Повеќе вести како оваа (25)


„Влези во дигитален свет“ е мотото на Меѓународната конференција на библиотекари, иноватори и креативци која Градска библиотека „Браќа Миладиновци“-Скопје ќе ...
| | веќе видена | слични

ЈУ Градска библиотека „Браќа Миладиновци“ Скопје организира „Меѓународна конференција на библиотекари, иноватори и креативци“ која оваа година ќе се одржи во ...
| | веќе видена | слични

Од 10 до 12 мај Крушево ќе биде домаќин на Меѓународна конференција на библиотекари, иноватори и креативци во организација на градската библиотека „Браќа ...
| | веќе видена | слични

ЈУ Градска библиотека „Браќа Миладиновци“ Скопје денеска организира настан за промоција на библиотекарството под наслов „Меѓународна конференција на библиотекари, иноватори и креативци“, како дел од „Годишната програма на проекти и манифестации во областа на културата од јавен интерес за Град Скопје за 2018 година“. На конференцијата, ќе учествуваат гости од библиотеките од Белград, Кикинда, Сараево, Ужице, како и библиотекарите од јавните, универзитетските, градските и школските библиотеки од Македонија, и професорите од Катедрата по библиотекарство од Педагошкиот факултет во Скопје.
| | веќе видена | слични

ЈУ Градска библиотека „Браќа Миладиновци“ Скопје денеска организира настан за промоција на библиотекарството под наслов „Меѓународна конференција на библиотекари, иноватори и креативци“, како дел од „Годишната програма на проекти и манифестации во областа на културата од јавен интерес за Град Скопје за 2018 година“.На конференцијата, која е на тема „Библиотеките помеѓу визијата и дилемата“ ќе учествуваат гости од библиотеките од Белград, Кикинда, Сараево, Ужице, како и библиотекарите од јавните, универзитетските, градските и школските библиотеки од Македонија, и професорите од Катедрата по библиотекарство од Педагошкиот факултет во Скопје.Учесниците на Конференцијата ќе се разговараат за се она што е ново како иновативни услуги, трендови, она што е IN и OUT, и ќе се размислува креативно во насока на Design thinking for libraries.
| | веќе видена | слични

ЈУ Градска библиотека „Браќа Миладиновци“ денеска организира настан за промоција на библиотекарството под наслов „Меѓународна конференција на библиотекари, иноватори и креативци“, како дел од „Годишната програма на проекти и манифестации во областа на културата од јавен интерес за Град Скопје за 2018 година“. На конференцијата, која е на тема „Библиотеките помеѓу визијата и дилемата“ ќе учествуваат гости од библиотеките од Белград, Кикинда, Сараево, Ужице, како и библиотекарите од јавните, универзитетските, градските и школските библиотеки од Македонија, и професорите од Катедрата по библиотекарство од Педагошкиот факултет во Скопје. Учесниците на Конференцијата ќе се разговараат за се она што е ново како иновативни услуги, трендови, она што е IN и OUT, и ќе се размислува креативно во насока на Design thinking for libraries. (МИА)
| | веќе видена | слични

ЈУ Градска библиотека „Браќа Миладиновци“ Скопје денеска организира настан за промоција на библиотекарството под наслов „Меѓународна конференција на библиотекари, иноватори и креативци“, како дел од „Годишната програма на проекти и манифестации во областа на културата од јавен интерес за Град Скопје за 2018 година“. На конференцијата, која е на тема „Библиотеките помеѓу визијата и дилемата“ ќе учествуваат гости од библиотеките од Белград, Кикинда, Сараево, Ужице, како и библиотекарите од јавните, универзитетските, градските и школските библиотеки од Македонија, и професорите од Катедрата по библиотекарство од Педагошкиот факултет во Скопје. Учесниците на Конференцијата ќе се разговараат за се она што е ново како иновативни услуги, трендови, она што е IN и OUT, и ќе се размислува креативно во насока на Design thinking for libraries. (МИА)
| | веќе видена | слични

Македонија ја започна првата национална кампања “Отворена библиотека – Влези во нов свет!”, посветена на улогата на јавните библиотеки во заедницата. 2017 е година на библиотеките на глобално ниво во која ИФЛА преку најразлични активности препорачува јавните библиотеки да бидат вклучени во националните стратегии за развој во корелација со развојните цели од Агендата 2030 на Обединетите нации. Кампањата ќе биде реализирана од страна на Градската библиотека „Браќа Миладиновци“ Скопје во соработка со Здружението за равој и иновации на библиотеки „ИНОВА ЛИБ“ под покровителство на Градоначалникот на град Скопје . Во рамките на кампањата, на 6 ти април (11 часот ) 2017 год., на Скопски саем во рамките на Саемот за книга ќе се одржи Меѓународна средба на библиотеки со тематски форум:Јавните библиотеки одговараат на реалните потреби на заедницата, на кој ќе земат учество претставници од Министерството за култура, Град Скопје, директори на библиотеки, библиотекари, претставници од амбасади, од бизнис секторот, ...
| | веќе видена | слични

„Отворена библиотека – Влези во нов свет!“ е насловот на првата национална кампања која посветена на улогата на јавните библиотеки во заедницата започна да се одржува во Македонија, а ја реализира Градската библиотека „Браќа Миладиновци“ во соработка со Здружението за развој и иновации на библиотеки „Инова Либ“ под покровителство на градоначалникот на Град Скопје. Во рамки кампањата утре во почеток во 11 часот на Скопски саем во рамките на Саемот на книгата ќе се одржи Меѓународна средба на библиотеки со тематски форум: „Јавните библиотеки одговараат на реалните потреби на заедницата“ каде што ќе учествуваат претставници од Министерството за култура, Град Скопје, директори на библиотеки, библиотекари, претставници од амбасади, од бизнис-секторот, фондации и невладини организации. Најавено е учество на претставници од Бугарија и Србија кои со колегите од Македонија ќе споделуваат искуства, знаења и добри практики во насока на воведување на иновативност во библиотечното работење. Средбата ќе ја отвори ...
| | веќе видена | слични

Заради значењето на заштитата на културното наследство во изработка е национална стратегија за дигитализација на културното наследство, со која се дефинираат одредени стандарди на дигитализација и дизајнирање на понатамошното дејствување на Центарот за дигитализација Со формирањето на Центарот за дигитализација почна процесот на воспоставување стандарди на полето на дигитализацијата на културното наследство, а се отвори и можност за нов модел на соработка на институциите од областа на културата и науката во регионот на Југоисточна Европа, беше резимето на државниот секретар во Министерството за култура Дарко Стефановски, на неодамнешната презентацијата на резултатите од проектот за формирање на Регионалниот центар за дигитализација на културното наследство. Стефановски истакна дека досегашните резултати од над 24.000 дигитално обработени документи од Конзерваторскиот центар Скопје и од Националниот конзерваторски центар охрабруваат и ветуваат дека успешно ќе се дигитализираат и ќе се зачуваат и материјалите ...
| | веќе видена | слични

Во Градската библиотека „Браќа Миладиновци“ денеска ќе се одржи 13. Републички натпревар „Млади библиотекари“ во организација на Библиотекарското здружение на Македонија. Ќе учествуваат 27 натпреварувачи, кои победиле на општинските натпревари за млади библиотекари кои во текот на септември ги организираа јавните библиотеки. - Натпреварот „Млади библиотекари“ е многу популарен кај учениците што се гледа од бројот на пријавените натпреварувачи. Учениците ја сакаат книгата, а некои ќе ја засакаат и професијата и ќе станат идни библиотекари или писатели и новинари. Со овие натпревари се популаризира книгата, а кај младите се поттикнува и афинитетот кон библиотекарската професија, информира Библиотеката „Браќа Миладиновци“. Учесниците на натпреварот ќе добијат благодарници, а тројцата провонаградени - дипломи и соодветни подароци.
| | веќе видена | слични

