Издадени 93 милиони евра државни хартии од вредност


6 копии

Министерството за финансии на денешната аукција на државни хартии од вредност запиша 5,724 милијарди денари (93,1 милиони евра), од кои утре ќе врати 4,727 милијарди денари (76,9 милиони евра), а на 26 март една милијарда денари (16,3 милиони евра), по основ на стари долгови од порано издадени и доспеани за отплата државни хартии од вредност. Со ова, нема нето задолжување со оваа аукција, информираат од Министерството.На аукцијата биле запишани 12-месечни државни записи без девизна клаузула во износ од 4,124 милијарди денари со камата од 1,20%, 2-годишни државни обврзници без девизна клаузула во износ од 600 милиони денари со камата од 1,60 отсто и тригодишни државни обврзници без девизна клаузула во износ од една милијарда денари со камата од 1,80 отсто.„Од друга страна, претходно издадените државни хартии од вредност кои утре се отплаќаат се 12-месечни државни записи без девизна клаузула во износ од 4,621 милијарди денари со камата од 1,85 отсто и петгодишни државни обврзници со девизна клаузула во износ ...
| | веќе видена | слични
3 копии

СДСМ не запира со расипничкиот однос со парите на граѓаните. СДСМ денес повторно ја задолжи државата. Власта денес се задолжи за 93 милиони евра. Задолжувањето во Република Македонија, под власта на СДСМ стана пракса, а не исклучок. Не поминува недела, а власта да не се задолжи. Од почетокот на годината до денес, односно за два ипол месеци, власта ја задолжи државата за над 790 милиони евра. Додека вкупниот нето долг во истиот период го зголеми за над 540 милиони евра. И додека секојдневно се задолжуваме, економијата стагнира. Во 2017 година не е остварен економски раст, односно истиот е 0%. Градежништвото бележи пад од 20%, а пад бележиме и во други сектори. Бруто инвестициите бележат пад од 1%, што е показател за идните тенденции во економијата и јасно покажува дека лоши резултати не очекуваат и во иднина. Во вакви услови на стагнација власта наместо одговорно да се однесува со парите на граѓаните, истата секојдневно се задолжува. Милиони задолжувања, а нула инвестиции. Партијата која од опозиција ветуваше ...
| | веќе видена | слични
3 копии

ВМРО-ДПМНЕ, партијата што континуирано ги задолжуваше граѓаните заради остварување криминални интетеси, повторно шири лажни вести. Добиените средства од денешната аукција во висина од 93, 1 милиони евра ќе се искористат за исплата на досегашни долгови. Со денешните средства веќе утре ќе се исплатат 76,9 милиони евра, а на 26 март ќе бидат исплатени 16,3 милиони евра по основ на порано издадени и доспеани за отплата државни хартии од вредност. Со тоа, сите средства ќе се искористат за враќање стари долгови од оваа аукција воопшто нема нето задолжување. ВМРО-ДПМНЕ не може да се помири со успешните економски политики на Владата предводена од СДСМ. За разлика од расипничкото и криминално владеење на ВМРО-ДПМНЕ, Владата предводена од СДСМ ја намали фрекфенцијата на аукциите од четири на два пати во еден месец. Истовремено, се обезбедуваат средства со најповолни каматни стапки и успешно се управува со наследениот проблем и неодговорното трошење на ВМРО-ДПМНЕ коешто двојно го зголеми долгот.
| | веќе видена | слични

Од нив  утре ќе врати 4,727 милијарди денари (76,9 милиони евра), а на 26.03.2018 година една милијарда денари (16,3 милиони евра), по основ на стари долгови од порано издадени и доспеани за отплата државни хартии од вредност, односно вкупно достасуваат 5,727 милијарди денари (93,1 милиони евра). Со ова, нема нето задолжување со оваа аукција, велат од Министерствто. На аукцијата, нагласуваат, беа запишани 12-месечни државни записи без девизна клаузула (Ре-опенинг) во износ од 4,124 милијарди денари со камата од 1,20%, 2-годишни државни обврзници без девизна клаузула (Re-opening) во износ од 600 милиони денари со камата од 1,60 отсто и три-годишни државни обврзници без девизна клаузула (Re-opening) во износ од една милијарда денари со камата од 1,80 отсто. - Од друга страна, претходно издадените државни хартии од вредност кои утре се отплаќаат се 12-месечни државни записи без девизна клаузула во износ од 4,621 милијарди денари со камата од 1,85 отсто и пет-годишни државни обврзници со девизна клаузула во ...
| | веќе видена | слични

