Повеќе вести како оваа (25)

Вчера официјално беше потпишан договорот меѓу Министерството за култура на Република Северна Македонија со НУ Центар за култура „Браќа Миладиновци” – Струга ...
сите 31 | | | веќе видена

Во вторник, на 17-ти јануари пред Спомен домот на браќата Миладиновци во Струга ќе бидат одбележани 150 години од смртта на струшките браќа Миладиновци. Струшкиот градоначалник Рамиз Мерко ќе положи свежо цвеќе, реч за Миладиновци ќе одржи новинарот и писател Јован Негриески, а ќе настапат и поети од Македонија. Одбележувањето на овој важен настане во организација на Медитеранската Академија „Браќа Миладиновци“ и НУ Центар за култура „Браќа Миладиновци“ од Струга. (Крај)
| | веќе видена | слични

Во Центарот за култура „Браќа Миладиновци“ во Струга по повод 153 години од излегувањето на Зборникот на народни умотворби на Браќата Миладиновци, на 4-ти, 5-ти и 6-ти јуни со учество на повеќе есеисти, теоретичари и писатели ќе се одржи година на есејот. - Во четврток, на 5-ти јуни ќе биде положено свежо цвеќе пред споменикот на Браќата Миладиновци, а за во петок е предвидена Тркалезна маса, информираат од НУ Центар за култура „Браќа Миладиновци“ од Струга. Извор:Супер радио
| | веќе видена | слични

Во Центарот за култура „Браќа Миладиновци“ во Струга по повод 153 години од излегувањето на Зборникот на народни умотворби на Браќата Миладиновци, на 4-ти, 5-ти и 6-ти јуни со учество на повеќе есеисти, теоретичари и писатели ќе се одржи година на есејот. - Во четврток, на 5-ти јуни ќе биде положено свежо цвеќе пред споменикот на Браќата Миладиновци, а за во петок е предвидена Тркалезна маса, информираат од НУ Центар за култура „Браќа Миладиновци“ од Струга. (Крај)
| | веќе видена | слични

Во организација на Центарот за култура „Браќа Миладиновци“ од Струга и Интернационалниот ликовен караван на Тихо Кондев, утре во Струга ќе биде отворена изложбата „Убавините на љубовта“. Изложбата ќе биде отворена во холот на НУ Центар за култура „Браќа Миладиновци" со почеток во 20:00 часот. (Крај)
| | веќе видена | слични

Во организација на НУ Центар за култура „Браќа Миладиновци", вечерва во Струга ќе почне 11-тата Меѓународна манифестација „Фолклорен мост" која финансиски е поддржана од Министерството за култура на Република Македонија. Традиционално манифестацијата ќе започне со дефиле на околу 100 учесници, низ струшката чаршија, а ќе продолжи со нивен настап на платото пред Центарот за култура „Браќа Миладиновци" во Струга. На овогодинешното издание на фестивалот учестваат КУД „Илинден" – Струга, КУД „Дримкол"– Вевчани, КУД „Фолклористи" – Лескоец, КУД „Везилка" – Прилеп, КУД „Бисер" – Кичево, Ансамбл за фолклор „Гоце Делчев" – Битола, Фолклорен Ансамбл „Црна Гора" – Подгорица, ФА Веселије – Симитли Р. Бугарија и Ансамбл за фолклор „Стив Наумов" – Логоврди.
| | веќе видена | слични

Во организација на НУ Центар за култура „Браќа Миладиновци“, вечерва во Струга ќе почне 11-тата Меѓународна манифестација „Фолклорен мост“ која финансиски е поддржана од Министерството за култура на Република Македонија. Традиционално манифестацијата ќе започне со дефиле на околу 100 учесници, низ струшката чаршија, а ќе продолжи со нивен настап на платото пред Центарот за култура „Браќа Миладиновци“ во Струга. На овогодинешното издание на фестивалот учестваат КУД „Илинден“ – Струга, КУД „Дримкол“– Вевчани, КУД „Фолклористи“ – Лескоец, КУД „Везилка“ – Прилеп, КУД „Бисер“ – Кичево, Ансамбл за фолклор „Гоце Делчев“ – Битола, Фолклорен Ансамбл „Црна Гора“ – Подгорица, ФА Веселије – Симитли Р. Бугарија и Ансамбл за фолклор „Стив Наумов“ – Логоварди.
| | веќе видена | слични

Во организација на НУ Центар за култура „Браќа Миладиновци“, вечерва во Струга ќе почне 11-тата Меѓународна манифестација „Фолклорен мост“ која финансиски е поддржана од Министерството за култура на Република Македонија. Традиционално манифестацијата ќе започне со дефиле на околу 100 учесници, низ струшката чаршија, а ќе продолжи со нивен настап на платото пред Центарот за култура „Браќа Миладиновци“ во Струга. На овогодинешното издание на фестивалот учестваат КУД „Илинден“ – Струга, КУД „Дримкол“– Вевчани, КУД „Фолклористи“ – Лескоец, КУД „Везилка“ – Прилеп, КУД „Бисер“ – Кичево, Ансамбл за фолклор „Гоце Делчев“ – Битола, Фолклорен Ансамбл „Црна Гора“ – Подгорица, ФА Веселије – Симитли Р. Бугарија и Ансамбл за фолклор „Стив Наумов“ – Логоврди.
| | веќе видена | слични

Во организација на НУ Центар за култура „Браќа Миладиновци“, вечерва во Струга ќе почне 11-тата Меѓународна манифестација „Фолклорен мост“ која финансиски е поддржана од Министерството за култура на Република Македонија. Традиционално манифестацијата ќе започне со дефиле на околу 100 учесници, низ струшката чаршија, а ќе продолжи со нивен настап на платото пред Центарот за култура „Браќа Миладиновци“ во Струга. На овогодинешното издание на фестивалот учестваат КУД „Илинден“ – Струга, КУД „Дримкол“– Вевчани, КУД „Фолклористи“ – Лескоец, КУД „Везилка“ – Прилеп, КУД „Бисер“ – Кичево, Ансамбл за фолклор „Гоце Делчев“ – Битола, Фолклорен Ансамбл „Црна Гора“ – Подгорица, ФА Веселије – Симитли Р. Бугарија и Ансамбл за фолклор „Стив Наумов“ – Логоврди. извор:курир
| | веќе видена | слични

Во организација на НУ Центар за култура „Браќа Миладиновци“, вечерва во Струга ќе почне 11-тата Меѓународна манифестација „Фолклорен мост“ која финансиски е поддржана од Министерството за култура на Република Македонија.Традиционално манифестацијата ќе започне со дефиле на околу 100 учесници, низ струшката чаршија, а ќе продолжи со нивен настап на платото пред Центарот за култура „Браќа Миладиновци“ во Струга.На овогодинешното издание на фестивалот учестваат КУД „Илинден“ – Струга, КУД „Дримкол“– Вевчани, КУД „Фолклористи“ – Лескоец, КУД „Везилка“ – Прилеп, КУД „Бисер“ – Кичево, Ансамбл за фолклор „Гоце Делчев“ – Битола, Фолклорен Ансамбл „Црна Гора“ – Подгорица, ФА Веселије – Симитли Р. Бугарија и Ансамбл за фолклор „Стив Наумов“ – Логоврди.
| | веќе видена | слични

Во организација на НУ Центар за култура „Браќа Миладиновци“, вечерва во Струга ќе почне 11-тата Меѓународна манифестација „Фолклорен мост“ која финансиски е поддржана од Министерството за култура на Република Македонија.Традиционално манифестацијата ќе започне со дефиле на околу 100 учесници низ струшката чаршија, а ќе продолжи со нивен настап на платото пред Центарот за култура „Браќа Миладиновци“ во Струга.На годинашното издание на фестивалот учествуваат КУД „Илинден“ – Струга, КУД „Дримкол“– Вевчани, КУД „Фолклористи“ – Лескоец, КУД „Везилка“ – Прилеп, КУД „Бисер“ – Кичево, Ансамбл за фолклор „Гоце Делчев“ – Битола, Фолклорен Ансамбл „Црна Гора“ – Подгорица, ФА Веселије – Симитли Р. Бугарија и Ансамбл за фолклор „Стив Наумов“ – Логоварди.
| | веќе видена | слични

Во организација на НУ Центар за култура „Браќа Миладиновци", вечерва во Струга ќе почне 11-тата Меѓународна манифестација „Фолклорен мост" која финансиски е поддржана од Министерството за култура на Република Македонија.Традиционално манифестацијата ќе започне со дефиле на околу 100 учесници, низ струшката чаршија, а ќе продолжи со нивен настап на платото пред Центарот за култура „Браќа Миладиновци" во Струга.На овогодинешното издание на фестивалот учестваат КУД „Илинден" – Струга, КУД „Дримкол"– Вевчани, КУД „Фолклористи" – Лескоец, КУД „Везилка" – Прилеп, КУД „Бисер" – Кичево, Ансамбл за фолклор „Гоце Делчев" – Битола, Фолклорен Ансамбл „Црна Гора" – Подгорица, ФА Веселије – Симитли Р. Бугарија и Ансамбл за фолклор „Стив Наумов" – Логоврди.
| | веќе видена | слични

