува Архиепископ пеќки, митрополит белградско карловачки и патријарх на српските и поморски држави, наведува весникот кој имал увид во текстот на уставот. Според новиот устав на СПЦ, 13 епархии ќе станат митрополии, а новиот устав најверојатно ќе биде усвоен на седница на Светиот архиерејски собор во средината на мај. Со промените се објаснуваат желбите да се зајакне врската со нејзиното историско средиште во Пеќката патријаршија, но и со Косово каде има дел на нејзина јурисдикција, наведува весникот.
| | веќе видена | слични
3 копии

Црковното водство на СПЦ планира наскоро да изгласа нов црковен Устав со кој ќе се воведат повеќе новини меѓу кои и додавка на името на Српската православна црква со цел да се наврати и посвети на старите корени, а со тоа да има и поголемо влијание врз поголема група на верници кои некогаш потпаѓале територијално под таа јурисдикција. Официјалниот назив на Српската црква ќе биде Српска православна црква – Пеќка патријаршија, а процедурата за избор на патријарх ќе биде поедноставена и тој ќе се бира со тајно гласање со обврзно двотретинско мнозинство владици. Досегашната пракса на „апостолска жрепка", случаен избор на еден од три коверти со имиња на кандидатите, се укинува. Тоа се најважните новини предвидени со предлогот за нов Устав на СПЦ, објави српскиот весник „Новости". Важна промена е и тоа што избраниот кандидат за поглавар ќе се нарекува и Патријарх на српските и поморски држави, Архиепископ пеќки и митрополит белградско карловачки, наведува весникот кој имал увид во текстот на уставот. Иако засега ...
| | веќе видена | слични

Останато

Кандидатката за претседателка од ВМРО-ДПМНЕ, Гордана Силјановска Давкова на својот новоотворен Твитер профил започна хаштаг #СтевоИзвини. Во првиот таков твит ...
сите 217 | | | веќе видена

Гостин во последниот блок на Студио 1 беше Дејан Саздовски пилот и експерт за цивилна авијација, кој со домаќинот Сашо Ордановски зборуваше на тема: Зошто ...
сите 160 | | | веќе видена

Британската Влада не може да предложи трето гласање за договорот за Брегзит, без да има промени во него, изјави денеска претседателот на Долниот дом на ...
сите 192 | | | веќе видена

Податоците од црните кутии на Боинг 737 Макс 8 на Етиопиан ерјалнс, што се урна во Етиопија пред една недела покажуваат „јасна сличност” со падот на ...
сите 81 | | | веќе видена

Премиерката на Нов Зеланд Џасинда Ардерн изјави дека никогаш нема да го изговори името на напаѓачот од Крајстчрч, кој во две џамии уби 50 лица. – Тој е ...
сите 235 | | | веќе видена

На тој начин се обидуваат да рашират страв и да го свртат вниманието од криминалот во кој што заглавија. СДСМ уништи се што значи право и правда. Две години ...
сите 289 | | | веќе видена

Денеска работните групи зборуваа за иднината на СЈО. На оваа тема во отвотеното Студио 1 телефонски се вклучи новинарот Антонио Крстевски кој е во ...
сите 155 | | | веќе видена

Охрид, 19. март 2019 (ИНПРЕС) – Времето денес ќе биде сончево и топло време во утринските часови со слаб до умерен ветер од југоисточен правец. Во ...
сите 162 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

СПЦ ќе си додаде на името „Пеќка патријаршија“

Од:
До кого (е-маил):
Порака: