• Даут-Пашин амам, Skopje
 • 19:00:00 , 15 Фев, 2018 до 21:00:00 , 15 Фев, 2018
 • National Gallery of Macedonia - Национална галерија на Македонија
 • 706 доаѓаат, 1519 можеби
 • Настанот е завршен
 • Борко Лазески (Прилеп, 22 октомври 1917 - Скопје, 16 јуни 1993) е еден од најпознатите македонски сликари, втемелувачи на модерниот израз во македонската современа уметност, и секако најпознатиот монументалист во Република Македонија.Во 1937 година ја завршува Уметничката школа во Белград, од 1939-1941 студира на Ликовната академија во Белград во класата на проф. Мило Милуновиќ, а од 1941-1943 ги продолжува студиите на Државната Ликовна академија во Софија, кај проф. Никола Ганушев, каде што дипломира.Во текот на својот живот Борко Лазевски е добитник на повеќе награди и признанија за изработка на фрески, мозаици, витражи, како и за долгогодишна плодна активност во областа на ликовната уметност. Во 1978 година Борко Лазески ја добива Октомвриската награда на СР Македонија за животно дело, а во 1988 година Орден на заслуги за народ со златна ѕвезда.Изложбата посветена на 100 годишнината од раѓањето на Борко Лазески ќе се отвори во Националната галерија на Македонија, објект Даут-пашин амам на почеток на 2018 година по барање на семејството и по повод одбележување 70 години постоење на Националната галерија на Македонија, во чие формирање учествувал како прв в.д директор. Проектот посветен на Борко Лазески, кој го реализира Националната галерија на Македонија, е финансиски поддржан од Министерството за култура на Република Македонија. Во проектот се вклучени повеќе институции од Република Македонија: Музеј на град Скопје, Музејот на современата уметност - Скопје, Музеј на Македонија, Македонска академија на науките и уметностите, Историски музеј Крушево, Завод и Музеј Прилеп, Музеј на Западна Македонија во НОВ - Кичево, Народна банка на Република Македонија, Собрание на Република Македонија, Министерство за одбрана (Касарна Велес), Служба за општи и заеднички работи на Влада на РМ, Македонски пошти Битола итн.Сликите се дел од колекцијата на Националната галерија на Македонија.

  Настани во близина (1км)

  Концертна промоција на албумот „Извор“ // 23-26.02, 01-03.03 МОБ

  ПРОМОТИВНИ КОНЦЕРТИ НА КАРОЛИНА СО НОВИОТ АЛБУМ „ИЗВОР“ ВО ФЕВРУАРИ ВО МОБ! Драги пријатели, Со големо воодушевување ви најавуваме дека после блескавиот ...
 • Makedonska Opera i Balet - Macedonian Opera and Ballet, Skopje
 • 21:00:00 , 23 Фев, 2018 до 00:00:00 , 26 Фев, 2018
 • купете билети овде
 • Avalon Produkcija
 • 823 доаѓаат, 2352 можеби
 • Говорна мана

  Автор: Горан Марковиќ Режисер: Драгана Милошевски-Попова Улоги: Мишел ― Игор Џамбазов Славица ― Сашка Димитровска Петар ― Ивица Димитријевиќ Актерка ― Арна ...
 • Македонски народен театар, Skopje
 • 20:00:00 , 17 Фев, 2018 до 21:00:00 , 17 Фев, 2018
 • Македонски народен театар
 • 75 доаѓаат, 434 можеби
 • Развој на вештини за раскинување од врските кои не ограничуваат

  Работилница за развој на личните потеницијали преку одврзување од врските кои не ограничуваат и врзуваат, по методот на Филис Кристал Филис Кристал ...
 • Art of Living Bio Shop, Ayurveda, Yoga & Meditation Centar, Skopje
 • 15:00:00 , 18 Фев, 2018 до 20:00:00 , 18 Фев, 2018
 • Healthy YOGA
 • 88 доаѓаат, 325 можеби
 • EVENT_WELLNESS
 • „Ничија земја“ 23 и 24 февруари

  Данис Тановиќ/Александар Морфов Адаптација и режија: Александар Морфов Улоги: Чики – Сашко Коцев Цера – Никола Ацески Нино – Александар Михајловски Рамбо – ...
 • Македонски народен театар, Skopje
 • 20:00:00 , 23 Фев, 2018 до 23:00:00 , 23 Фев, 2018
 • Македонски народен театар
 • 36 доаѓаат, 194 можеби
 • Самсон и Далила / Samson and Delilah - C. Saint-Saëns (балет)

  17.02.2018 / 20.00 САМСОН И ДАЛИЛА (балет) Музика: Камиј Сен-Санс Кореограф: Роналд Савковиќ (Хрватска) Сценограф: Зоран Костовски Костимограф: Александар ...
 • Makedonska Opera i Balet - Macedonian Opera and Ballet, Skopje
 • 20:00:00 , 17 Фев, 2018 до 21:30:00 , 17 Фев, 2018
 • Makedonska Opera i Balet - Macedonian Opera and Ballet
 • 60 доаѓаат, 178 можеби
 • Премиера - „Госпоѓиците од Авињон“

  АВТОР: САШО ДИМОСКИ РЕЖИСЕР: НЕНАД ВИТАНОВ УЛОГИ: ДОРА МААР ― СОФИА НАСЕВСКА-ТРИФУНОВСКА ОЛГА КОКЛОВА ― ИСКРА ВЕТЕРОВА ФРАНСОАЗ ЖИЛО ― ГОРДАНА ЕНДРОВСКА ...
 • Македонски народен театар, Skopje
 • 20:00:00 , 21 Фев, 2018 до 22:00:00 , 21 Фев, 2018
 • Македонски народен театар
 • 39 доаѓаат, 166 можеби
 • Свадбата на Фигаро

  Автор: Пјер Бомарше Режисер: Леван Цуладзе УЛОГИ Нино Леви – Грофот Николина Кујача/Сашка Димитровска - Грофицата Сашко Коцев – Фигаро Сашка Димитровска/Дарја ...
 • Македонски народен театар, Skopje
 • 20:00:00 , 20 Фев, 2018 до 23:59:59 , 20 Фев, 2018
 • Македонски народен театар
 • 36 доаѓаат, 167 можеби
 • Kobra Championship

  Драги пријатели, Задоволство ни е да Ве поканиме на нашиот турнир KOBRA CHAMPIONSHIP, во кој учество ќе земат сите национални клубови, членки во таеквондо ...
 • Skopje
 • 09:00:00 , 17 Фев, 2018 до 17:00:00 , 17 Фев, 2018
 • Katerina Mihajlova
 • 104 доаѓаат, 122 можеби
 • Настанот е завршен
 • Дон Џовани / Don Giovanni - W. A. Mozart

  ДОН ЏОВАНИ - В. А. Моцарт 21.02.2018 / 20.00 Диригент: Бисера Чадловска Режисер: Лев Пулиезе (Италија) Сценограф: Марија Ветероска Костимограф: Марија ...