Националната Установа Центар за култура „Браќа Миладиновци“ – Струга, по повод патрониот празник на установата, утре, 23-ти јуни, ќе организира настан за одбележување на јубилејот 155 Години од Зборникот на Браќата Миладиновци. Настанот ќе биде со почеток во 18 часот. Во склоп на програмата ќе говори проф. Петар Аврамоски за значењето и вредноста на зборникот. Извадоци од и за зборникот ќе читаат членови на драмското студио „Миладин“. Од Музичкото училиште „Тодор Скаловски“ – Струга ќе настапи пра-внукот на Димитрија, Христијан Миладинов. извор: ОхридПрес
| | веќе видена | слични

Во НУ Центар за култура „Браќа Миладиновци“ Струга вечерва ќе се одржи манифестацијата „Фолклорен мост“. Овој настан кој пред стружани ќе го доближи фолклорот од поголем број на ансамбли, ќе биде домаќин на фолклорни уметници од Србија, Бугарија, Словенија. Ќе настапуваат повеќе културно уметнички друштва и фолклорни ансамбли од повеќе градови од Македонија. Манифестацијата ќе започне со културно дефиле на ансамблите низ улиците на градот. Почетокот на концертот во Центар за култура е во 20 часот. (Крај)
| | веќе видена | слични

Годинава НУ „Браќа Миладиновци“ - Струга ќе реализира бројни драмски, музичко-сценски, изложбени проекти, а ќе се остварат и тековните активности. Од установата ја објавија деталната програма која ќе биде реализирана годинава. Во проектите кои се содржани во Годишната програма за 2015 година, се прикажувањето на претставата „Чешел“, на авторот Фадил Хаџич, а во режија на Христо Миладинов, како и гостување на МНТ по повод 115 години од раѓањето и 40 години од смртта на Ристо Крле. Овие активности се во областа на драмската дејност. Музичко-сценската дејност ќе ја одбележат настаните „Музички корени 2015“ и годинешното издание на Мултиетничкиот фестивал за деца. НУ ќе го организира и настанот „Фолклорен мост“, предвидена е набавка на народни носии од струшко и доопремување и поправка на постојните носии, а Годишен концерт ќе одржи КУД „Илинден“. Од сферата на визуелни уметности, архитектура и дизајн, ќе биде организиран настанот Меѓугалериска соработка, а кон крајот на годината ќе се одржи традиционалната ...
| | веќе видена | слични

НУ Завод и Музеј Охрид денес ја презентираше програмата за работа за 2017 година. Истата е обемана, во законски предвиеден рок уредно е доставена до Министерствот за култура од каде е и одобрена. Директорката Тања Паскали Бунташеска очекува дека програмата успешно ќе биде реализирана. Во неа застапени се проекти од областа на заштита на културното наследство, музејската дејност, меѓународната соработка, издавачката и ликовната и галериската дејност, додава Бунташеска. „Ја завршуваме куќата на Коле Котуш, ќе се работи на кровот и фасадата на куќата од Ѓенекови во самиот центар на Охрид, ќе се работи на конзервација на куќата на Петанови и Хаџиеви на улица „Димитар Влахов“ станува збор за значајни куќи од периодот помеѓу двете Светски војни. Се продолжува со конзерваторско реставраторски работи на живописот на црквата Св Ѓорѓи во Струга кој се работ 4-5 години и во оваа година планираме копмлетно да завршат сите конзерваторско реставраторски работи“. Бунташеска откри дел од проектите и за Струга кои установата ...
| | веќе видена | слични

Попладнево, во Центарот за култура „Браќа Миладиновци“ во Струга, ќе се оддржи промоција на поетската книга „Калесница на времето“ од бугарската поетеса, Вања Ангелова. Промотори на книгата се Петко Шипинкаровски и Борче Панов. Промоцијата е во организација на струшкиот Центар за култура и здружението за култура и наука „Бран“. OhridNews
| | веќе видена | слични

Утревечер, со почеток во 21 часот, во НУ Центар за култура „ Браќа Миладиновци“ во Струга ќе биде отворена изложбата „Тајната вечера кралот и неговиот господар“ од македонскиот уметник Борјана Божиновска. Влезот е слободен. OhridNews
| | веќе видена | слични