Во НУБ „Св. Климент Охридски“ денеска ќе се одржи средба на директори на национални библиотеки од повеќе земји во регионот, на тема „Националните политики за заштита и достапност до културното наследство“. Ќе учествуваат директорите на библиотеките од Словенија, Романија, Бугарија, Турција, Србија, Албанија, Босна и Херцеговина, Хрватска и Црна Гора, кои меѓусебно ќе ги споделуваат своите досегашни искуства, резултати и натамошните планови. Дигитализацијата и заштитата на националното културно наследство и овозможувањето негова достапност е една од актуелните задачи во програмите на НУБ „Свети Климент Охридски“ што се реализира со поддршка од Министерството за култура. (К.Б.)
| | веќе видена | слични

Дигитализацијата на библиотеките бескорисна? Освен во Македонија, словенечката програма за дигитализација COBISS не се употребува никаде Невена Поповска Дигиталната библиотека која наскоро ќе биде предадена во употреба би требало да и' овозможи и на Македонија да стане дел од светската дигитална библиотека. Проектот наречен „Дигитална библиотека на Македонија“ ќе биде официјално промовиран в недела, на празникот Свети Кирил и Методиј, а како негови промотори се најавени премиерот Никола Груевски и министерката за култура, Елизабета Канческа-Милевска. Ќе биде сместен во новиот објект - доградбата на НУБ „Св. Климент Охридски“, дело на проф. арх. Петар Муличковски, чиј камен-темелник беше поставен лани и се простира на површина од 3.300 квадратни метри. Во истиот објект, всушност, ќе бидат сместени Центарот за дигитализација на книжевното наследство, виртуелната библиотека на Македонија и автоматизираната национална библиографска база во рамките на COBISS на Македонија. Со проектот се предвидува секој ...
| | веќе видена | слични

Денес се одржа презентација на резултатите од Проектот за формирање на Регионалниот центар за дигитализација на културното наследство. Државниот секретар во Министерството за култура – Дарко Стефановски, изтакна дека процесот на дигитализација на културното наследство е важна стратешка цел во остварување на целокупната културна политика и културниот развој на земјата. Со формирањето на Центарот за дигитализација, како што посочи, почна процесот на воспоставување стандарди на полето на дигитализацијата на културното наследство, а се отвори и можност за развивање на нов модел на соработка на институциите од областа на културата и науката во регионот на Југоисточна Европа. - Културното наследство, материјалното и духовното, со својата разновидност и посебност е заедничко богатство на човештвото, но и еден од клучните елементи за препознавање, дефинирање и афирмација на културниот идентитет на нацијата. Република Македонија има вековно културно наследство со автентична и универзална вредност и токму затоа, ...
| | веќе видена | слични

Нашата земја ја почна дигитализацијата на културното наследство во јули годинава со дигитализирање на старата документација од Конзерваторскиот центар-Скопје, а следната фаза е дигитализација на документите на Националниот конзерваторски центар , по што ќе следуваат и другите институции за заштита и музеите. Ова е состојбата во полето на дигитализацијата на културното наследство кај нас, која беше презентирана во рамките на Регионалната работилница за дигитализација на културното наследство што во петокот се одржа во Скопје. Работилницата ќе помогне за размена на искуства во полето на дигитализацијата на земјите од југоисточна Европа меѓу Босна и Херцеговина, Бугарија, Албанија, Хрватска, Србија, Црна Гора, Романија, Молдавија. Регионалниот центар за дигитализација се отвори пред две години во Музејот на современа уметност со помош на УНЕСКО и на италијанската влада. Ова е втора работилница од овој вид кај нас, првата беше пред пет години во Охрид во рамките на која се направи стратегиски документ со кој се ...
| | веќе видена | слични

Денес во Скопје започнува регионална конференција која ќе биде посветена на дигитализација на културното наследство и размена на искуства во државите од ЈИЕ. Конференцијатае во организација на Канцеларијата на УНЕСКО во Венеција во соработка со Министерството за култура. На отворањето ќе се обратат заменик министерот за култура Драган Недељковиќ, Донатино Маркон амбасор на Република Италија во Македонија и Паско Кузман, директор на Управата за заштита на културното наследство, како и претставници од УНЕСКО. На работилницата ќе учествуваат претставници од Албанија, Бугарија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Молдавија, Црна Гора, Романија и Србија. Регионалната работилница има за цел да ги евалуира состојбата на полето на дигитализацијата на културното наследство во земјите од ЈИЕ и да се изврши промоција на Регионалниот центар за дигитализација на културното наследство, во рамки на Управата за заштита на културното наследство на Министерството за култура на Република Македонија.
| | веќе видена | слични

