• Makedonska Opera i Balet - Macedonian Opera and Ballet, Skopje
  • 20:00:00 , 16 Мар, 2018 до 23:00:00 , 16 Мар, 2018
  • Makedonska Opera i Balet - Macedonian Opera and Ballet
  • 103 доаѓаат, 467 можеби
  • Настанот е завршен
  • РИГОЛЕТО - Џузепе ВердиДиригент: Иван ЕминовиќРежисер: Нина Најденова (Бугарија)Сценограф: Живојин ТрајановиќКостимограф: Марија ПупучевскаКореограф: Саша Евтимова, Киро ПавловКонцерт мајстор: Верица ЛамбевскаСветло дизајн: Милчо АлександровАсс. режисер: Трајко Јордановски, Љупка ЈакимовскаХор мајстор: Јасмина Ѓорѓеска, Ѓурѓица ДашиќКорепетитори: Елена Сиљаноска, Јанинка Невчева, Андреј НауновНастапуваат:Риголето: Марјан Јованоски Џилда: Наде ТалевскаВојводата од Мантова: Зоран Сотиров Спарафучил: Александар Стефаноски Мадалена: Ирена КавкалевскаМонтероне: Ернес ИбраимовскиГроф Чепрано: Диме ПетровГрофица Чепрано: Катерина СтојановскаМаруло: Драган АмповБорса: Дејан СтоевЏована: Злата Тошевска Паж: Десанка ГлигоријевиќОфицер: Димитар КожухаровРИГОЛЕТОсинопсисВо дворецот на војводата од Мантова се одржува бал. Војводата и се додворува на грофицата Чепрано. Дворскиот шут, Риголето го исмејува грофот Чепрано, а Маруло им кажува на присутните дека Риголето тајно има млада и убава љубовница. Тие се договараат да ја грабнат. На балот пристигнува грофот Монтероне, чија ќерка војводата ја обесчестил. Сите се подбиваат со него, најмногу Риголето. Монтероне ги проколнува и Риголето и војводата.Потресен од клетвата Риголето си оди дома, каде пред својот дом се среќава со Спарафучиле кој му ги нуди своите услуги на професионален убиец.Во домот, Риголето спокојно разговара со својата ќерка Џилда, а на дадилката Џована и наредува никој да не влегува во нивниот дом. Тој заминува загрижен, а во домот доаѓа војводата престорен како студентот Гуалтиер Малде. Ја поткупува Џована со пари, таа го пушта внатре и на Џилда и изјавува љубов. Пред домот се собираат дворјаните со намера да ја грабнат Џилда. Со нив е и Риголето на кого му кажуваат дека ќе ја грабаат грофицата Чепрано која живеела блиску. Со превез на очите, во грабежот учествува и Риголето држејќи ја скалата. Кога работата е завршена, Риголето со ужас разбира дека е излажан и дека учествувал во грабежот на сопствената ќерка. Клетвата на Монтероне почнала да се обистинува.Во дворецот на војводата, дворјаните разбираат од Риголето дека Џилда му е ќерка. Во бес, Риголето влетува во одаите на војводата. Џилда посрамена трча кон татка си. Тој се колне дека ќе се освети. Џилда го моли да му прости на војводата.Во крчмата на Спарафучиле, Риголето прави договор со него, војводата да биде убиен. Ја испраќа Џилда престорена во машко, но таа се враќа со намера да се сретне со Војводата. Го слуша разговорот помеѓу Спарафучиле и Мадалена, при што таа го моли да го поштеди војводата. На вратата од крчмата, во мракот Спарафучиле ја убива Џилда, сакајќи на тој начин да ги оправда парите пред Риголето. Тој бара да го види телото завиткано во вреќа. Со ужас констатира дека е тоа неговата ќерка. Пред смртниот час Џилда го моли да и прости. Риголето се присетува на проклетството на Монтероне.