Протекување на кровот и оштетувања од дождот се предизвикани и во објектот на НУ Театар комедија во Скопје, Центар за култура „Браќа Миладиновци“ – Струга, Центар за култура „Антон Панов“ – Струмица, Центар за култура – Дебар, Центарот за култура „Бели мугри“ во Кочани, НУ Конзерваторски центар во Гостивар, Музеј „Западна Македонија во НОВ“ – Кичево, археолошкиот локалитет Стоби каде постои опасност од изливање на Црна Река, како и други. Министерството за култура информира дека министерот Роберт Алаѓозовски извршил увид во Музејот на современа уметност во Скопје, а заменик министерот ги посетил Драмскиот театар и Музејот на Македонија. – Констатирано е дека дури и при дождови, кои се вообичаени за ова време на годината, нашите културни установи се соочуваат со сериозни последици од долгогодишна негрижа за условите во нив – пишува во соопштението од Министерството. – Во Драмскиот театар, во соработка со директорот Сашо Тасевски уште денеска ќе се преземат мерки за санација на оваа загрижувачка состојба и за ...
| | веќе видена | слични

Протекување на кровот и оштетувања од дождот се предизвикани и во објектот на НУ Театар комедија во Скопје, Центар за култура „Браќа Миладиновци“ – Струга, Центар за култура „Антон Панов“ – Струмица, Центар за култура – Дебар, Центарот за култура „Бели мугри“ во Кочани, НУ Конзерваторски центар во Гостивар, Музеј „Западна Македонија во НОВ“ – Кичево, археолошкиот локалитет Стоби каде постои опасност од изливање на Црна Река, како и други. Министерството за култура информира дека министерот Роберт Алаѓозовски извршил увид во Музејот на современа уметност во Скопје, а заменик министерот ги посетил Драмскиот театар и Музејот на Македонија. – Констатирано е дека дури и при дождови, кои се вообичаени за ова време на годината, нашите културни установи се соочуваат со сериозни последици од долгогодишна негрижа за условите во нив – пишува во соопштението од Министерството. – Во Драмскиот театар, во соработка со директорот Сашо Тасевски уште денеска ќе се преземат мерки за санација на оваа загрижувачка состојба и за ...
| | веќе видена | слични

Во организација на Здружението за литература ,култура и наука ,,Бран" од Струга и списанието,, Бранувања" , во петок, 31- ви мај, во струшкиот Центар за култура „Браќа Миладиновци“ ќе се одржи промоција на книгата ,, Станко" од Зоран Гулицоски. Промотори на книгата ќе бидат проф д-р Павле Митрески и Петко Шипинкароски.
| | веќе видена | слични

Во организација на Здружението за литература ,култура и наука ,,Бран" од Струга и списанието,, Бранувања" , во петок, 31- ви мај, во струшкиот Центар за култура „Браќа Миладиновци“ ќе се одржи промоција на книгата ,, Станко" од Зоран Гулицоски. Промотори на книгата ќе бидат проф д-р Павле Митрески и Петко Шипинкароски. OhridNews
| | веќе видена | слични

Во Центарот за култура „Браќа Миладиновци“ (ЛЕТНА СЦЕНА), на 20-ти октомври со почеток во 12:00 часот, по девети пат ќе се одржи Мултиетничкиот детски фестивал. Оваа година на фестивалот ќе настапат студиото за модерен балет БАХ од Струга, КУД ИЛИНДЕН од Струга, Rrezet e Struges, културно-уметнички друштва од Ресен, а предвидени се и соло изведби. Организатор на фестивалот е Центарот за култура „Браќа Миладиновци“ од Струга, а финансиски е подржан од Министерството за култура на Република Македонија. Фестивалот ќе започне во 12:00 часот. Влезот е бесплатен. Центар за култура Браќа Миладиновци - Струга.
| | веќе видена | слични

Во Центарот за Култура „Браќа Миладиновци“ во Струга утре по петти пат ќе се одржи „Мултиетнички детски фестивал“. Оваа година ќе настапат културно-уметнички друштва од Струга и околината. Организатор на фестивалот е струшкиот Центар за култура, а финансиски е поддржан од Министерството за култура на Република Македонија. - Ова е место каде се среќаваат младите, кои преку орото и песната ги искажуваат своите традиции и култури, велат од Центарот за култура. (Крај)
| | веќе видена | слични

Уште повеќе ...