Владата се задолжи со нови 93 милиони евра на домашниот пазар. Овој пат на подолг рок. Ова е трето задолжување во рок од три недели, откако претходната недела државата се задолжи за 56 милиони евра, а пред тоа за 33 милиони евра. Владата се задолжи со нови 93 милиони евра на домашниот пазар. Овој пат на подолг рок. Ова е трето задолжување во рок од три недели, откако претходната недела државата се задолжи за 56 милиони евра, а пред тоа за 33 милиони евра. Парите се собраа преку аукција на 3 годишни државни обврзници без девизна клаузула во износ од 16 милиони евра, 2 годишни обврзници во вредност од скоро 10 милиони евра и 12 месечни државни записи во износ од 67 милиони евра. На овој начин пари вообичаено се собираат за финансирање на тековни расходи и за буџетски потреби, но аналитичарите велат дека треба да се внимава, односно парите да се искористат рационално. Сугерираат реализација на капитални проекти, како на пример завршување на автопатските делници, што би ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Власта денес се задолжи за 93 милиони евра. Задолжувањето во Македонија, под власта на СДСМ стана пракса, а не исклучок, стои во соопштението што го испрати попладнево опозицијата. „Од почетокот на годината до денес, односно за два ипол месеци, власта ја задолжи државата за над 790 милиони евра. Додека вкупниот нето долг во истиот период го зголеми за над 540 милиони евра. И додека секојдневно се задолжуваме, економијата стагнира. Во 2017 година не е остварен економски раст, односно истиот е 0 проценти. Градежништвото бележи пад од 20 отсто, а пад бележиме и во други сектори. Бруто инвестициите бележат пад од 1 процент, што е показател за идните тенденции во економијата и јасно покажува дека лоши резултати не очекуваат и во иднина. Во вакви услови на стагнација власта наместо одговорно да се однесува со парите на граѓаните, истата секојдневно се задолжува“, велат од ВМРО-ДПМНЕ. Опозицијата додава дека граѓаните се разочарани, а власта работи спротивно на ветувањата.
| | веќе видена | слични
2 копии

Падот на градежниот сектор од 13.7% лани удри на перформансите на производителите на материјали и на изведувачите. Финансиските извештаи покажуваат дека профитите се значително намалени, а дел од нив оствариле дури и загуба објавува Денар.Цементарница УСЈЕ со поголем приход но помал профитЦементарницата УСЈЕ во 2017-та имала вкупни приходи од 74 милиони и 409 илјади евра што е за 3% повеќе од 2016-та. За истиот период профитот изнесувал 17 милиони и 778 илјади евра што е за 12% помалку. Поголемиот приход а помалиот профит пред се се должи на зголемите расходи особено во категориите: трошоци за суровини, останати трошоци и вредносно усогласување односно обезвреднување на тековни и нетековни средства.АДИНГ со помал приход но непроменет профитПроизводителот на градежни адитиви АДИНГ, пак, во 2017-та имала за 8% помали приходи во однос на 2016-та, изнесувале 5 милиони и 456 илјади евра. Сепак, профитот останал речиси на истото ниво, нешто над 269 илјади евра. Ова е резултат на намалените расходи за 10%, пред се ...
| | веќе видена | слични

