• Public Room, Skopje
  • 20:00:00 , 24 Мар, 2018 до 23:30:00 , 24 Мар, 2018
  • Public Room
  • 24 доаѓаат, 158 можеби
  • Настанот е завршен
  • Please scroll down for English~НОВА БАЛКАНСКА КУЈНАБидејќи подолго време се прашувавме како изгледа современа балканска кујна, повикавме еден од врвните мајстори во професионална кујна, Вања Пушкар од Белград, да ни даде негов одговор на ова прашање! Вања, основачот и главен готвач во ресторанот Ирис - нова балканска кујна во Белград, за неговиот премиерен настап во Јавна Соба на 24.март го подготви следното мени,ЗА ПОЧЕТОКПралини од мангулица (свинско)Конфитирано свинско од сортата мангулица која ја има исклучиво во Србија, тостирано дехидрирано овошје и месно желе.ПРЕДЈАДЕЊЕПечено “мирочко” сирењеМирочко сирење, салата, резанки од печена крушка со дресинг од мед и глуварчеГЛАВНО ЈАДЕЊЕЈунешко печењеОдрезок јунечко печење на ниска температрура во сос, со додаток карамелизиран кромид и крем од коренести зеленчуци ДЕСЕРТКнедли од сливиПо рецепта на ВањаПАКЕТ ВЕЧЕРА 1.000 денари / лицеРЕЗЕРВАЦИИ И ПРОДАЖБА на билети за вечерата е преку email: contact@publicroom.org и на бар во ЈАВНА СОБА.ВЕ ОЧЕКУВАМЕ НА ОВА ИНАВАТИВНО ГАСТРОНОМСКО ДОЖУВУВАЊЕ!____________________________________________NEW BALKAN CUISINE For a long time we wondered what Contemporary Balkan Cuisine looks like, so we asked one of the top culinary professionals, chef Vanja Pushkar from Belgrade, to give us his answer to this question!Vanja is a founder and head chef of the restaurant Iris - A New Balkan cuisine in Belgrade and for his premier performance at the Public Room restaurant on March 24th he prepared the following menu:STARTERMangulica pralineMangulica pork meat with toasted dried fruits and meat jelly. (Mangulica is autochthonous pig breed in Serbia) APPETIZERRoasted "Miroch" cheeseMiroch cheese, salad, baked pear slices with honey and dandelion dressingMAIN COURSERoasted calfPiece of slow roasted veal in sauce served with caramelized onions and cream of root vegetables.DESSERTPlum dumplingsAccording to Vanja'srecipePRICE FOR DINING PACKAGE 1,000 MKD / personRESERVATIONS AND TICKETS goes via email: contact@publicroom.org and at the bar in PUBLIC ROOM.WE EXPECT YOUR PRESENCE ON THIS INNOVATIVE GASTRONOMIC EXPERIENCE!