Регионалната конференција за јавни библиотеки на тема „Јавните библиотеки поттикнуваат иновации во заедницата“ која се одржа во Радовиш заврши. На конференцијата освен библиотекари учествуваа Раководителот на ЕИФЛ ПЛИП програмата Рамуне Петуховаите, претставници од Министерството за култура и локалните власти со цел започнување на дијалог за новите улоги на јавните библиотеки и развој на услуги, кои придонесуваат за економски, социјални и образовни приоритети во земјата, како дел од една поширока иницијатива за поврзување. Првиот ден беше организирана панел дискусија за проблемите со кои се соочуваат библиотеките во Македонија, која беше поттикната по претставувањето на мисијата и визијата на ЕИФЛ- Програма за иновации за јавни библиотеки, која има за цел да поттикне воведување на нови услуги во работата на библиотеките од земјите во развој. Преку оваа програма со грантови беа наградени неколку библиотеки од регионот кои постигнаа големи успеси со воведувањето на ИТ технологиите во своето работење и нови ...
| | веќе видена | слични

Дури завчера Македонија ја презентира Нацрт-националната стратегија за дигитализација на културното наследство, чие остварување е предвидено до крајот на 2012 г. Ако се знае дека стратегијата предвидува формирање центри и оддели за дигитализација во институциите, формирање фонд за дигитализација, обезбедување постојан извор на пари, како и создавањето институционални, технички, кадровски и организациски услови за дигитализација - дали рокот е преамбициозен!? Културното наследство не е имуно на забот на времето. Особено неопипливото културно наследство како што се народните приказни, песни, обичаи и занаети, кои полека исчезнуваат од реалноста, но и од сеќавањата на луѓето. Дигитализацијата, виртуелната реконструкција и мултимедијалната презентација овозможува заштита и чување на културните артефакти и елементите на културното наследство и нивно оживување во свеста на луѓето. Креираните дигитални содржини остануваат аманет на идните генерации и кога стварните објекти целосно ќе исчезнат. Според некои ...
| | веќе видена | слични

Дури завчера Македонија ја презентира Нацрт-националната стратегија за дигитализација на културното наследство, чие остварување е предвидено до крајот на 2012 г. Ако се знае дека стратегијата предвидува формирање центри и оддели за дигитализација во институциите, формирање фонд за дигитализација, обезбедување постојан извор на пари, како и создавањето институционални, технички, кадровски и организациски услови за дигитализација - дали рокот е преамбициозен!? Културното наследство не е имуно на забот на времето. Особено неопипливото културно наследство како што се народните приказни, песни, обичаи и занаети, кои полека исчезнуваат од реалноста, но и од сеќавањата на луѓето. Дигитализацијата, виртуелната реконструкција и мултимедијалната презентација овозможува заштита и чување на културните артефакти и елементите на културното наследство и нивно оживување во свеста на луѓето. Креираните дигитални содржини остануваат аманет на идните генерации и кога стварните објекти целосно ќе исчезнат. Според некои ...
| | веќе видена | слични

Дури завчера Македонија ја презентира Нацрт-националната стратегија за дигитализација на културното наследство, чие остварување е предвидено до крајот на 2012 г. Ако се знае дека стратегијата предвидува формирање центри и оддели за дигитализација во институциите, формирање фонд за дигитализација, обезбедување постојан извор на пари, како и создавањето институционални, технички, кадровски и организациски услови за дигитализација - дали рокот е преамбициозен!? Културното наследство не е имуно на забот на времето. Особено неопипливото културно наследство како што се народните приказни, песни, обичаи и занаети, кои полека исчезнуваат од реалноста, но и од сеќавањата на луѓето. Дигитализацијата, виртуелната реконструкција и мултимедијалната презентација овозможува заштита и чување на културните артефакти и елементите на културното наследство и нивно оживување во свеста на луѓето. Креираните дигитални содржини остануваат аманет на идните генерации и кога стварните објекти целосно ќе исчезнат. Според некои ...
| | веќе видена | слични

Дури завчера Македонија ја презентира Нацрт-националната стратегија за дигитализација на културното наследство, чие остварување е предвидено до крајот на 2012 г. Ако се знае дека стратегијата предвидува формирање центри и оддели за дигитализација во институциите, формирање фонд за дигитализација, обезбедување постојан извор на пари, како и создавањето институционални, технички, кадровски и организациски услови за дигитализација - дали рокот е преамбициозен!? Културното наследство не е имуно на забот на времето. Особено неопипливото културно наследство како што се народните приказни, песни, обичаи и занаети, кои полека исчезнуваат од реалноста, но и од сеќавањата на луѓето. Дигитализацијата, виртуелната реконструкција и мултимедијалната презентација овозможува заштита и чување на културните артефакти и елементите на културното наследство и нивно оживување во свеста на луѓето. Креираните дигитални содржини остануваат аманет на идните генерации и кога стварните објекти целосно ќе исчезнат. Според некои ...
| | веќе видена | слични

Дури завчера Македонија ја презентира Нацрт-националната стратегија за дигитализација на културното наследство, чие остварување е предвидено до крајот на 2012 г. Ако се знае дека стратегијата предвидува формирање центри и оддели за дигитализација во институциите, формирање фонд за дигитализација, обезбедување постојан извор на пари, како и создавањето институционални, технички, кадровски и организациски услови за дигитализација - дали рокот е преамбициозен!? Културното наследство не е имуно на забот на времето. Особено неопипливото културно наследство како што се народните приказни, песни, обичаи и занаети, кои полека исчезнуваат од реалноста, но и од сеќавањата на луѓето. Дигитализацијата, виртуелната реконструкција и мултимедијалната презентација овозможува заштита и чување на културните артефакти и елементите на културното наследство и нивно оживување во свеста на луѓето. Креираните дигитални содржини остануваат аманет на идните генерации и кога стварните објекти целосно ќе исчезнат. Според некои ...
| | веќе видена | слични

Дури завчера Македонија ја презентира Нацрт-националната стратегија за дигитализација на културното наследство, чие остварување е предвидено до крајот на 2012 г. Ако се знае дека стратегијата предвидува формирање центри и оддели за дигитализација во институциите, формирање фонд за дигитализација, обезбедување постојан извор на пари, како и создавањето институционални, технички, кадровски и организациски услови за дигитализација - дали рокот е преамбициозен!? Културното наследство не е имуно на забот на времето. Особено неопипливото културно наследство како што се народните приказни, песни, обичаи и занаети, кои полека исчезнуваат од реалноста, но и од сеќавањата на луѓето. Дигитализацијата, виртуелната реконструкција и мултимедијалната презентација овозможува заштита и чување на културните артефакти и елементите на културното наследство и нивно оживување во свеста на луѓето. Креираните дигитални содржини остануваат аманет на идните генерации и кога стварните објекти целосно ќе исчезнат. Според некои ...
| | веќе видена | слични

Во Градската библиотека „Браќа Миладиновци“ денеска ќе се одржи 13. Републички натпревар „Млади библиотекари“ во организација на Библиотекарското здружение на Македонија. Во Градската библиотека „Браќа Миладиновци“ денеска ќе се одржи 13. Републички натпревар „Млади библиотекари“ во организација на Библиотекарското здружение на Македонија.Ќе учествуваат 27 натпреварувачи, кои победиле на општинските натпревари за млади библиотекари кои во текот на септември ги организираа јавните библиотеки. - Натпреварот „Млади библиотекари“ е многу популарен кај учениците што се гледа од бројот на пријавените натпреварувачи. Учениците ја сакаат книгата, а некои ќе ја засакаат и професијата и ќе станат идни библиотекари или писатели и новинари. Со овие натпревари се популаризира книгата, а кај младите се поттикнува и афинитетот кон библиотекарската професија, информира Библиотеката „Браќа Миладиновци“.Учесниците на натпреварот ќе добијат благодарници, а тројцата провонаградени - дипломи и соодветни подароци.
| | веќе видена | слични

Уште повеќе ...