Денеска Министерството за финансии и владата на Република Македонија ги задолжија граѓаните за нови 5,725 милијарди ден или вкупно 93 милиони евра. На страната на НБРМ ги има резултатите од одржаната аукција на државни обврзници и државни записи.Ова е трето задолжување во рок од три недели, откако претходната недела државата се задолжи 56 милиони евра, а пред тоа 33 милиони евра.Владата на Република Македонија и Министерството за финансии вртоглаво се задолжуваат. Притоа само од седнувањето на владејачката фотелја владата ги задолжи македонските граѓани за 1,5 милијарди евра и тој долг непрекинато расте.Дополнително, само од почетокот на оваа година вклучително и задолжувањето кое се реализира денеска владата ја задолжи Македонија и нејзините граѓани за огромни 818 милиони евра.Со овие пари се нема изградено ниту еден проект или битна инвестиција која треба да ги оправда енормните задолжувања..Македонија се задолжува, цените растат, нема капитални инвестиции, вртоглаво паѓа животниот стандард.Експертите ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Трајко Славевски, поранешн министер за финансии и актуелен член на Извршниот Комитет на ВМРО-ДПМНЕ, во емисијата „Без ракавици“ на Алфа ТВ, жестоко ги критикуваше економските политики на владата на СДСМ. Славевски истакна дека катастрофалните економски резултати на новата влада се резултат на нивната неподготвеност, бавност и некоординираност во економските политики. Отстуствува координирачката улога на премиерот Заев, забележа тој. Славевски говореше и за реалните проблеми на граѓаните, односно за намалување на платите минатата година и намалувањето на средствата со кои располагаат граѓаните. Загрижува еден факт што започнува еден процес на реално намалување на платите. Ако се погледнат податоците декември 2017 година во однос на декември 2016 година ќе видиме дека трошоците за живот, едно мерило за стапката на инфлација, пораснале со над 2 проценти додека кај платите има раст 1.8, 1.9 проценти. Растот во платите најмногу се должи на административниот пораст на минималната плата, тоа не е резултат на раст ...
| | веќе видена | слични

Во вчерашната емисија на ТВ Алфа „Без ракавици“ на тема „Може ли Македонија да ја преживее економската криза на Заев“ гостуваше професорот на економскиот факултет и поранешен министер за финансии и министер за развој, Трајко Славевски. Имено, во емисијата се коментираше за економската ситуација во Македонија после податоците за четвртиот квартал за раст на БДП и годишниот катастрофален раст од само 0 % на македонската економија. Професорот Славевски истакна дека растот на БДП за 2017 година е еден од најлошите резултати не само во Европа туку и во регионот. Во услови кога Романија има раст од 6% потоа Србија од 1,9 % Хрватска 2,8 % ,Словачка 3,4% ,Бугарија 3,6%,Словенија 5 %, и Романија 7% Македонија бележи стагнација на економската активност. Славевски истакна дека последниот квартал од гледна точка на растот и по природа на нештата е секогаш попродуктивен бидејќи е поттикната јавната и личната потрошувачка и нагласи дека растот од само 1,2 % на БДП е разочарувачки бидејќи не ги надоместува ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Гостин во последниот блок на Студио 1 беше Дејан Саздовски пилот и експерт за цивилна авијација, кој со домаќинот Сашо Ордановски зборуваше на тема: Зошто ...
сите 215 | | | веќе видена

Кандидатката за претседателка од ВМРО-ДПМНЕ, Гордана Силјановска Давкова на својот новоотворен Твитер профил започна хаштаг #СтевоИзвини. Во првиот таков твит ...
сите 213 | | | веќе видена

Британската Влада не може да предложи трето гласање за договорот за Брегзит, без да има промени во него, изјави денеска претседателот на Долниот дом на ...
сите 246 | | | веќе видена

Американскиот претседател Доналд Трамп тврди дека е неправедно обвинет за масакрот во двете џамии на Нов Зеланд.Медиумите работат прекувремено за да ме обвинат ...
сите 233 | | | веќе видена

На тој начин се обидуваат да рашират страв и да го свртат вниманието од криминалот во кој што заглавија. СДСМ уништи се што значи право и правда. Две години ...
сите 289 | | | веќе видена

Денеска работните групи зборуваа за иднината на СЈО. На оваа тема во отвотеното Студио 1 телефонски се вклучи новинарот Антонио Крстевски кој е во ...
сите 155 | | | веќе видена

Охрид, 19. март 2019 (ИНПРЕС) – Времето денес ќе биде сончево и топло време во утринските часови со слаб до умерен ветер од југоисточен правец. Во ...
сите 162 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Издадени 93 милиони евра државни хартии од вредност

Од:
До кого (е-маил):
Порака: